Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön

Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön

Fotó: Facebook/AgentGreen

A romániai Agent Green és az osztrák VGT egyesületek azzal vádolnak egy liechtensteini herceget, hogy megölte Románia legnagyobb medvéjét Háromszéken, miközben eredetileg a házakba, udvarokba betörő anyamedvétől kellett volna megszabadítania a Kovászna megyei Ozsdola lakóit.

Tóth Gödri Iringó

2021. május 05., 14:312021. május 05., 14:31

Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg a Digi24 hírportál beszámolója szerint márciusban érkezett Romániába. A herceg azzal „alapozta meg” az ország legnagyobb medvéjének kilövését, hogy – a Pro TV értesülései szerint – 7000 eurót fizetett a különleges engedményt adó környezetvédelmi minisztériumnak egy nőstény medve kilövéséért, mely tavaly több alkalommal is zaklatta Ozsdola település gazdáit, gazdaságait.

Az Agent Green egyesület szerint a herceg végül nem a szóban forgó medvét ölte meg, hanem egy hímet, mely az erdő mélyén élt, és soha nem merészkedett lakott területek közelébe.

Az Arthur névre keresztelt medvét már több éve figyelte az egyesület, egy olyan vad példányként tartották számon, mely nincs hozzászokva az ember jelenlétéhez és az utóbbi által „biztosított” élelemhez.

„Arthur 17 éves volt, ő volt a Romániában megfigyelt legnagyobb medve, és valószínűleg az egész Európai Unióban élt legnagyobb példány is. A tetemen végzett mérések azt mutatják, hogy Arthur 593 pontot ért a trófeavadászatban elérhető maximális 600 pontból. Ez egy rekord pontszámnak számít – jelentette ki Gabriel Păun, az Agent Green elnöke. – Kíváncsi vagyok, hogy tudta a herceg összekeverni a faluba gyakran megforduló nőstény medvét az erdő mélyén élő hatalmas hímmel. Világos, hogy a herceg nem azért jött, hogy megoldja a helyiek problémáját, hanem hogy megölje a medvét, és hazavigye és a falra akassza a legnagyobb trófeát.

Idézet
Itt orvvadászattal van dolgunk, hiszen rossz medvét lőttek ki.”

Az Agent Green közleményében azt is kiemelte, hogy a barnamedve olyan faj, amelyet az uniós törvények és a berni egyezmény is szigorúan véd. Kilövésük csak indokolt esetben, alapos vizsgálat után lehetséges, amikor szakértők arra jutnak, hogy nincs más megoldás, mivel a medve veszélyezteti az emberek életét, a háztartásokat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a költségvetést, mely a tagállamokban élő gazdákat, a gazdaságokat hivatott segíteni és kárpótolni, amikor saját telkükön, termőföldjeiken kárt szenvednek egy medve miatt.

Nem elég az orvvadászat gyanúja, de így a helyiek problémája sem oldódott meg, hiszen az anyamedve tovább garázdálkodhat a környéken.

„Beszéltem a helyiekkel, akik a medvetámadásokról számoltak be, többek között Berszán György úrral, aki 2021 januárjában arra kérte a Botos Vadászegyesületet, hogy lője ki a medvét, amely 2020 nyarán kárt okozott neki. Berszán úrnak, akárcsak több más falubelinek, a háza, illetve a gazdasága a falu szélén található, a medve életterének közvetlen szomszédságában. Egyiküknek sincs semmiféle kerítése az erdő felőli oldalon. Egyikük sem kapott kártérítést az elszenvedett kárért” – idézi a Digi 24 Gabriel Păunt.

Az Agent Green elnöke azt is hozzátette, hogy a faluban élő közül senki sem panaszkodott hím medvére, mindenki a már említett anyamedvéről beszélt.

„Minden gazda, akivel beszéltem, azt mondta, hogy semmi sem változott azóta, hogy a hím medvét lelőtték, és hogy a nőstény továbbra is minden nap feltűnik otthonuknál” – tette hozzá Gabriel Păun. Szerinte Arthur meggyilkolása rendkívül gyanús, és a rendőrség feladata, hogy fényt derítsen az esetre.

Az ügy kapcsán megszólalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, aki a Digi24-nek úgy fogalmazott, rendkívül bonyolult annak meghatározása, hogy a liechtensteini herceg által megölt medve az-e, amelynek kilövésére megkapta az engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy megkezdték az ügy kivizsgálását. Tánczos szerint az Agent Green egyesület több beavatkozási kérelmet is benyújtott az ügy kapcsán, ám mivel a dokumentáció hiányos volt, a háromból csak egyet tudtak elfogadni. Ennek nyomán megkezdődött a vizsgálat. Elmondása szerint mivel a térségben több problémás medve is él, nehéz eldönteni, hogy egy medvét láttak vagy többet.

„Az azonosítást és a kilövést a helyi vadászegyesületek végzik, az ő felelősségük, feladatuk, hogy a problémás példánnyal végezzenek” – nyilatkozta Tánczos Barna.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a térségből nap mint nap érkeznek kérelmek, több problémás példányról lehet szó.

„Ezek a vadállatok kikerültek az odúból, és nagyon sok problémát okoznak az országban. Két példány kilövése az ezerből nem oldja meg problémákat mindenhol az országban.  A kilövési jóváhagyást csak olyan esetekben adják meg, amikor tényleg beavatkozásra van szükség. Kérelmet kell benyújtani a minisztérium biodiverzitási osztályához, ahol elemzik azt, és ha a dokumentáció teljes, megadják a jóváhagyást, és innentől az ügyet a helyi hatóságok és a vadásztársaság veszi át” – fejtette ki a miniszter a Digi24 portálnak.

Az eset kapcsán Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője elmondta, hogy már április 29-én vizsgálatot indítottak az ügyben. „A csapatunk a helyszínen, terepen ellenőrzi, mit lőttek ki, mit kellett volna kilőni” – nyilatkozta Octavian Berceanu az Antena 3-nak. Elmondta, hogy szeretnének alaposan utánajárni az esetnek, mivel a jövőben elkerülnék az ilyen eseteket. A rendőrséggel összedolgozva vizsgálják az ügyet, annak helyszíni bizonyítékait és dokumentumait egyaránt. Elmondása szerint akár bírósági ügy is lehet az esetből.

Frissítés

Szerda délután Florin Cîţu miniszterelnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban, az Agerpres hírügynökség szerint többek között azt is megjegyezte, hogy Arthur, a herceg által lelőtt medve nem volt a legnagyobb példány Romániában. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ügy kapcsán egyeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, aminek eredményeként többek között azt kell leszögeznie: nem biztos, hogy az ügy kapcsán a sajtóban napvilágot látott hírek, híresztelések mind igazak.
„Beszélgettem a miniszter úrral, zajlik a vizsgálat az ügyben. Meglátjuk, hogy mi lesz az eredménye. Úgy tűnik, hogy nem minden nyilvánosságra jutott információ helyes, és én nem szeretnék valami olyat kommentálni, ami nem igaz, de úgy tűnik, hogy nem ez volt a legnagyobb medve. Majd meglátjuk, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye” – nyilatkozta a miniszterelnök.
A G4 Media portál a nyilatkozat kapcsán arra is rámutatott, hogy a kormányfő ez által tulajdonképpen a saját tiszteletbeli tanácsadójának mondott ellent, hiszen Gabriel Păunt, az Agent Green egyesület elnökét – aki azt állította, hogy a medve a legnagyobb volt az országban – idén februárban nevezte ki tiszteletbeli tanácsadójának.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Három képviselője lesz az RMDSZ-nek a Brassó megyei közgyűlésben, az AUR-nak eggyel több

Visszakerült a Brassó Megyei Tanácsba az RMDSZ a június 9-ei helyhatósági választásokon. A szövetség jelöltjei 17 381 szavazatot kaptak.

Három képviselője lesz az RMDSZ-nek a Brassó megyei közgyűlésben, az AUR-nak eggyel több
2024. június 14., péntek

Halálos baleset történt Nagyvárad és Arad között

Péntek reggel 5 óra körül halálos baleset történt a Nagyváradot és Aradot összekötő, 79-es jelzésű főúton. Egy 38 éves férfi életét vesztette.

Halálos baleset történt Nagyvárad és Arad között
2024. június 14., péntek

Nagyot nyert az RMDSZ Hargita megyében, de néhány helyi tanácsosa az AUR-nak is lesz

Az RMDSZ jelöltjei elnyerték a Hargita megyei polgármesteri tisztségek, megyei és helyi tanácsosi tisztségek többségét és a megyei tanácselnöki tisztséget is, illetve a legtöbb szavazatot kapták a megye választóitól az EP-választásokon is.

Nagyot nyert az RMDSZ Hargita megyében, de néhány helyi tanácsosa az AUR-nak is lesz
2024. június 14., péntek

Házkutatások Szatmár és Szilágy megyében törvénysértő közbeszerzések ügyében

Hét házkutatást tartottak péntek reggel Szatmár és Szilágy megyében, köztük egy közintézmény székhelyén, egy törvénysértő módon megkötött közbeszerzési szerződésekkel kapcsolatos ügyben.

Házkutatások Szatmár és Szilágy megyében törvénysértő közbeszerzések ügyében
2024. június 14., péntek

Ítéletidő tarolta le Kolozsvárt és Dél-Romániát (VIDEÓ)

Ítéletidő tombolt csütörtökön este Erdély középső részén és a Kárpátokon túl, Dél-Romániában is, a lezúduló víz, a viharos szél és a jégeső Kolozsvárott és Bukarestben is jelentős károkat okozott.

Ítéletidő tarolta le Kolozsvárt és Dél-Romániát (VIDEÓ)
2024. június 13., csütörtök

Lehallgatókészüléket forgalmazó cégvezetőt tartóztattak le Beszterce-Naszód megyében

Lehallgató- és nyomkövető eszközök törvénytelen birtoklásáért és forgalmazásáért vettek őrizetbe egy Beszterce-Naszód megyei 42 éves cégtulajdonost.

Lehallgatókészüléket forgalmazó cégvezetőt tartóztattak le Beszterce-Naszód megyében
2024. június 13., csütörtök

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar polgármestere nem tartja véletlennek az újrázását

Beszterce-Naszód megyében – ahol a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a lakosságnak csupán négy százaléka magyar – egyetlen település van, melyet a június 9-ei választások nyomán ismét RMDSZ-es polgármester irányít.

Beszterce-Naszód megye egyetlen magyar polgármestere nem tartja véletlennek az újrázását
2024. június 13., csütörtök

Börtönbüntetést róttak ki egy marokkói migránscsempészre és nagyváradi feleségére

Ítéletet hirdetettek annak az embercsempész-hálózatnak az ügyében, amelyet tavaly ősszel állítottak bíróság elé főleg marokkói bevándorlók illegális Olaszországba szöktetésének megszervezése és lebonyolítása miatt.

Börtönbüntetést róttak ki egy marokkói migránscsempészre és nagyváradi feleségére
2024. június 13., csütörtök

Zivatarok miatt adtak ki riasztást, Erdély és a Bánság is érintett

Az ország 34 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen továbbra is marad a kánikula.

Zivatarok miatt adtak ki riasztást, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 13., csütörtök

Bejutott az AUR a Bihar megyei közgyűlésbe, az RMDSZ eggyel növelte tanácsosai számát

A Bihar Megyei Tanácsban a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 18, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) hét, az RMDSZ-nek hét, a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) két képviselője lesz – közölte Gabriel Borbandi, a megyei statisztikai igazgatóság vezetője.

Bejutott az AUR a Bihar megyei közgyűlésbe, az RMDSZ eggyel növelte tanácsosai számát