Nem igazolódott be a koronavírus gyanúja a román betegnél – A járványügyi szakemberek nyugtatják a polgárokat

Balogh Levente 2020. január 28., 07:14 utolsó módosítás: 2020. január 28., 09:58

Nem az új koronavírussal fertőződött meg az a férfi, akit Bákóból szállítottak a bukaresti Matei Balş Intézetbe – közölte kedden az egészségügyi minisztérium. Korábbi feltételezések szerint a nemrég a távol-keleti országban járt egyetemistát megfertőzhette a vírus.

Súlyosbodó helyzet. Az ellenőrzések dacára tovább nőtt az áldozatok száma Kínában Fotó: Agerpres/EPA

A fertőzésgyanús személy egy 24 éves férfi, aki Kínában tanul, és nyolc napja érkezett Romániába, a napokban pedig a bákói kórház sürgősségi osztályán jelentkezett a koronavírusra jellemző tünetekkel. Mint kiderült, már a repülőn lázra panaszkodott, ám a láz csökkent. Ezt követően köhögni kezdett, majd izomfájdalomra panaszkodva ment kórházba. A férfit elkülönítették, és a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetbe szállították kivizsgálásra.

A szaktárca keddi tájékoztatásában rámutat, a férfit vizsgálatoknak vetették alá az országos járványtani intézetben, és mint kiderült, vírusos fertőzése van, de nem az új koronavírussal fertőződött meg.

A páciens állapota jó, a keddi nap folyamán kiengedik a kórházból – szerepel a közleményben. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor emlékezteti a megyei egészségügyi igazgatóságokat és az egészségügyi intézményeket, hogy ilyen esetekben kötelező a jelentési és kommunikációs eljárások, valamint a szaktárca és az országos közegészségügyi intézet által kiküldött protokolleljárások betartása.

Hétfőn összeült az ügyben az illetékes tárcaközi bizottság, hogy megvitassa a teendőket. Ezt követően Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Járványtani Intézet vezetője leszögezte: annak a veszélye, hogy a fertőzés Románia területére is eljusson, alacsony. Közölte,

az illetékes hatóságok minden olyan személyt megfigyelnek, aki az elmúlt 14 napban Romániába érkezett, és korábban Kínában járt.

Egyúttal figyelmeztetett: a lakosság ne keressen gyorsteszteket a koronavírus kimutatására, mert ilyenek nem léteznek. „Ilyen még sehol a világon sincs, szabvány teszteket végeznek” – szögezte le. Kijelentette: Romániában még egyetlen fertőzéses eset sincs, ezért az embereknek meg kell őrizniük a nyugalmukat. Az is kiderült, hogy amennyiben Romániában megjelenik a kórokozó, az első tíz fertőzöttet a Matei Balş intézetbe utalják be.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke elmondta: azon óvintézkedések jó része, amelyekről múlt héten döntöttek, már érvénybe lépett.

A román szakértők szerint az új koronavírus okozta tüdőgyulladás tüneti kezeléssel gyógyítható, ha könnyű vagy közepesen súlyos lefolyású, a súlyos esetek számára pedig újfajta kezeléseket tesztelnek.

Streinu-Cercel leszögezte: az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések 70 százaléka könnyű vagy közepesen súlyos lefolyású, ha pedig a vírus Romániában is felüti a fejét, az intézet képes megbirkózni vele.

Victor Costache egészségügyi miniszter elmondta, az ország nemzetközi repülőterein külön ellenőrző pontokat hoznak létre a Kínából érkező utasok számára, és létezik egy adatbázis a távol-keleti országban járt személyekről. Közölte,

Bukaresten kívül Jászvásáron, Marosvásárhelyen, Temesváron és Nagyszebenben hoznak létre a koronavírus kezelését szolgáló központokat, amennyiben erre szükség lesz.

Az egészségügyi tárca még vasárnap közölte: különleges intézkedésekre készülnek egy mioveni-i népdalegyüttes esetében is, melynek 25 tagja kedden délután 15 órakor érkezik az otopeni-i repülőtérre Pekingből. A nagykövetség alkalmazottjai már felvették velük a kapcsolatot. A zenekar tagjait, akik 40 napos turnén voltak Kínában, a megyei közegészségügyi igazgatóságok naponta ellenőrzik majd. Mindeddig nem merült fel az új koronavírussal való fertőződés gyanúja a zenekar egyik tagjánál sem.

Az egészségügyi tárca szerdán jelentette be, hogy minisztériumközi munkacsoportot hozott létre, amely akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha a kór Romániában is megjelenne. A csoport hetente egyszer, vagy ahányszor szükséges, összeül a helyzet elemzésére. A közegészségügyi intézet ismertette a megyei egészségügyi igazgatóságokkal a fertőzés azonosításához szükséges módszereket, és ezeket az igazgatóságok kötelesek megosztani a kórházakkal és háziorvosokkal.

Az akciótervnek megfelelően mindenekelőtt a repülőtereken vezetnek be biztonsági intézkedéseket: többek között tájékoztató plakátokat helyeznek ki az utasok számára és hőkamerás kapukat fognak elhelyezni, amelyek érzékelik a repülőkkel érkező utasok testhőmérsékletét, a lázas utasokat pedig azonnal orvosi rendelőbe kísérik kivizsgálásra. 

Száz fölött jár Kínában a halottak száma, több mint négyezren megfertőződtek

Kínában újabb 25 beteg vesztette életét hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, így a ragály halottainak száma egy nap alatt 81-ről 106-ra emelkedett. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 4515-re nőtt a vasárnap esti 2835-ről. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennnyire súlyos esetet jegyeztek fel. A fertőzésgyanúsak száma csaknem hét ezerre emelkedett hat ezerről, ami lassuló növekedés. A járvány gócpontjában, a 11 millió lakosú Vuhanban naponta már több mint 15 ezren kerülnek kórházba magas lázzal, ami ötszöröse az ilyenkor szokásosnak. A városban 62 kórháznak van lázklinikája. A város párttitkára hétfőn este a sajtónak azt mondta, hogy zsúfoltság alakult ki a kórházi felvételeknél, de a helyzet javul. A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koronavírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón. Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat