Akadozik a vízhálózat bővítése a Szilágyságban, megfeneklett az uniós projekt Zilahon

Akadozik a vízhálózat bővítése a Szilágyságban, megfeneklett az uniós projekt Zilahon

Elakadtak. Zilahon nagyon lassan halad a víz- és csatornahálózat korszerűsítése és bővítése, új versenytárgyalást hirdethetnek

Fotó: Facebook/Primăria Municipiul Zalău

Több szilágysági szakaszon is lassan halad a legnagyobb erdélyi vízgazdálkodási projekt megvalósulása, Zilahon például új kivitelezőt kénytelenek keresni a hatóságok. Szilágyi Róbertnek, a megyei önkormányzat alelnökének reményei szerint az itteni problémák nem befolyásolják az összességében 350 millió eurós uniós támogatású beruházás megvalósulását.

Pap Melinda

2022. július 20., 08:152022. július 20., 08:15

Szilágy megyében több szakaszon is akadozik a három éve aláírt vízgazdálkodási gigaprojekt megvalósulása, akad, ahol új közbeszerzési eljárást kellene kiírni a munkálatokra – tudta meg a Krónika Szilágyi Róberttől. A Szilágy megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke szerint a munkálatok elakadásának fő oka, hogy a csőd szélére került az egyik kivitelező, mely több szakaszon is megnyerte a tendert, így ezekre a munkálatokra újabb közbeszerzést kellene hirdetni. A megyei alelnök reményei szerint az újabb közbeszerzési eljárás nem veszélyezteti a teljes projektet, mint mondta, ennek 2024-ben kell elkészülnie, így elvileg beleférnek a határidőbe.

Szilágyi Róbert emlékeztetett, hogy a 2019-ben aláírt szerződés értelmében Szilágy megyei szinten 930 kilométer vízvezetéket kell lefektetni, ebből július elsejéig 592 kilométeren sikerült is, tehát 63,70 százalékban megvalósult a munkálat. A szennyvízelvezetési munkálatokkal rosszabbul állnak, az összesen 177 kilométeres csatornahálózatból csupán 71 kilométeren sikerült lefektetni a csöveket, azaz a kivitelezőknek 40,17 százalékban sikerült megvalósítani a szerződésben vállaltakat.

A legnagyobb munkálatnak a fővezeték lefektetése számít Kolozsvár és Zilah között, melynek értéke több mint 222,5 millió lej. Itt márciusban írták alá a kivitelezési szerződést, és májusban sikerült elkezdeni a munkát, a határidő 2024 augusztusa.

Zilahon alig haladnak

A megyei elöljáró beszámolója szerint a legnagyobb gond a megyeszékhelyen, Zilahon tapasztalható, ahol például a szennyvízelvezetési munkálatok mindössze öt százalékban valósultak meg. „Itt nagy baj van, fel kell bontani a szerződést” – jelentette ki, rámutatva, hogy a vízbevezetés is csupán 22 százalékban valósult meg, holott az kisebb infrastruktúrát feltételez, mint a csatornázás, ahol például derítőállomásokra is szükség van.

Idézet
„Zilahon van a legnagyobb probléma, miközben a legnagyobb munkálatok itt történnek, a szerződés értéke 111 millió lej, amiből 52 millió lejt a vízvezeték, míg 59 milliót a csatornahálózat bővítésére fordítanak”

– magyarázta az illetékes. Az alelnök szerint a megyeszékhelyen nagyon lassan haladnak a munkálatokkal, aminek az az oka, hogy az itt dolgozó Ludwig Pfeiffer cég németországi anyavállalata csődhelyzetbe került, és ez a romániai munkálatokra is kihat. A Sălajulliber.ro helyi hírportál beszámolója szerint a zilahi polgármesteri hivatal felügyelői tavaly júniusig 18 alkalommal bírságolták meg a temesvári székhelyű céget a nem megfelelő munka miatt, ennek több mint 30 ezer lej büntetést kellett kifizetnie.

Galéria

Fotó: Szilágyi Róbert István/Facebook

Szilágyi Róbert úgy véli, hogy a problémás szakaszokra új licitet kellene kiírni és új kivitelezőt keresni. „Döntést kell hozni a Szamos-Tisza regionális vízgazdálkodási egyesület szintjén, hogy felbontják a szerződést és új licitet írnak ki. Remélem, hogy a zilahi elakadás nem érinti összességében a projektet, hiszen 19 munkálati és 23 szolgáltatási szerződésről van szó, utóbbiak a tervezésre és a munkálatok műszaki és gazdasági felügyeletére vonatkoznak” – magyarázta Szilágyi Róbert.

Hangsúlyozta, jómaga optimista, reményei szerint sikerül befejezni határidőre, 2023 decemberére a zilahi projektet, hiszen még időben vannak. Rámutatott, a tapasztalat szerint a csatornázási munkálatok emésztenek fel több időt, a vízbevezetés sokkal gyorsabban halad.

Jó példák is vannak

Szilágyi Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy jó példák is akadnak, vannak olyan helyszínek, ahol július elsejéig száz százalékban megvalósult a projekt, ilyen például Szilágycseh vagy Szilágysomlyó. De közel állnak a befejezéshez az Almásbalázsháza–Létka–Nagylózna-szakaszon is, ahol 98 százalékban valósultak meg a vízbevezetési munkálatok. Hasonlóan jól állnak a Varsolc– Kraszna–Felsőbán–Csízér szakaszon is, ahol 94 százaléknál tartanak a kivitelezéssel.

70 százalékban valósult meg a vízhálózat bővítése Zsibón és a Szamosudvarhely–Naprád-szakaszon, a csatornázási munkálatoknak ellenben csupán 23 százaléka készült el.

A Szilágysomlyóra és Nagyderzsidára, illetve Sarmaság térségére vonatkozó kivitelezési szerződés is hasonló arányban valósult meg, a vízhálózat 62 százalékban készült el, míg a csatornázási munkálatoknak közel a fele, 47 százaléka van meg. Szilágyi Róbert a Krónika érdeklődésére elmondta, Szilágy megyében jelenleg nincsenek gondok a vízellátással, de a vízszolgáltató itt is igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a szárazságra való tekintettel ne a vezetékes vízből locsolják a kerteket, mezőgazdasági területeket. „Jelen pillanatban szerencsére nincsenek problémák, a Varsolci-tónak elég nagy a kapacitása, hogy lefedje a jelenlegi vízszükségletet” – összegzett a Szilágy megyei önkormányzat alelnöke.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Szilágyságba is jut a Tárnica-tó vizéből

A Szilágy és Kolozs megye által közösen felvállalt uniós projekt Erdély legnagyobb vízügyi beruházása, ennek köszönhetően a két megye 750 ezer lakosa jut minőségi ivóvízhez, 235 településen építik ki vagy korszerűsítik a víz- és szennyvízhálózatot. A 350 millió eurós vissza nem térítendő uniós támogatásra régóta szükség van, elsősorban Szilágy megyében.

Idézet
„Szilágy megye számára nagyon fontos ez a projekt, mivel az utóbbi 4–5 évben elapadtak a kutak, és vízhiány mutatkozott”

– nyilatkozta lapunknak 2019-ben, a szerződés aláírását követően Szilágyi Róbert. Az RMDSZ-es elöljáró akkor rámutatott: a megye egyetlen víztározója, a varsolci nem tud elég jó minőségű ivóvizet biztosítani, az hosszas tisztítást, kezelést igényel. Ellenben a szomszédos Kolozs megyét és Kolozsvárt is ellátó Tárnica víztározó tóban kiváló minőségű a víz, így a projekt keretében a szilágyságiaknak is innen szállítanák a megyehatáron keresztül az ivóvizet. A gyalui víztározóból Bánffyhunyadon, Váralmáson keresztül jut el a fővezeték Zilahra.

Az áfával együtt 422 millió eurós befektetés 85 százalékát – 352 millió eurót – az Európai Unió állja, 13 százalék – 45 millió euró – az állami költségvetésből érkezik, míg 2 százalékot – 7 millió eurót – a helyi önkormányzatok biztosítanak. Újabb 69 millió eurót a rendszergazda Szamos vízgazdálkodási vállalat nyújt a beruházás egyik fő haszonélvezőjeként.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 15., hétfő

Juh- és kecsketej helyett tehéntejből hamisított termékeket kobozott el a hatóság

Egyre nagyobb a kereslet a juh- és kecsketejből készült termékek iránt, ami hamisításra készteti a tejfeldolgozók egy részét. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság átfogó ellenőrzése nyomán 17 tonna hamisított tejterméket kobozott el.

Juh- és kecsketej helyett tehéntejből hamisított termékeket kobozott el a hatóság
2024. április 15., hétfő

Megsemmisítette a bíróság a Kölcsey-szobor ügyében kirótt pénzbüntetést

Érvénytelenítette a nagyváradi bíróság azt a 10 ezer lejes bírságot, amit a Szatmár megyei művelődési igazgatóság rótt ki a nagykárolyi polgármesteri hivatalra Kölcsey Ferenc szobrának tavalyi felavatása nyomán.

Megsemmisítette a bíróság a Kölcsey-szobor ügyében kirótt pénzbüntetést
2024. április 15., hétfő

A veszekedés hevében egy 16 éves fiú rálőtt egy férfira Nagybányán

Kórházban kötött ki egy 25 éves fiatalember Nagybányán, miután egy 16 éves tinédzser egy airsoft pisztollyal rálőtt egy elfajult veszekedés hevében.

A veszekedés hevében egy 16 éves fiú rálőtt egy férfira Nagybányán
2024. április 15., hétfő

Második napja keresnek a búvárok egy vízbe esett személyt Hunyad megyében

Második napja kutatnak a Hunyad megyei Salvamont búvárai az őraljaboldogfalvi víztározóban egy eltűnt személy után, aki az információk szerint vasárnap délután belefulladt a vízbe.

Második napja keresnek a búvárok egy vízbe esett személyt Hunyad megyében
2024. április 15., hétfő

Újabb külföldi járatok indulnak a brassói repülőtérről

Június 15-től a FlyLili légitársaság járatokat indít Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről, összekötve Brassó megyét – Románia szívét – a legfontosabb európai városokkal – jelentette be hétfőn Adrian Veștea fejlesztési miniszter.

Újabb külföldi járatok indulnak a brassói repülőtérről
2024. április 15., hétfő

Lezuhant a szatmárnémeti kórház emeletéről, és életet vesztette egy páciens

Egy páciens meghalt a hétfőre virradó éjszaka, miután lezuhant a szatmárnémeti régi kórház emeletéről, közölte hétfőn Rodica Lohan, az intézmény szóvivője.

Lezuhant a szatmárnémeti kórház emeletéről, és életet vesztette egy páciens
2024. április 15., hétfő

Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot

Hiába telepítettem napelemeket a telkemre, csak töredékét termelem annak az áramnak, amit termelhetnék; a hálózat ugyanis nem alkalmas az áram befogadására, és ha süt a nap, letiltja a napelemeimet – panaszolta a Krónikának egy olvasó.

Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot
2024. április 13., szombat

Tulipános környezetben jelentette be Emil Boc, hogy nem adja Kolozsvárt Brüsszelért

Megpályázza ötödik mandátumát Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, aki közösségi oldalán posztolt élő videóban jelentette be döntését szombaton.

Tulipános környezetben jelentette be Emil Boc, hogy nem adja Kolozsvárt Brüsszelért
2024. április 13., szombat

Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon

Biró Rozália parlamenti képviselő lett az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje a júniusi romániai helyhatósági választásokon – döntött a párt küldöttgyűlése. Csomortányi István személyében az Erdélyi Magyar Szövetség is indít saját polgármesterjelöltet.

Az RMDSZ és az EMSZ külön polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteket indít Nagyváradon
2024. április 13., szombat

Európai díjat kapott a kolozsvári Bükk erdőpark

Új Európai Bauhaus-díjat nyert a Bükk erdőpark – Kolozsvár zöld tüdeje elnevezésű projekt a természettel való kapcsolat helyreállítása kategóriában. Az elismerést péntek este adták át Brüsszelben.

Európai díjat kapott a kolozsvári Bükk erdőpark