Nem a nyilvánosság előtt rendezné a kényes kisebbségi kérdéseket Teodor Meleșcanu külügyminiszter

Krónika 2018. augusztus 06., 17:11 utolsó módosítás: 2018. augusztus 06., 17:22

A román-magyar gazdasági kapcsolatok nagyon szilárdak és jól működnek, a kényes kisebbségi kérdéseket pedig nem a nyilvánosság előtt, hanem az e célra létrehozott kisebbségi vegyesbizottságban kellene megtárgyalni – véli Teodor Meleșcanu külügyminiszter.

Teodor Meleșcanu román külügyminiszter Fotó: Mae.ro

A tárcavezetővel hétfőn az Adevărul napilap portálja készített az interneten élőben közvetített interjút. A lap főszerkesztője a román külpolitika számos más témáját érintő beszélgetés során arról kérdezte Meleșcanut, mit szól azokhoz az „érdekes” kijelentésekhez, amelyeket Orbán Viktor Románia területén, Tusnádfürdőn fogalmazott meg az Európai Unió jövőjéről, Oroszországhoz fűződő viszonyáról, illetve arról, hogy a román centenárium Magyarország számára nem ünnep.

A magyar miniszterelnök tusnádfürdői előadását sértőnek bélyegző ellenzéki pártoktól eltérően a román külügyminiszter válaszában a két ország közti erős, „a politikai szónoklatokon túlmutató, embereket és cégeket összekötő” gazdasági kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt. Példaként említette a tárcavezető a közös autópálya-projekteket, a határ menti megyék közös, uniós alapokból történő fejlesztését, az energetikai hálózatok összekapcsolását.

Meleșcanu szerint azonban a kisebbségi kérdés kényesebb probléma, és Románia azt szeretné, ha erről a felek az alapszerződés megkötésekor létrehozott kisebbségi vegyesbizottságban tárgyalnának.

„Ez a megfelelő eszköz olyan megoldások azonosítására, amelyek a kisebbségek hídszerepét erősítik, a két ország közeledését segítik” – idézte az MTI a román külügyminisztert. Hozzátette: Románia ragaszkodik a kölcsönösség elvéhez. Vagyis azt szeretné, ha a magyarországi román és romániai magyar kisebbség jogai „egyensúlyba kerülnének”, és a magyarországi románok ugyanazokat a jogokat élveznék, mint a romániai magyarok az anyanyelvű oktatás, a kultúra és a kisebbségek nyelvén működő tömegtájékoztatási eszközök támogatása terén.

Teodor Meleșcanu szerint Bukarest a tusnádfürdői rendezvény előtt (a kisebbségekkel kapcsolatos nyilvános üzenetek tekintetében) következetesen óvatosságra intette a magyar felet. Mindazonáltal természetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen nyilvánosan beszélt országa külpolitikai opcióiról.

Arra a kérdésre, hogy Románia egyetért-e a magyar miniszterelnök külpolitikai nézeteivel, Meleșcanu elmondta: Romániának megvannak a saját prioritásai, amelyek az ország uniós és NATO-integrációjának erősítését, az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség erősítését, a konvergencia javítását, és az uniós szolidaritás erősítését célozzák. „Ami az Oroszország-politikát illeti, kívánatos lenne, hogy az Európai Unió javítsa viszonyát Moszkvával, ez azonban nem jelenti azt, hogy az uniónak mindent el kell fogadnia, amit Oroszország akar” – szögezte le a külügyminiszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat