„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” Pr-cikk

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők”

Fotó: Rel-kampány

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról, a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről és a háztáji gazdaságok felkarolásának nehézségeiről.

2024. február 09., 10:002024. február 09., 10:00

– Miként kapcsolódik a REL, azaz a rövid ellátási láncok fogalmához?

– Már egészen fiatalon mezőgazdasággal és állattenyésztéssel kezdtem el foglalkozni, így testközelből ismerem a kistermelők, a gazdák mindennapi problémáit. Összetett kérdés a rövid ellátási láncok mibenléte, hiszen ez egy kétoldalú dolog: szükség van a termelőkre, de ugyanakkora szükség van a tudatos vásárlói rétegre is. A rendszer csak akkor működhet, ha mindkét oldal kiegyenlítve megtalálható egy adott térségben.

– Milyen nehézségeket tapasztalnak a helyi, háztáji termelők?

– A környezeti adottságaink miatt térségünkben leginkább kisebb gazdaságok tudnak kialakulni. Egy kisgazdaság azonban önállóan nem tud sem mennyiségben, sem minőségben a multiknak megfelelő standard számokat biztosítani. Mindemellett természetesen óriási bürokratikus rendszeren kell átverekedniük magukat. Mi minden nap azért küzdünk, hogy ezekben az útvesztőkben tanácsot, kézzelfogható segítséget nyújtsunk a hozzánk fordulóknak. A fiatalok külföldre való kivándorlása is egy összetett probléma-halmazt jelent, amivel foglalkoznunk kell.

Idézet
Egyrészről igyekszünk a külhonba szakadt fiatalokat hazacsábítani, és bebizonyítani számukra, hogy itthon is meg lehet élni mezőgazdaságból, állattenyésztésből. Másrészről az itthon maradó gazdák életében felmerülő munkaerőhiányt különböző technikai újítások, valamint a digitalizáció bevezetésével szeretnénk orvosolni.
Galéria

Fotó: Rel-kampány

– A Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség milyen célok mentél igyekszik felkarolni a kistermelőket, akik a rövid ellátási lánc egyik kulcsfontosságú szereplői?

– A háztáji kisgazdaságokat működtető személyek, családok megélhetésének biztosítása, a mindennapjaikat megkeserítő körülmények megkönnyítésének célja vezetett el többek között a Székely Termék védjegy megalkotásához is. Úgy vélem, hogy a Fejlesztési Ügynökség jó úton jár, hiszen ma már egy 12-13 éves múltra tekinthetünk vissza a védjegy létrehozása óta.

Idézet
Tevékenységeinkkel összesen 163 termelőt segítünk nap, mint nap, és több mint 1000 terméket számlálunk, amelyek a Székely Termék védjegyet viseli magát.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több székelyföldi termelő igyekszik csatlakozni hozzánk, ami azt mutatja, hogy a közösség is felismerte munkánk eredményességét. Minden ténykedésünk célja az, hogy munkahelyeket teremtsünk, és a termelésből adódó profit lecsapódása a székelyföldi gazdák megélhetését biztosítsa. Főként az élelmiszereket előállító gazdák azok, akiknek segítséget tudunk nyújtani. Ezt a támogatást különböző forrásoknak, pályázati lehetőségeknek köszönhetjük.

Többek között a közös agrárpolitika népszerűsítéséről szóló brüsszeli források segítségével már második körben több 100 000 eurós támogatást tudtunk a megfelelő helyekre eljuttatni.

A különböző forrásokat igyekszünk olyan tevékenységekre fordítani, mint a kisgazdák számára információátadási célzattal találkozók, különböző szakmai utak szervezése, vagy éppen az online értékesítés megalapozása és fejlesztése.

Munkánkat számos más szervezet is támogatja, mint például az Állategészségügyi Igazgatóság, Hargita Megye Tanácsa, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért, a Helyénvaló helyi bolt, amely intézmények vezetőivel és munkatársaival számos szakmai kérdést meg tudunk vitatni. A csapatmunka az egyik mozgatórugója annak, hogy fejlődni tudunk.

– Mennyire számít divatosnak manapság, hogy a fiatalok mezőgazdasággal vagy állattenyésztéssel foglalkozzanak?

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen látnak fantáziát az itthonmaradásban, és abban, hogy kialakítsanak kisebb szövetkezeteket, ezáltal is megerősítve megélhetésüket. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy egyre több fiatalhoz eljuthassanak eme szakmai előnyei. Úgy látom, hogy

Idézet
a Székely Termék védjegynek köszönhetően szépen elkezdett kialakulni egy tudatos fogyasztói kör is.

A kistermelők életbenmaradása közös érdek kell legyen, hiszen minden ember számára, legyen az fiatal vagy idős, egyaránt fontos, hogy milyen forrásból érkező táplálékot fogyaszt. Az, hogy egy termék egészséges, lekövethető és megbízható önmagában egy olyan érték, amelyet óvni kell. Annak köszönhetően, hogy egyre több fogyasztó látja be, hogy mennyire szükségünk van a háztáji gazdaságokból beszerezhető termékekre, egyre több biogazdaság jelenik meg Székelyföld palettáján. A mi célunk, hogy ezeket a gazdaságokat feltérképezzük és piacra juttassuk.

Ha Ön is fontosnak tartja támogatni a helyi termelőket, számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, akkor támogassa a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányt azzal, hogy megosztja ismerőseivel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Maradjon velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező cikkekben, interjúkban tovább boncolgatjuk a REL, azaz a rövid ellátási láncok mibenlétét, előnyeit. Helyi gazdák, rövid élelmiszer-ellátási láncszakértől és lelkes vásárlók mesélnek majd tapasztalataikról. Ha szeretne helyi, zamatos, megbízható forrásból származó élelmiszereket vásárolni, akkor térjen be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, Solymossy utca 31. szám). Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL.

Galéria

Fotó: Rel-kampány

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)
2023. november 10., péntek

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)

Mit jelent a rövid élelmiszerellátási lánc, mit érdemes tudni a REL-ről, és hogyan kapcsolódik a Civitas Alapítvány ehhez a projekthez? Orbán Árpádot, a Civitas Alapítvány fejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)
2023. november 03., péntek

Nemcsak a székelyek szeretik a Helyénvalót! (x)

A Helyénvaló nem csak a székelyföldi emberek számára jól csengő márkanév. Olyan romániai hírességek is vásárolnak rövid úton helyi termelőktől, mint Silvia Teodorescu, a méltán népszerű Cronicari Digitali podcastműsor alapítója.

Nemcsak a székelyek szeretik a Helyénvalót! (x)