Népszavazással akar véget vetni az autonómia tematizálásának egy PSD-s képviselő

Krónika 2018. január 09., 11:36 utolsó módosítás: 2018. január 09., 11:58

A helyi autonómiáról szóló népszavazás kiírását kéri Klaus Johannis államfőtől a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik Botoşani megyei parlamenti képviselője.

Răzvan Rotaru PSD-s képviselő Fotó: Btonline.ro

Răzvan Rotaru azt követően fordult igénylésével az elnökhöz, hogy hétfőn az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást írt alá.

A PSD-s honatya elérkezettnek látja az időt arra, hogy „intézményesen reagáljanak" az autonómiakövetelésre, és „egyszer s mindenkorra lezárják le az autonómiatémát”, amellyel szerinte évről évre előállnak azok, akik a romániai magyarok képviselőinek tartják magukat.

„Úgy vélem, azonnal el kell indítani az eljárást egy, a helyi autonómiáról szóló referendum megszervezésére, amelyen azonban minden romániai és az ország határain kívül élő román állampolgárnak részt kell vennie, nemcsak bizonyos megyékben élőknek, ahogyan azt egyes politikusok szeretnék” – idézi Rotaru sajtóközleményét az Agerpres hírügynökség.

A kormánypárti politikus szerint a népszavazás eredményéről szóló határozatot elfogadja majd a parlament, „végérvényesen lezárva ezzel az önrendelkezés témáját”.

A PSD-s képviselő szerint a következő kérdésekre kellene válaszolnia a lakosságnak a referendumon: „Egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával?”, illetve „Egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt”.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök által hétfőn aláírt állásfoglalás szerint regionális autonómiát kívánnak megvalósítani a tömbben élőknek, illetve önkormányzati autonómiát a magyar többségű településeknek. A székelyföldi területi autonómiát annak történelmi határai között, autonóm régióként képzelik el, az erdélyi magyarok több mint egyharmadának otthont adó Partium történelmi régió számára pedig sajátos, kétnyelvű-közigazgatási jogállást óhajtanak kialakítani – áll a dokumentumban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat