Különleges nyugdíjak: az ellenzék szerint túl enyhék az új előírások, az érintetteknek viszont továbbra sem tetszenek

Különleges nyugdíjak: az ellenzék szerint túl enyhék az új előírások, az érintetteknek viszont továbbra sem tetszenek

A szenátusi szavazást követően a képviselőház elé kerül a különleges nyugdíjakról szóló törvénytervezet

Fotó: Románia szenátusa

Minden irányból bírálatok illetik a különleges nyugdíjként emlegetett szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvény legújabb módosításait, amelyeket kedden már megvitattak az illetékes szenátusi bizottságok, és amelyeket szerdán első megkeresett házként el is fogadott a felsőház. A jogszabály 89 támogató és 16 elutasító szavazatot kapott.

Bálint Eszter

2023. október 11., 11:332023. október 11., 11:33

2023. október 11., 15:162023. október 11., 15:16

Frissítés

A szenátus az illetékes szakbizottságokban elfogadott módosító javaslatokat elfogadta, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) indítványait pedig elutasította. A módosított törvény szerint a legkevesebb 25 éves szolgálati idővel rendelkező bírák, ügyészek és alkotmánybírák nyugdíjkorhatára 60 év, a nyugdíjuk pedig a nyugdíjazásuk előtti 48 hónapban kapott bruttó fizetésük és bérpótlékaik átlagának a 80 százaléka. A jogszabály korábbi változata szerint a bírák, ügyészek és alkotmánybírák juttatását a nyugdíjazásuk előtti három hónapban kapott jövedelmük alapján számolták ki. A törvény előírja azt is, hogy a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjazás előtti utolsó fizetés nettó összegénél.
A szenátus arról is döntött, hogy 2024. január elsejétől a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság bíráinak és jogi szakszemélyzetének a nyugdíjkorhatára 47 év és 4 hónap, ha a legkevesebb 25 évet töltötték be ezt a tisztséget. Esetükben a nyugdíjkorhatár évente 4 hónappal nő, amíg eléri a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényben előírt 60 évet.
A módosított törvény szerint eltérően adózzák a különnyugdíjak járulékalapú, illetve nem járulékalapú összetevőjét. A járulékfizetés alapján kiszámolt nyugdíjrész 2000 lejig adómentes, az ezen felüli összegre pedig 10 százalékos adókulcsot alkalmaznak. A nem járulékalapú nyugdíjrészre az összeg függvényében 10, 15, illetve 20 százalékos adókulcsot alkalmaznak.

Amint arról beszámoltunk, a szenátusi döntést követően a jogszabályjavaslat a képviselőház elé kerül, az alsóház pedig – mivel gyorsított eljárásról van szó – már várhatóan jövő héten elfogadja a törvénytervezet legfrissebb verzióját. A parlament által egyszer már elfogadott törvénytervezet módosítására azt követően van szükség, hogy az alkotmánybíróság augusztus másodikán több cikkelyről is kimondta, ellentmond az alaptörvényben foglaltaknak.

Frissítés

Hétfőn már szavaz is a képviselőház az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvényről – döntötte el szerdán a házbizottság. A döntés értelmében a szenátus által első házként elfogadott tervezetet elküldik az alkotmányjogi, munkaügyi és költségvetési bizottságnak, amelyeknek hétfőn 14 óráig kell elkészíteniük a jelentést. A plénum a 17 órakor kezdődő ülésen vitatja meg a jogszabályjavaslatot és szavaz róla.

Azonban a bírálók szerint mindössze késleltetett hatású lesz a különleges nyugdíjakról szóló törvény módosítása az alkotmánybírósági döntést követően megszületett módosítások tükrében,

hiszen a legfontosabb előírásokat mindössze húsz vagy éppen negyven év múlva fogják alkalmazni, amikor az érintettek esetében is 60 vagy 65 évre nő a nyugdíjkorhatár, és a nyugdíjukat az aktív éveikben kapott fizetés alapján számolják ki – foglalta össze a Digi 24 hírtelevízió a legfontosabb bírálatokat, amelyeket főként ellenzéki politikusok fogalmaztak meg.

A jogszabály egyik legfőbb bírálója Irineu Darău, a különleges nyugdíjak eltörlését évek óta szorgalmazó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora. „Négy évvel elhalasztják a nyugdíjtörvény bárminemű módosítását. Mindenkinek meg kell értenie, mit jelent négy év – 2028.

Idézet
Ha önök azt hiszik, hogy a parlamentből egy olyan törvénycsomag fog kikerülni, ami átveri az Európai Bizottságot, tévednek”

– fogalmazta meg az ellenzéki honatya, aki szerint az igazi cél a különleges nyugdíjak megmentése volt.

Van ugyanakkor, aki azt rója fel, hogy ugyan az új módosítások 20 százalékos adót rónak ki a különleges nyugdíjakra, ám

a kormánykoalíció képviselői egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyi megtakarítást eredményeznek az új előírások.

„A PSD és a PNL mímeli a nyugdíjrendszer reformját, vagy azt, hogy megoldást akarnak a különleges nyugdíjak eltörlésére. Harmincnyolc éve látjuk, hogy halogatják a hozzájárulás elvének bevezetését. A PSD és a PNL azt akarja, hogy továbbra is maradjon a megosztottság, mi, akik dolgozunk, fizetünk mások, a privilégiumot élvezők nyugdíjáért, olyan embereknek, mint Ciucă, akinek a havi nyugdíja 18 000 lej, vagy Gabriel Oprea havi 17 000 lejjel. A különleges nyugdíjak milliárdokba fognak nekünk kerülni az országos helyreállítási alap (PNRR) harmadik kifizetéséből.

Idézet
Vagyis a privilégiumot élvezők miatt iskolákra, autópályákra, kórházakra szánt pénzeket fogunk veszíteni”

kongatta meg a vészharangot Ştefan Pălărie, az USR egy másik szenátora.

Mint ismeretes, Marcel Ciolacu kormányfő szeptember végén úgy nyilatkozott, csaknem 1,5 milliárd eurót veszíthet Románia, amennyiben november elsejéig nem sikerül végérvényesen lezárni a különleges nyugdíjak ügyét. Hangsúlyozta, addig egy esetleges alkotmánybírósági döntésnek is meg kell születnie, úgyhogy nagyon sürgeti az idő a törvényhozókat.

korábban írtuk

Nem tűr több halasztást: ha novemberig nem rendezik a különnyugdíjak ügyét, közel 1,5 milliárd euró úszik el
Nem tűr több halasztást: ha novemberig nem rendezik a különnyugdíjak ügyét, közel 1,5 milliárd euró úszik el

Csaknem 1,5 milliárd eurót veszíthet Románia, amennyiben november elsejéig nem sikerül végérvényesen lezárni az úgynevezett különleges nyugdíjak ügyét – kongatta meg újfent a vészharangot szerdai televíziós nyilatkozatában Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A legszerencsésebbek amúgy az alkotmánybírósági elkaszálást követő módosítások nyomán – a bírálók szerint – a bírák és ügyészek,

akiknek garantáltan megmarad a 20 ezer lejt meghaladó nyugdíjuk, mivel az összeget az utolsó négy aktív évben keresett összegek alapján fogják kiszámítani, és a különböző juttatásokat is figyelembe veszik.

A többi érintett kategória viszont továbbra is elégedetlen, és azt kérik, hogy ne essenek a reform hatálya alá.

„Az én kérésem az, hogy vegyék ki a katonai nyugdíjakat ebből a törvénytervezetből, mivel elvesztettük a kábítószerek elleni harcot, elvesztettük a korrupcióellenes harcot.

Idézet
Ezek az intézkedések nem tesznek mást, mint elüldözik a komoly rendőröket és katonákat”

– idézte a Digi 24 Cosmin Dorobanțut, a börtönőröket tömörítő szakszervezeti szövetség elnökét.

Megkérdezték Mircea Dogaru tartalékos ezredest, több történelmi témájú könyv szerzőjét is. „Századjára is kérjük a tartalékosok kivevését a jogszabályjavaslatból. Nem 8 órás munkaszerződésünk van, hanem katonai eskü alapján havi 732 óránk” – válaszolta.

Ahogy a rendőrség egy, meg nem nevezett képviselője is így felelt: „egész életünkben olyan kockázatokkal szembesülünk, amelyeket szolgálati nyugdíjjal kell kompenzálni. Nincsenek jelentkezők, nem kiszámítható a bértörvény, sem a karrier, és most már a nyugdíj sem”.

korábban írtuk

Újra a parlament előtt a különleges nyugdíjak; a kormánykoalíció bízik abban, hogy sikerül lezárni a témát
Újra a parlament előtt a különleges nyugdíjak; a kormánykoalíció bízik abban, hogy sikerül lezárni a témát

Beterjesztette hétfő délután a kormány a parlament elé a különleges nyugdíjakként emlegetett szolgálati nyugdíjakról szóló törvény újabb verzióját, amit a bejelentések szerint sürgősségi eljárásban fog megvitatni és elfogadni a két ház.

Amint arról korábban írtunk, idén júniusban 10 281 személy részesült szolgálati nyugdíjban. A legtöbben közülük, 5271-en a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó 2004/303-as törvény alapján részesülnek szolgálati nyugdíjban. A legmagasabb összegű különnyugdíj 21 572 lej volt.

korábban írtuk

Továbbra is több mint 10 ezren részesülnek különleges nyugdíjban, a legnagyobb juttatás meghaladja a 20 000 lejt
Továbbra is több mint 10 ezren részesülnek különleges nyugdíjban, a legnagyobb juttatás meghaladja a 20 000 lejt

Idén júniusban 10 281 személy részesült szolgálati nyugdíjban (akárcsak egy hónappal korábban).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság

Csak azokért a korábbi ingatlanjaikért kérhetnek pénzbeli kárpótlást az államtól egyházak, amelyek 1989. december 22. után törvényes körülmények között váltottak tulajdonost – döntötte el hétfőn a bukaresti legfelsőbb bíróság.

Korlátozta az egyházi ingatlanok elkobzásáért nyújtható kárpótlást a román legfelsőbb bíróság
2024. június 17., hétfő

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül

A botoşani-i Dedeman barkácsáruházban június 7-én történt robbanás öt sérültjét ápolják továbbra is kórházban – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Ketten még mindig oxigénterápiára szorulnak a barkácsáruházi robbanás öt, még kórházban levő sérültje közül
2024. június 17., hétfő

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége

Tízen pályáznak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére, köztük Elena Lasconi, Câmpulung Muscel újraválasztott polgármestere és Cristian Seidler képviselő is.

Kapós a választásokon leszerepelt USR elnöki tisztsége
2024. június 17., hétfő

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást

Közzétette a Központi Választási Iroda (BEC) a június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások részeredményeit.

Június 9-ei voks: újabb részeredmények, két erdélyi településen biztosan megismétlik a polgármester-választást
2024. június 17., hétfő

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt

Több tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a június 9-i választásokkal kapcsolatban jelzett rendellenességekkel szemben vasárnap este a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren.

Folytatódtak a választási hatóság elleni tüntetések, visszaélésekkel vádolják az intézményt és lemondásra szólítják az elnököt
2024. június 17., hétfő

Tizenketten kórházba kerültek, miután egy ittas sofőr által vezetett kisbusz személygépkocsival ütközött Bukarestben

Kisbusszal ütközött egy személyautó hétfőre virradóra Bukarestben; tizenkét személy került kórházba.

Tizenketten kórházba kerültek, miután egy ittas sofőr által vezetett kisbusz személygépkocsival ütközött Bukarestben
2024. június 17., hétfő

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók

Gyakorlatilag elismerte Nicolae Ciucă, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy kevés esélye lenne egy, a koalíciós partner Szociáldemokrata Párttal (PSD) közös államfőjelöltnek.

Ciucă: a PNL-nek is a PSD-nek is saját államfőjelöltet kell kiállítania, közös jelöltre nem voksolnának az elkötelezett szavazók
2024. június 16., vasárnap

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében

Ételmérgezés tüneteivel került kórházba vasárnap délután 13 személy, közülük 11 gyermek – közölte a Buzău megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Tizenegy gyerek került kórházba ételmérgezés tüneteivel Buzău megyében
2024. június 16., vasárnap

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét

Megpályázza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségét Elena Lasconi, Câmpulung polgármestere.

Câmpulung polgármestere is megpályázza az USR elnöki tisztségét
2024. június 16., vasárnap

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet

A határrendészek vasárnapi közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat.

A gyerekkel utazókat figyelmeztette a határrendészet