Tűzvédelmi engedélye nincs, büntetése viszont már van a bukaresti ortodox megakatedrálisnak

Krónika 2018. november 24., 20:21 utolsó módosítás: 2018. november 24., 20:34

Nincs tűzvédelmi engedélye a Nemzet Megváltása székesegyháznak, mert az építkezés még nem zárult le teljesen – közölte szombaton a bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU), amely ugyanakkor 10 ezer lejre bírságolta az építővállalatot. Az ortodox katedrális felszentelési ünnepségét vasárnap tartják.

Pirosban. A 95 százalékban elkészült székesegyházat még nem sikerült bevakolni Fotó: Observator Tv

Az ISU közleménye emlékeztet, a tűzvédelmi engedélyt minden esetben az építkezés befejezése után, a létesítmény rendeltetésszerű használatba vétele előtt adja ki a katasztrófavédelmi felügyelőség. A bukaresti katedrális építési munkálatai azonban még nem zárultak le teljesen, így az épület nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Az Ilfov megyei és bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség bejelentette, 10 ezer lejes bírságot rótt ki az építővállalatra az építőtelepekre vonatkozó tűzvédelmi előírások be nem tartása miatt.

A szakhatóság egyúttal arról tájékoztatta a bukaresti érsekséget, hogy rá hárul a teljes felelősség a vasárnapi felszentelési ünnepségen részt vevők biztonságáért. „A kockázati helyzetek elkerülése érdekében a belügyminisztérium számos tűzoltó-, mentős, csendőr- és rendőri egységet vezényel majd ki a helyszínre a vasárnapi felszentelésre” – idézi az Agerpres hírügynökség a katasztrófavédelem közleményét.

A román ortodox egyház (BOR) patriarchátusa hívek tízezreit várja a fővárosból és az egész országból a Nemzet Megváltása-székesegyház vasárnapi felszentelési ünnepségére. A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a katedrális készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban várhatóan nagyjából elkészülnek, legalábbis olyan mértékben, hogy Nagy-Románia centenáriuma alkalmából meg lehessen tartani az oltárszentelést.

A BOR tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat