Munkabeszüntetéssel tiltakoznak a bírák a különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezet ellen

Hírösszefoglaló 2020. január 21., 19:00 utolsó módosítás: 2020. január 21., 23:12

Az ország több bírósága is felfüggeszti tevékenységét szerdától a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénytervezet elleni tiltakozásuk jeléül – értesült az Agerpres hírügynökség.

A Kolozs megyei ítélőtábla bírái is csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz - Archív felvétel Fotó: Rostás Szabolcs

A bírói közgyűlés keddi döntése értelmében szerdától szünetelni fog a munka a bukaresti ítélőtáblán, és fővárosi törvényszék is csak a sürgős ügyeket, a kényszerintézkedésekre vonatkozó kérelmeket, illetve a kiskorúakat érintő ügyeket tárgyalja.

A perek tárgyalásának felfüggesztéséről döntött még többek között a Kolozs, a Temes, a Suceava, a Craiova és a Fehér megyei ítélőtábla, valamint a Szatmár, a Maros és a Iaşi megyei törvényszék is.

Az Igazságügyi Felügyelet bírái és ügyészei közös állásfoglalást fogadtak el kedden a különnyugdíjak eltörlésére vonatkozó jogszabálytervezettel kapcsolatban. A dokumentum szerint a tervezet durván megsérti a bírák függetlenségének és elmozdíthatatlanságának elvét, valamint az alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezményének több előírását.

A képviselőház január 28-ára összehívott rendkívüli ülésszakán vitatja meg a különnyugdíjak eltörlését célzó jogszabálytervezetet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat