Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölt: optimista és kiegyensúlyozott vagyok

Hírösszefoglaló 2018. január 16., 22:26 utolsó módosítás: 2018. január 16., 22:49

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő bevallása szerint kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy átvegye a miniszterelnöki tisztséget, és nem tart a megbízatástól.

Fotó: Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székhelyéről való távozásakor azt kérdezték az újságírók az alakulat miniszterelnök-jelöltjétől, nem tart-e attól, hogy a Sorin Grindeanu és Mihai Tudose volt miniszterelnökökéhez hasonlóan rövid mandátuma lesz.

Azt mondta, pozitívan kell gondolkodnia, és nem tart ettől a megbízatástól, mert optimista és kiegyensúlyozott természetű.

 Az Agerpres szerint hozzátette, amennyiben kormányalakítási megbízást kap Klaus Johannis államfőtől, Mihai Tudose exminiszterelnökkel is egyeztetni fog. „Természetesen mindenkivel fogok tárgyalni, mert mindannyian a kollégáim” – fogalmazott.

Az EP-s projektjeit firtató újságírói kérdésre úgy reagált, azok – felszólalásaival és tevékenységi beszámolóival együtt – megtalálhatók z interneten, majd hozzátette, miután az államfő jóváhagyja kinevezését, minden kérdésre válaszol majd.

Dragnea: Dăncilă támogatja az igazságügyi törvények módosításait

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő köztiszteletnek örvend Brüsszelben, miniszterelnökként nagy segítségére lehet az országnak a jövő évben esedékes román EU-elnökség előkészítésében – hangsúlyozta kedden Liviu Dragnea. A szociáldemokrata pártelnök szerint a kormányfőjelölt támogatja az igazságügyi törvények módosítására irányuló kezdeményezéseket.

„Viorica Dăncilă 2009 januárja óta európai parlamenti képviselő,

köztiszteletnek örvend Brüsszelben, és jó kapcsolatai vannak, mert civilizált, konfliktuskerülő, különösen kommunikatív hölgy, akinek jók a kapcsolatai az Európai Bizottság hivatalosságaival”

– jellemezte Dragnea a PSD miniszterelnök-jelöltjét, hozzátéve, kinevezése a 2019 első felében esedékes román EU-elnökség szempontjából is előnyös lenne.

A pártelnök elmondta, Viorica Dăncilă az alakulaton belül is tiszteletnek örvend, a nőszervezet elnöke, régóta tagja a PSD-nek, soha senkivel nem volt konfliktusa, és ez – Dragnea szerint – garancia lehet arra, hogy nem fog előállni újabb válsághelyzet.

A PSD elnöke hangsúlyozta, a szociáldemokrata párti EP-képviselő „mindig támogatta és ezután is támogatni fogja” a kormányprogramban előírt intézkedéseket és „az igazságügyi törvények jobbá tételére irányuló kezdeményezéseket”.

Dragnea hozzátette, amennyiben az államfő megbízza kormányalakítással, Viorica Dăncilă véleménye sokat fog nyomni a latban az új miniszteri névsor összeállításakor, a végső döntést e tekintetben azonban a párt illetékes testületei hozzák meg. A pártelnök ismét hangot adott ama véleményének, hogy nem kellene változtatni a jelenlegi kormánystruktúrán, erről azonban szintén a végrehajtó bizottság következő ülésén tárgyalnak és határoznak majd – mutatott rá Dragnea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat