Adják-veszik a komlódi Teleki-kastélyt: haszonbérleti szerződéssel mentenék meg a leromlott ingatlant

Pap Melinda 2018. február 10., 08:37 utolsó módosítás: 2018. február 10., 13:25

Miután a többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült túladni rajta, haszonbérbe adná a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat a komlódi Teleki-kastélyt. A leromlott állagú műemlék épület iránt egy bukaresti ügyvédi iroda érdeklődik.

Fotó: Bianca Sara/Adevărul

Kénytelen új megoldást találni a komlódi Teleki-kastély számára a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat, miután tavaly ősszel többszöri próbálkozás után sem tudta eladni a műemlék épületet.

A vevőket nem is annyira a Nagynyulas (Milaș) községben található kastélyért kért összeg riasztotta el, hanem sokkal inkább annak leromlott állapota, hiszen az új tulajdonosnak a vételár többszörösét kellett volna befektetnie a romos ingatlanba.

És bár a műemlék épület iránt többen, többek között Ion Țiriac üzletember is érdeklődött, és számos nyilvános árverést is szerveztek az értékesítésére, végül mégsem sikerült túladni rajta.

A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat most újabb próbát tesz a barokk stílusú kastély megmentésére, ugyanis úgy tűnik, egy bukaresti ügyvédi iroda megvásárolni ugyan nem, de haszonbérbe venné az ingatlant.

A tranzakció lebonyolítása érdekében a megyei önkormányzat már meg is tette az első szükséges jogi lépést, egy korábbi tanácsülésen a megye köztulajdonából annak magántulajdonába íratta az ingatlant. Az értékes épület korábban is közvagyon volt, de ahhoz, hogy értékesíteni lehessen, 2015-ben átírták a megye magántulajdonába, számolt be a Gazeta de Bistrița.

A lap szerint a kastély ügyében hozott legutóbbi tanácsi határozatban a megyei önkormányzat kimondja: megteszi a szükséges lépéseket a műemlék védelme, értékesítése, valamint a helyi közösség társadalmi-gazdasági és kulturális életébe való integrálása érdekében. Ez egyre sürgetőbb, ugyanis

két éve még arra figyelmeztettek a szakemberek, hogy immár csak évek kérdése és összedől az évtizedekig felügyelet nélkül hagyott épület.

Ekkor próbált meg a megyei tanács sürgősen túladni az ingatlanon, hogy aztán felújítása után bevonhassa azt a turisztikai körforgásba.

Fotó: Bianca Sara/Adevărul

A nyilvános árverés kiírása szerint a barokk stílusú egyszintes ingatlannak tizennégy szobája van, pince és közel nyolcezer négyzetméteres belterület is tartozik hozzá. A szakemberek azonban úgy értékelték, sürgős beavatkozásra van szükség,

a teljes felújítás költségeit pedig 600 ezer euróra becsülték, de előre nem látott gondok esetén a beruházás összege akár az egymillió eurót is elérheti.

Többek között statikai problémákat észleltek: az alagsor részleges beomlása az épület teljes struktúráját veszélyezteti, de a nagyterem födéme is beomlott, akárcsak az ingatlan tetőzete, melyet a tetőszerkezet megjavítása után újra kellene cserepezni is. A csatornák hiánya miatt beáznak a falak, amit sürgősen meg kell akadályozni, de a belső hálózatok is elavultak és működésképtelenek, és a kastély vezetékes vízzel és csatornázással sem rendelkezik, sorolták a megoldandó problémákat a nyilvános árverésen az illetékesek.

A helyi sajtó szerint a vevőket végül nem is a 111 ezer eurós kikiáltási ár, hanem az ennek sokszorosára becsült felújítási költség ijesztette el.

Ioan Ţintean megyei alelnök korábban úgy nyilatkozott, „véletlenszerűen" akadt egy érdeklődő, aki haszonbérbe venné az ingatlant, így mindent megtesznek a tranzakció mihamarabbi nyélbeütése érdekében. Ezt Radu Moldovan megyei elnök is sürgette, így a tavaly decemberi tanácsülésen át is tették az ingatlant a megye közvagyonába. A politikus úgy fogalmazott, a megyei önkormányzat inkább a brand-et értékesíti ily módon, mint a valós épületet.

A kastélyt Wesselényi István és felesége, Daniel Polixénia építtette barokk stílusban, 1756-ban készült el.

A Wesselényi és a Daniel családok címere a bejárat fölött Anton Schuchbauer munkája 1786-ból. A 19. században került a Teleki család tulajdonába. A kommunizmusban állami intézmények székhelyéül, de gabonaraktárként is szolgált.

Egyébként nem a komlódi az egyetlen Beszterce-Naszód megyei főúri kastély, melyet megmentene a megyei önkormányzat, ez tavaly júliusban 4,8 millió eurós uniós finanszírozást nyert a paszmosi Teleki-kastély restaurálására, melyet felújítása után kulturális központként hasznosítana.

Folytatódik az ottományi kastélyfelújítás
Újrakezdték a Bihar megyei Ottományban található Komáromi-kastély felújítását, írta az Ebihoreanul hírportál Szalacs község közleményére hivatkozva. Az önkormányzat tavaly nyert európai uniós támogatást a felújítási munkálatokra, a félmillió lej értékű projekt egy korábbinak a folytatása. Ennek keretében a kastély háta mögött kis parkot, míg a korábbi fészerben kiállítóteret alakítanak ki. Ugyanakkor restaurálják a 17. századi festményeket is.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat