Nyílt hadüzenet Dăncilának? Firea is fontolgatja, hogy induljon az államfőválasztáson

MTI 2019. július 18., 18:00

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere is fontolgatja, hogy induljon a novemberi elnökválasztáson – ezt egy csütörtöki televíziós interjúban erősítette meg a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) legnépszerűbb politikusa.

Gabriela Firea Fotó: Facebook/Gabriela Firea

Firea azt sem zárta ki, hogy adott esetben függetlenként indul a megmérettetésen, ha pártja nem őt jelölné. A bukaresti főpolgármester szerint az a legfontosabb, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíció és Victor Ponta volt miniszterelnök Pro Romania pártja „valós eséllyel rendelkező”, közös jelölt mögé sorakozzék fel, mert különben a szociáldemokraták jelöltjének szerinte „szinte semmi esélye sincs”, még arra sem, hogy – az elnökválasztás nagy esélyesének számító Klaus Johannis jobboldali elnökkel ellenfeleként – egyáltalán bekerüljön a második fordulóba.

Firea úgy vélekedett: ha a PSD rosszul szerepel az elnökválasztáson, akkor a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokat is el fogja veszíteni.

Firea csütörtöki bejelentését a román média nyílt hadüzenetként értelmezte a PSD-t vezető Viorica Dăncilă kormányfővel szemben, aki maga is jelezte, hogy „szükség esetén” vállalná az elnökjelöltséget.

Dăncilă ráadásul a baloldali összefogás elé is nehezen elhárítható akadályt gördített azzal, hogy elfogadtatta pártja végrehajtó bizottságával: a PSD saját jelöltet indít az elnökválasztáson. Ez ugyanis egyben azt is jelenti, a PSD nem számol azzal, hogy esetleg az államfői tisztségre szintén pályázó, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu elnökjelöltségét támogassa.

Fireát tavaly novemberben megfosztották párttisztségeitől, mert szembefordult az időközben korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea akkori pártelnökkel, júniustól azonban ismét a PSD egyik országos alelnöke.

Viszonya az új pártelnökkel, Viorica Dăncilával sem volt felhőtlen, legfőképpen azért, mert a miniszterelnök riválist lát benne, hiszen népszerűségi indexe csaknem kétszerese az övének.
A CURS közvélemény-kutató intézet július első napjaiban végzett felmérése szerint

a román választók 47 százaléka bízik Fireában, míg Johannis bizalmi indexe 44, Tăriceanué 33, Dănciláé pedig 26 százalékos.

A PSD augusztus 3-án tartandó rendkívüli kongresszusán dönt arról, kit indít az újrázni készülő Johanisszal szemben.

Romániában november 10-én tartják az elnökválasztást, ha pedig akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat