A felújított református templom mellé új arculatú főteret is kapott Dés, ám a lakosok egy része elégedetlen

A felújított református templom mellé új arculatú főteret is kapott Dés, ám a lakosok egy része elégedetlen

Dés újratervezett főtere az Egyesülés-emlékművel és a református templommal

Fotó: Makkay József

Dés teljes központja megújult: a főteret uraló, több éven át restaurált református templomot idén augusztusban adták át a szomszédságában épült magyar elemi iskolával együtt. A megváltozott arculatú belvárossal azonban a désiek egy része elégedetlen, a főtérről kivágott fenyőfákat és a zöldövezetet fájlalják. A gyökeres átalakításért a „magyar főépítészt” teszik felelőssé a Kolozs megyei kisvárosban, holott a valóságban sokkal több új facsemete került a térre, mint korábban. A magyar alpolgármesterrel és főépítésszel jártuk körül a vitatott helyzetet.

Makkay József

2023. szeptember 28., 10:342023. szeptember 28., 10:34

Mozgalmas volt a dési magyarság életében az utóbbi két esztendő, amikor új bölcsőde, óvoda, idén augusztus végén pedig a magyar elemi osztályokat egyházi ingatlanba tömörítő új iskolaépület is megnyithatta kapuit. Az alapjától a tetőig megújult a Dés főterét uraló impozáns református templom is. A magyar közösségi építkezésekre budapesti kormányfinanszírozásból érkezett pénz, a templomfelújításra az uniós forrást szintén magyar kormánytámogatás egészítette ki.

Aki ma megáll az egykor sóbányászati központnak, bányászvárosnak számító Dés felújított főterén – szemben a dombon álló református templommal –, az körös-körül jórészt a református és a római katolikus egyház visszaszerzett ingatlanjait látja. Ezek egy részében került sor a magyar oktatás megerősítését célzó beruházásokra is.

Igaz, száz évvel ezelőtt a Kolozs megyei város főtere másként nézett ki.

Dés ezredéves emlékoszlopát 1897. november 12-én állították fel, az emlékmű közadakozásból készült.

A korabeli fényképeken még látható gránit talapzaton elhelyezett, tízméter magas oszlop tetején egy rézből készült turulmadár állt kitárt szárnyakkal. A turult még a Trianoni békediktátum aláírása előtt, 1919. április 4-én ledöntötték az emlékmű oszlopáról, és nyomtalanul eltűnt, 15 évvel később, 1934-ben pedig az árválkodó talapzatot is szétverték. A Dés főterén álló mai Egyesülés-emlékművet – amely három korabeli román politikusnak, Teodor Mihalinak, Alexandru Vaida-Voievodnak és Ștefan Cicio-Popnak állít emléket – 1995. november 30-án avatták fel.

Galéria

A román Egyesülés-emlékművet 1995-ben avatták fel, helyette a múlt század elején a milleniumi emlékmű állt

Fotó: Makkay József

Magyarok a városházán

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a 31 500 lakosú mezőségi városban 2500-an vallották magukat magyarnak. A magyar közösség azért van ma szerencsésebb helyzetben, mert Costan Morar nemzeti liberális párti (PNL) polgármester nem gördít akadályokat az egyházi tulajdonban álló magyar oktatási intézmények működése elé. A szintén Kolozs megyei Bánffyhunyad önkormányzatával ellentétben – ahol a polgármesteri hivatal akadályozta a magyar óvoda elindítását – Désen ez a folyamat gördülékenyen ment. Annak dacára, hogy a képviselő-testület korábbi összetételéhez képest

az utóbbi mandátumban először történt meg, hogy a dési magyarságot egyetlen helyi tanácsos képviseli Kovrig Annamária személyében, miután a második mandátum néhány hiányzó szavazat miatt elúszott.

Az RMDSZ színeiben helyi tanácsosi mandátumot nyert Kovrig Annamária tanárnőt ráadásul kis szerencsével alpolgármesterré választotta a várost irányító testület. A 9 PNL-es önkormányzati képviselő az RMDSZ-es alpolgármesterrel kiegészülve többségi koalíciót alkot. A magyar tisztségviselő szerint jó az együttműködés a polgármesterrel és a helyi képviselő-testületben többséget alkotó liberális frakcióval. Ez nem csak a magyar vonatkozású közösségi beruházások terén mutatkozik meg, hanem abban is, hogy Désnek magyar főépítésze van Szervácziusz László személyében.

Galéria

Dés főterét 1919 előtt egy Turulszobor uralta

Fotó: Archív

Idénre bezöldült a főtér

A dési román nyelvű közösségi oldalakat böngészve azonban nem ilyen egyöntetű a többségi lakosság véleménye a békés egymás mellett élésről. Van, aki azt kifogásolja, hogy a főtér épületei ,,magyar kézbe” kerültek több mint két évtized önkormányzati huzavona és pereskedés után. Az embereket azonban leginkább a főtér gyökeres átalakítása háborította fel.

Sokan azt nehezményezik, hogy a tér átrendezése során a fenyőfákat kivágták, a régi virágágyásokat eltüntették.

Helyette kőlapokkal lefedett főteret hoztak létre a református templom alatti tágas placcon, ahol viszont újra megjelent a zöldövezet, a virágágyások és a friss csemeteültetvények.

A közösségi oldalakon többen is felróják a „magyar főépítésznek”, hogy „elrondította” a belvárost, betontengerré változtatva azt. Igaz, a „népharaghoz” az is hozzájárult, hogy amíg mai végleges formája kialakult, több mint három éven keresztül építőtelep és sártenger volt a főtér. A 2022. december elsejére rögtönzött szalagavató ünnepség csak a tér sivárságát mutathatta, hiszen idén tavasztól sikerült beültetni csemetékkel, virágokkal és fűvel az erre szánt részeket. Ma már jóval barátságosabb arca van a város főterének, ahol Kovrig Annamária szerint a korábbinál sokkal több fát – összesen 108 csemetét – ültettek el, amelyek pár éven belül lombos, árnyas fákká terebélyesednek.

Galéria

A Kolozs megyei város szocialista főtere 2015-ig

Fotó: Archív

,,Gyakorlatilag egy bő tíz esztendeje született terv megvalósításáról van szó. Ezt korábban egyéb akadályok miatt nem sikerült kivitelezni, most viszont egy uniós pályázatnak köszönhetően megvalósulhatott.

Idézet
A terv célja többek között az volt, hogy a belvárosban jelentősen csökkentsük a széndioxid-kibocsátást.

Amit a sok fa ültetése mellett az autósforgalom minimálisra csökkentése szolgál” – magyarázta a Kis- és Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő város alpolgármestere. A végleges rendezés során a főteret csak egy oldalon érinti majd a személyautó-forgalom, a parkolást kiviszik a főtér külső részeibe. A belvárosban elektromos buszok fognak járni, a főteret pedig már most birtokukba vették a kerékpározó, rollerező gyerekek és a padokon pihenő désiek.

Kovrig Annamária szerint sok más elnyert pályázatuk vár megvalósításra, amelyek esetében aláírták a finanszírozási szerződéseket, de a kivitelezéssel hadilábon állnak. Akárcsak más városokban, Désen sincs elegendő pályázó cég és munkavállaló.

Galéria

A református templom szomszédságában több évtizednyi pereskedés után visszaszerzett egyházi ingatlan, az egykori városi képtár épülete

Fotó: Makkay József

Nincsenek szakmai érvek a főtér átrendezése ellen

Dés főépítésze, Szervácziusz László méltatlannak tartja a város főterének átrendezéséről a közösségi oldalakon olykor alpári hangnemben zajló vitát. A nyertes pályázatot szakemberekből álló zsűri fogadta el, nem volt körülötte szakmai vita, hiszen minden szempontot ötvöz, amit a mai ember elvár egy közösségi tértől, amelyet be lehet lakni. Felvetésemre, hogy túl konzervatívak-e, akik a régi fenyőfás főteret sírják vissza,

a műépítész szerint valójában tudatlanságról van szó, hiszen a közösségi terek kialakítása ma már szerte a világon hasonló módon történik.

,,Én szívesen vitatkozom bárkivel, ha a vitának van értelme. Nem szakmai érvekkel bírálják közös döntésünket, hanem mindenféle légből kapott váddal illetnek egyesek” – magyarázta a műépítész, aki nem akarta kommentálni az őt ért vádaskodásokat.

A főépítész arról is beszélt a Krónikának, hogy dolgoznak Dés új városrendezési tervén. Véglegesítése még néhány esztendőbe telik, de bíznak abban, hogy elkészülte után jelentősen hozzájárul majd a kisváros dinamikus fejlődéséhez.

korábban írtuk

Felavatták Désen a magyar állami támogatással felújított református templomot és elemi iskolát
Felavatták Désen a magyar állami támogatással felújított református templomot és elemi iskolát

A magyar kormány alkotmányos kötelezettségének tesz eleget, amikor az erdélyi magyarokat támogatja, akik nem kockázatot, hanem értéket jelentenek Románia számára – hangsúlyozta Nagy János államtitkár vasárnap Désen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon

A választások napján, június 9-én a román-magyar határon tíz ideiglenes átkelőhelyet nyit meg a magyar és a román határrendészet.

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon
2024. június 08., szombat

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit a Bihar megyei Érmihályfalván.

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit
2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani
2024. június 07., péntek

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere megosztott egy mozgóképes összeállítást a kolozsvári metrót elképzelő cég látványterveiből.

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró
2024. június 07., péntek

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton

Több mint 300 fajta rózsát mutat be az érdeklődőknek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szombaton.

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton
2024. június 07., péntek

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színiben induló Csendes Lajossal vettük száma a község útkeresését.

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén
2024. június 07., péntek

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát

Eléri a 70 percet a várakozási idő mindkét borsi, vagyis a közúti és az autópálya-átkelőnél is a román–magyar határon, és a Bihar megyeihez hasonló helyzet alakult ki két Szatmár megyei – a csanálosi és a petei – átkelőnél is.

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát
2024. június 07., péntek

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozatán 457 hallgató zárta le mesteris tanulmányait. A végzősök 16 kar 41 mesteri programja keretében mélyítették el egyetemi tanulmányaikat – közölte a felsőfokú oktatási intézet.

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán
2024. június 07., péntek

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában

Amikor néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy Orbán Viktor a Partiumba látogatva fogja szavazásra buzdítani az erdélyi magyarokat a június 9-ei választásokon, a legtöbben arra tippeltek, hogy a frontvárosként elkönyvelt Szatmárnémetit keresi fel.

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában
2024. június 07., péntek

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán

Tűz ütött ki pénteken reggel a kolozsvári III-as számú gyermekgyógyászati klinika egyik műszaki helyiségében.

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán