A református papilak lesz Verespatak legnagyobb vendégfogadója

A református papilak lesz Verespatak legnagyobb vendégfogadója

A református egyházközség ingatlanja Verespatakon. Az épület vendégfogadóként működik tovább

Fotó: Kiss Gábor

A száz évvel ezelőtt még virágzó verespataki református gyülekezet mára hívek nélkül maradt. A szomszédos Abrudbányához tartozó leányegyházköség lelkipásztora és gondnoka azonban felújítja a templomot és a papilakot is. Ez utóbbiban a környék legnagyobb panzióját szeretnék elindítani, ahova szívesen várják majd az egyre nagyobb számban érkező magyar turistákat is. Riportunkban a verespataki turizmus kilátásait vettük számba.

Makkay József

2023. október 08., 10:512023. október 08., 10:51

2023. október 09., 19:572023. október 09., 19:57

Verespatak történelmi központjában található a református parókia romos épülete. Tavaly még az összeomlás szélén álló ingatlant körbeálványozták és az épületben nagy erőkkel folyik a felújítási és újjáépítési munka. Tervek szerint a manzárddal ellátott magyar ingatlan lesz az első nagy kapacitású panzió a turistaáradattal szembenéző faluban, ahol jelenleg kevés a szálláslehetőség. Néhány több szobás panzió működik a Fehér megyei településen, és néhány gazda falusi turizmus keretében ad ki tisztaszobát, de a környező településeken sincs jóval több vendéglátó hely.

Ladányi Péter Sándor abrudbányai református lelkész gyakran átjár a tíz km-re fekvő Verespatakra, ahol helyben élő híve már nincs, de a verespataki leányegyházközség felújítás alatt álló temploma és papilakja az ő felügyelete alatt áll. Ezt a feladatot közösen látja el a környező településeken gyógyszertárakat működtető Kopenetz Loránd Márton gondnokkal.

A kétezres évek elejétől az előző lelkipásztornak, Gábor Ferencnek is sok fejtörést okozott a 17. században épített, majd a 19. században újraépített parókia megmentése,

miután több évtizede üresen áll, és helyi pénzforrások híján a legalapvetőbb állagmegőrző munkálatokra sem futotta.

A korábbi református lelkipásztor kérelmet nyújtott be a Bukarestben székelő Nemzeti Örökségvédelmi Intézethez, amelyben támogatást kért a műemléképület restauráláshoz. A verespataki magyar egyházközség megkeresésére tíz év múlva érkezett érdemi válasz, de érdemes volt várni. Verespatakon a görögkeleti templom és a református parókia felújítására adtak pénzt. Az abrudbányai egyházközség verespataki leányegyházának 1,5 millió euró értékű román állami támogatást ítéltek meg az újjáépítési munkálatokra.

,,Nagy segítség számunkra, hogy nem mi intézzük a pénzügyi műveleteket: a felújítási munkálatokra meghirdetett pályázatot elnyert Rustic nevű cég direkt a finanszírozóval rendezi a kifizetéseket. A kolozsvári Utilitas tervezési iroda készítette el a részletes felújítási, építkezési tervet Kirizsán Ilona műépítész vezetésével. Ez részleteiben tartalmazza az ingatlan új hasznosítási módját is” – magyarázza Ladányi Péter Sándor a helyszínen, az álványzattal és hálóval körbevett épület előtt.

A tervezés során korabeli fényképeket, rajzokat tanulmányozva sikerült ,,kideríteni” a régi épület pontos kinézetét, hogy mai változata eredeti szépségében készülhessen el.

Galéria

Ladányi Péter Sándor református lelkipásztor hívek nélkül is hisz a verespataki magyar fejlesztésekben

Fotó: Kiss Gábor

Egyházi kempig és panzió

A református lelkipásztor szerint már most látszik, mekkora igény lesz az egyházi működtetésű panzióra. Mivel az aranybányaprojekt becsődölése után Verespatak önkormányzata nem dolgozta ki a település új általános rendezési tervét – a régi terv az aranybányászati elképzeléseknek volt alárendelve –, hosszú évek óta nem állítanak ki új épületek építéséhezs építkezési engedélyt. Csak meglévő épületeket lehet felújítani, ezért a turizmus területén sincs új befektető.

Az ötven férőhelyes panzió üzemeltetési módja még nem dőlt el. Mielőtt az egyházközség vezetősége meghozná végleges döntését, kikérik az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének véleményét is, hiszen egyházkerületi szinten több hasonló projekt született az elmúlt években, melyek tapasztalatát hasznosítani lehet Verespatakon is.

A tágas udvaron sátorozóknak és lakókocsival érkezőknek építenek kempingezési lehetőséget, és ezzel a református egyház verespataki turisztikai központja a környék legjelentősebb vendéglátó helyévé válik.

Galéria

A felújítás alatt álló református templom különböző rendezvényeknek ad majd helyet

Fotó: Kiss Gábor

Megújuló református templom

Ladányi Sándorral átsétálunk a szomszédos utcában fekvő református templomhoz, ahol munkások dolgoznak. Magyar kormányzati forrásból, az Erdélyi Református Egyházkerület közvetítésével megújuló templomot december végéig kell átadni. Hamarabb is elkészülhetett volna, de a korábbi kivitelezővel szerződést kellett bontani, így a munkálatokat soron kívül vállalta el Virgil Apostol bukaresti műépítész helyi házakat restauráló civil szervezete, akik igyekeznek időben befejezni a templom felújítását.

Sok pénzbe került egy hatalmas támfalat emelni a templom mellett felkapaszkodó út miatti omlásveszély megakadályozására,

miután a szűk utcát az utóbbi években teherautók is használják. Félő volt, hogy a súly miatt a templomfal is beomolhat.

A lelkész még nem tartott istentiszteletet a verespataki templomban, nem volt kinek. Azt tervezi, hogy évi egy alkalommal összehívja a Verespatakról elszármazott református magyarságot ünnepi találkozóra, de szívesen tart majd áhítatot az egyre gyakrabban ide látogató magyar turistáknak is.

Restaurálás után a régi padok egy részét visszaviszik a templomba, de a korábbinál több szabad helyet biztosítanak kiállítások és egyéb rendezvények számára. Ladányi abban bízik, hogy az egyre nagyobb számban érkező magyar turisták számára kedves hely lesz az eredeti szépségében megújuló református templom. Amely közvetlenül az 1849-es magyarellenes vérengzés után épült.

Galéria

Verespatak madártávlatból. A nyíltszíni bányakitermeléstől megszabadult falu a turizmus fele nyit

Fotó: Kiss Gábor

Üresen álló magyar templomok

A református lelkész a környék helytörténetének jó ismerőjeként feleleveníti a Verespatakon és Abrudbányán történt kegyetlen magyarellenes vérengzést, amihez Hatvani Imre őrnagy szabadcsapata szolgáltatta a ,,szikrát". Rekvirálni akartak Verespatakon, és kivégeztetett a fosztogatásnak ellenálló néhány helyi lakost. Utána Avram Iancu csapatával szállt szembe Abrudbányán, de a csatát elveszítette, ami a két település magyarsága számára végzetessé vált. Akinek nem sikerült elmenekülnie, azt a román lázadók lekaszabolták.

Ladányi Sándor Péter egy magyarországi szervezettől a magyarellenes mészárlást kemény hangon elítélő emléktáblát kapott, de mint fogalmaz, nem helyezi ki a falra. Minek kelteni a hangulatot egy olyan faluban, ahol már egyetlen magyar sem él, csak olyan románok, akiknek szülei és nagyszülei még magyarok voltak, de már nem beszélik eleik anyanyelvét.

A 19. századi forradalom és szabadságharc után hazatérő magyarok ismét otthonra leltek Verespatakon,

amit jól bizonyít az a tény, hogy az 1910-es népszámlálás adatai szerint Verespatak 2907 lakosából 1481 magyar és 1412 román volt.

A római katolikus, a református és az unitárius templom a régi idők emlékét őrzi. Magyar híveik ugyan nincsenek, de az ide látogató turisták szívesen felkeresik, körbejárják mint a régi világ érdekes maradványait.

korábban írtuk

Az aranybányaprojekt becsődölése után a turizmus fellendítésében bíznak Verespatakon
Az aranybányaprojekt becsődölése után a turizmus fellendítésében bíznak Verespatakon

A verespataki aranykitermelés története pár éve bejárta a világsajtót is. A faluban működő civil szervezetek ma a turizmus megerősödésében látják a jövőt. Erről beszélgettünk Virgil Apostol bukaresti műépítésszel, műemlékvédelmi szakemberrrel.

korábban írtuk

Lezárult a verespataki aranybányaprojekt washingtoni pere, amelyben dollármilliárdokat követelnek a román államtól
Lezárult a verespataki aranybányaprojekt washingtoni pere, amelyben dollármilliárdokat követelnek a román államtól

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja lezárta a verespataki bányaprojekt ügyében évekkel ezelőtt kezdeményezett bírósági eljárást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye folyóvizeire.

Árvízkészültséget rendeltek el több folyóra, a Székelyföld egy része is érintett
2024. május 07., kedd

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett

Sárga szintű viharriasztást adott ki keddre huszonnégy megyére és Bukarestre az Országos Meteorológiai Igazgatóság.

Viharos időjárás várható, több erdélyi megyére is riasztást adtak ki, a Székelyföld is érintett
2024. május 07., kedd

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon

Tizenhat ázsiai vendégmunkást toloncoltak ki a román idegenrendészeti szervek az ország területéről, miután megpróbáltak illegálisan Magyarországra jutni – közölte kedden a bukaresti belügyminisztérium.

Több mint egytucatnyi ázsiai vendégmunkást zsuppoltak haza Arad megyéből, miután megpróbáltak átszökni a határon
2024. május 07., kedd

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek

Közel húsz éve foglalkozik ízkészítéssel Czupor Nárcisz Ildikó, aki az édesanyjától átvett vállalkozást fiával közösen működteti, torockószentgyörgyi üzemükben pedig a hagyományokat az új, cukor- és tartósítószermentes igényekkel ötvözik.

Milliomossá nem tesz a lekvárfőzés Torockón, de milliárdokat érnek a visszatérő vendégek
2024. május 07., kedd

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban

Jelentős felújítást követően hivatalosan is átadta marosvásárhelyi Plaza M bevásárlóközpontját az Indotek Group ingatlanbefektető vállalat. A 16 millió euróból korszerűsített üzletközpont új márkákkal és megújult közösségi térrel várja a látogatókat.

Megújult a marosvásárhelyi Plaza M, nemzetközi bérlők is helyet kaptak a bevásárlóközpontban
2024. május 07., kedd

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont

Az eredetileg bejelentett időponthoz képest kissé megkésve, de hétfő este végre meghirdette a jegyértékesítést a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről induló járataira a Fly Lili légitársaság.

Elrajtolt a jegyértékesítés a brassói reptér nyáron induló járataira, Barcelona a legdrágább célpont
2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként

Lassan eléri a 2600 eurós átlagárat a kolozsvári lakások négyzetmétere, a Compariimobiliare.ro statisztikája szerint idén áprilisban 2594 euróba került egy négyzetméter, ami 28 euróval volt már több, mint februárban.

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként
2024. május 06., hétfő

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében

Többször támadt lövétei jószágokra az a medve, amelyet hétfőn hajnalban már nem is tudtak elkergetni a hatóságok, így kénytelenek voltak kiadni a kilövéshez szükséges parancsot. Felsősófalván egy súlyosan sérült bocsot kellett elaltatni.

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében
2024. május 06., hétfő

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők

Az ukrán–román határon a Máramarosi-havasokban átszökött két ukrán állampolgárt keresnek hétfőn a hegyimentők és a határrendészek.

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők