„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk” Pr-cikk

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

2024. március 22., 10:002024. március 22., 10:00

2024. március 22., 15:052024. március 22., 15:05

– Elöljáróként miért tartja fontosnak, hogy vásárlói szavazatunkkal igent mondjuk a rövid ellátási láncokra?

– Hajdúnánás mezőváros, így polgármesterként elsődleges céljaim között szerepel a térség gazdasági fellendítése. Mivel térségünkben a mezőgazdaság jelentős szerepet tölt be, aminek köszöngetően helyben elő tudunk állítani bizonyos termékeket, elengedhetetlennek tartom, hogy termelőinket és városunk polgárait közelebb hozzuk egymáshoz.

Régen nem is volt kérdés, hogy a helyben megtermesztett zöldségeket, gyümölcsöket vásárolják az emberek, de

sajnos az elmúlt húsz évben elvesztettük azt a képességünket, hogy felismerjük mennyire befolyásolja életminőségünket az, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk.

A Kárpát-medencei térségben teljesen általános volt, hogy anyáink, nagyanyáink elsősorban a helyi alapanyagokból főztek, sőt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ezeket az élelmiszereket tartósítsák. Persze nem azt akarom mondani, hogy régen mindenki csak háztáji dolgokat használt, mert nyilván voltak olyan termékek is, amelyeket más forrásból kellett beszerezni, viszont az éves fogyasztásuk nagy hányadáról tudták, hogy megbízható forrásból érkezik.

Ma egyre inkább elterjedt, hogy egy gyümölcs akár 2000 kilométert is utazik míg az asztalunkra kerül,

így el tudjuk képzelni, hogy mennyi tartósítószerre van szükség ahhoz, hogy a szupermarketekben megvásárolható alma olyan kifogástalan állapotba legyen, amilyennek a polcokon látjuk őket. Holott, ha kicsit körbenéznénk a környezetünkben, akkor lehet, ha már a szomszédból szerezhetnénk helyben termesztett almát. Lehet, ha kissé ütött-kopott vagy nem egységes a színe, viszont az ízében és a minőségében biztosan nem csalódunk.

A civilizációs betegségek teleszövik az életünket, mégsem vagyunk hajlandóak visszavezetni az egészségügyi szempontokat arra az egyszerű tényre, hogy az vagy, amit megeszel.

Azonban tudatos vásárló nem születik, csak tanulás és önfejlesztés által válhatunk olyan fogyasztókká, akik ismerik az elfogyasztani kívánt termékek származási helyét. A képlet egyszerű: ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk.

Galéria

Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnöke

Fotó: REL-kampány

– Hajdúnánás város milyen eszközök mentén támogatja a rövid ellátási láncok népszerűsítését?

– A tudatos vásárlóvá válást nem szabad külső személyektől, akár önkormányzatoktól várni. Mindenki egyénenként a saját életében kell megtegye a szükséges lépéseket.

Az önkormányzatok azonban aktívan részt tudnak venni a rövid ellátási láncok támogatásában olyan formában, hogy akár munkahelyeket teremtenek,

amelyek a termelés, legyen az mezőgazdaság, kertészet, vagy akár állattenyésztés területén segítenek elhelyezkedni az embereknek. Ugyanakkor, amit mi magunk is alkalmazunk, a megtermelt javakat a közétkeztetésbe visszük be, valamint helyi termelői piacokat szervezünk. Ezeknek köszönhetően a termelők és vásárlók között kialakulhat egyfajta bizalom, ami a rövid ellátások esszenciája.

– A REL kategóriájába sorolandó egy olyan helyzet, amikor székelyföldi termék mondjuk Magyarországon értékesítődik?

– A rövid ellátási láncok egyik alappillére, hogy minél kisebb távolság és közvetítő szereplő legyen a termelő és fogyasztó között.

Úgy vélem, hogy a speciális termékek esetében még egy járható út lehet, ha egy székely termék az anyagországba értékesítődik.

Csak, hogy példát mondjak: az alföldön nem terem meg az áfonya, sőt arra sincs lehetőség, hogy havasi legelőn tartott állatok tejét helyben feldolgozhassuk, így ezekben az esetekben indokolt bizonyos termékek rövidtávú utaztatása. Az ilyen típusú termékeknek rendkívüli értékük van. Viszont ha már mondjuk egy zöldségről beszélünk, akkor egyértelmű, hogy mindenkinek a helyben megtermelt változatot kell választania.

– Mit nyerhetünk a helyi termékek vásárlása által?

– A rövid ellátási láncokból való vásárlás egy bizalmi kérdés. Arról szól, hogy elhiszem a termelőnek azt, amit állít a termékéről. Régen ezt a bizalmat a kézfogás és az egymás szemébe nézés jelentette. Ez a bizalom tűnik el az 1000 kilométereket utazó termékek esetében.

A legfontosabb annak felismerése, hogy amit megeszünk az alapvetően rontja vagy javítja a jövőbeni kilátásainkat. Mi döntjük el, hogy melyiket szeretnénk.

A termelő részéről szólva, elsősorban vásárlóerőt nyerhetnek, ha a fogyasztók az ő termékeiket részesítik előnyben, ennek köszönhetően az anyagi javakból is nagyobb mértékben tud részesülni. Ez pedig egyenesen arányos azzal, hogy munkahelyeket teremtünk és tartunk meg közösségileg.

Hiszek abban, hogy alulról kell építkezni, kis projektekben gondolkodni, ezáltal közelebb hozni az emberekhez a REL fogalmát.

Ha Ön is fontosnak tartja támogatni a helyi termelőket, számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, akkor támogassa a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányt azzal, hogy megosztja ismerőseivel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Maradjon velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező cikkekben, interjúkban tovább boncolgatjuk a REL, azaz a rövid ellátási láncok mibenlétét, előnyeit. Helyi gazdák, rövid élelmiszer-ellátási láncszakértől és lelkes vásárlók mesélnek majd tapasztalataikról. Ha szeretne helyi, zamatos, megbízható forrásból származó élelmiszereket vásárolni, akkor térjen be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, Solymossy utca 31. szám). Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL

(X – fizetett hirdetés)

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. április 17., szerda

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a gyors időjárás-változás. A Krónika által megkérdezett háziorvos szerint kiegészítő kezeléssel a tünetek megszűnnek.

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)