Különleges nyugdíjak: az ellenzék szerint túl enyhék az új előírások, az érintetteknek viszont továbbra sem tetszenek

Különleges nyugdíjak: az ellenzék szerint túl enyhék az új előírások, az érintetteknek viszont továbbra sem tetszenek

A szenátusi szavazást követően a képviselőház elé kerül a különleges nyugdíjakról szóló törvénytervezet

Fotó: Románia szenátusa

Minden irányból bírálatok illetik a különleges nyugdíjként emlegetett szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvény legújabb módosításait, amelyeket kedden már megvitattak az illetékes szenátusi bizottságok, és amelyeket szerdán első megkeresett házként el is fogadott a felsőház. A jogszabály 89 támogató és 16 elutasító szavazatot kapott.

Bálint Eszter

2023. október 11., 11:332023. október 11., 11:33

2023. október 11., 15:162023. október 11., 15:16

Frissítés

A szenátus az illetékes szakbizottságokban elfogadott módosító javaslatokat elfogadta, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) indítványait pedig elutasította. A módosított törvény szerint a legkevesebb 25 éves szolgálati idővel rendelkező bírák, ügyészek és alkotmánybírák nyugdíjkorhatára 60 év, a nyugdíjuk pedig a nyugdíjazásuk előtti 48 hónapban kapott bruttó fizetésük és bérpótlékaik átlagának a 80 százaléka. A jogszabály korábbi változata szerint a bírák, ügyészek és alkotmánybírák juttatását a nyugdíjazásuk előtti három hónapban kapott jövedelmük alapján számolták ki. A törvény előírja azt is, hogy a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjazás előtti utolsó fizetés nettó összegénél.
A szenátus arról is döntött, hogy 2024. január elsejétől a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság bíráinak és jogi szakszemélyzetének a nyugdíjkorhatára 47 év és 4 hónap, ha a legkevesebb 25 évet töltötték be ezt a tisztséget. Esetükben a nyugdíjkorhatár évente 4 hónappal nő, amíg eléri a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényben előírt 60 évet.
A módosított törvény szerint eltérően adózzák a különnyugdíjak járulékalapú, illetve nem járulékalapú összetevőjét. A járulékfizetés alapján kiszámolt nyugdíjrész 2000 lejig adómentes, az ezen felüli összegre pedig 10 százalékos adókulcsot alkalmaznak. A nem járulékalapú nyugdíjrészre az összeg függvényében 10, 15, illetve 20 százalékos adókulcsot alkalmaznak.

Amint arról beszámoltunk, a szenátusi döntést követően a jogszabályjavaslat a képviselőház elé kerül, az alsóház pedig – mivel gyorsított eljárásról van szó – már várhatóan jövő héten elfogadja a törvénytervezet legfrissebb verzióját. A parlament által egyszer már elfogadott törvénytervezet módosítására azt követően van szükség, hogy az alkotmánybíróság augusztus másodikán több cikkelyről is kimondta, ellentmond az alaptörvényben foglaltaknak.

Frissítés

Hétfőn már szavaz is a képviselőház az alkotmánybíróság határozatához igazított különnyugdíjtörvényről – döntötte el szerdán a házbizottság. A döntés értelmében a szenátus által első házként elfogadott tervezetet elküldik az alkotmányjogi, munkaügyi és költségvetési bizottságnak, amelyeknek hétfőn 14 óráig kell elkészíteniük a jelentést. A plénum a 17 órakor kezdődő ülésen vitatja meg a jogszabályjavaslatot és szavaz róla.

Azonban a bírálók szerint mindössze késleltetett hatású lesz a különleges nyugdíjakról szóló törvény módosítása az alkotmánybírósági döntést követően megszületett módosítások tükrében,

hiszen a legfontosabb előírásokat mindössze húsz vagy éppen negyven év múlva fogják alkalmazni, amikor az érintettek esetében is 60 vagy 65 évre nő a nyugdíjkorhatár, és a nyugdíjukat az aktív éveikben kapott fizetés alapján számolják ki – foglalta össze a Digi 24 hírtelevízió a legfontosabb bírálatokat, amelyeket főként ellenzéki politikusok fogalmaztak meg.

A jogszabály egyik legfőbb bírálója Irineu Darău, a különleges nyugdíjak eltörlését évek óta szorgalmazó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora. „Négy évvel elhalasztják a nyugdíjtörvény bárminemű módosítását. Mindenkinek meg kell értenie, mit jelent négy év – 2028.

Idézet
Ha önök azt hiszik, hogy a parlamentből egy olyan törvénycsomag fog kikerülni, ami átveri az Európai Bizottságot, tévednek”

– fogalmazta meg az ellenzéki honatya, aki szerint az igazi cél a különleges nyugdíjak megmentése volt.

Van ugyanakkor, aki azt rója fel, hogy ugyan az új módosítások 20 százalékos adót rónak ki a különleges nyugdíjakra, ám

a kormánykoalíció képviselői egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyi megtakarítást eredményeznek az új előírások.

„A PSD és a PNL mímeli a nyugdíjrendszer reformját, vagy azt, hogy megoldást akarnak a különleges nyugdíjak eltörlésére. Harmincnyolc éve látjuk, hogy halogatják a hozzájárulás elvének bevezetését. A PSD és a PNL azt akarja, hogy továbbra is maradjon a megosztottság, mi, akik dolgozunk, fizetünk mások, a privilégiumot élvezők nyugdíjáért, olyan embereknek, mint Ciucă, akinek a havi nyugdíja 18 000 lej, vagy Gabriel Oprea havi 17 000 lejjel. A különleges nyugdíjak milliárdokba fognak nekünk kerülni az országos helyreállítási alap (PNRR) harmadik kifizetéséből.

Idézet
Vagyis a privilégiumot élvezők miatt iskolákra, autópályákra, kórházakra szánt pénzeket fogunk veszíteni”

kongatta meg a vészharangot Ştefan Pălărie, az USR egy másik szenátora.

Mint ismeretes, Marcel Ciolacu kormányfő szeptember végén úgy nyilatkozott, csaknem 1,5 milliárd eurót veszíthet Románia, amennyiben november elsejéig nem sikerül végérvényesen lezárni a különleges nyugdíjak ügyét. Hangsúlyozta, addig egy esetleges alkotmánybírósági döntésnek is meg kell születnie, úgyhogy nagyon sürgeti az idő a törvényhozókat.

korábban írtuk

Nem tűr több halasztást: ha novemberig nem rendezik a különnyugdíjak ügyét, közel 1,5 milliárd euró úszik el
Nem tűr több halasztást: ha novemberig nem rendezik a különnyugdíjak ügyét, közel 1,5 milliárd euró úszik el

Csaknem 1,5 milliárd eurót veszíthet Románia, amennyiben november elsejéig nem sikerül végérvényesen lezárni az úgynevezett különleges nyugdíjak ügyét – kongatta meg újfent a vészharangot szerdai televíziós nyilatkozatában Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A legszerencsésebbek amúgy az alkotmánybírósági elkaszálást követő módosítások nyomán – a bírálók szerint – a bírák és ügyészek,

akiknek garantáltan megmarad a 20 ezer lejt meghaladó nyugdíjuk, mivel az összeget az utolsó négy aktív évben keresett összegek alapján fogják kiszámítani, és a különböző juttatásokat is figyelembe veszik.

A többi érintett kategória viszont továbbra is elégedetlen, és azt kérik, hogy ne essenek a reform hatálya alá.

„Az én kérésem az, hogy vegyék ki a katonai nyugdíjakat ebből a törvénytervezetből, mivel elvesztettük a kábítószerek elleni harcot, elvesztettük a korrupcióellenes harcot.

Idézet
Ezek az intézkedések nem tesznek mást, mint elüldözik a komoly rendőröket és katonákat”

– idézte a Digi 24 Cosmin Dorobanțut, a börtönőröket tömörítő szakszervezeti szövetség elnökét.

Megkérdezték Mircea Dogaru tartalékos ezredest, több történelmi témájú könyv szerzőjét is. „Századjára is kérjük a tartalékosok kivevését a jogszabályjavaslatból. Nem 8 órás munkaszerződésünk van, hanem katonai eskü alapján havi 732 óránk” – válaszolta.

Ahogy a rendőrség egy, meg nem nevezett képviselője is így felelt: „egész életünkben olyan kockázatokkal szembesülünk, amelyeket szolgálati nyugdíjjal kell kompenzálni. Nincsenek jelentkezők, nem kiszámítható a bértörvény, sem a karrier, és most már a nyugdíj sem”.

korábban írtuk

Újra a parlament előtt a különleges nyugdíjak; a kormánykoalíció bízik abban, hogy sikerül lezárni a témát
Újra a parlament előtt a különleges nyugdíjak; a kormánykoalíció bízik abban, hogy sikerül lezárni a témát

Beterjesztette hétfő délután a kormány a parlament elé a különleges nyugdíjakként emlegetett szolgálati nyugdíjakról szóló törvény újabb verzióját, amit a bejelentések szerint sürgősségi eljárásban fog megvitatni és elfogadni a két ház.

Amint arról korábban írtunk, idén júniusban 10 281 személy részesült szolgálati nyugdíjban. A legtöbben közülük, 5271-en a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó 2004/303-as törvény alapján részesülnek szolgálati nyugdíjban. A legmagasabb összegű különnyugdíj 21 572 lej volt.

korábban írtuk

Továbbra is több mint 10 ezren részesülnek különleges nyugdíjban, a legnagyobb juttatás meghaladja a 20 000 lejt
Továbbra is több mint 10 ezren részesülnek különleges nyugdíjban, a legnagyobb juttatás meghaladja a 20 000 lejt

Idén júniusban 10 281 személy részesült szolgálati nyugdíjban (akárcsak egy hónappal korábban).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót

Rosszul lett szerdán Varga Attila, a román alkotmánybíróság tagja, akit sürgősen kórházba szállítottak.

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót
2024. május 15., szerda

Zsarolással vádolja a múzeumok tiltakozó alkalmazottait a román kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán felszólította a múzeumi alkalmazottakat, hogy ne bojkottálják a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, hangsúlyozva, hogy a problémáikat párbeszéddel lehet megoldani, nem „zsarolással”, aminek ő nem fog engedni.

Zsarolással vádolja a múzeumok tiltakozó alkalmazottait a román kormányfő
2024. május 15., szerda

Magyar miniszter Bukarestben: Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen az Európai Parlamentben

Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen a júniusban megválasztandó EP-ben, és a különböző országokból mandátumot szerző magyar képviselők továbbra is együttműködjenek stratégiai kérdésekben – mutatott rá Bóka János.

Magyar miniszter Bukarestben: Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen az Európai Parlamentben
2024. május 15., szerda

Ciolacu: Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, bár bosszantja, hogy átadhatja az ukránoknak a Patriot légvédelmi rendszert

Oroszország nem meri megtámadni Romániát, akkor sem, ha bosszantja, hogy Bukarest esetleg átad egy Patriot légvédelmi rakétarendszert Ukrajnának – szögezte le Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu: Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, bár bosszantja, hogy átadhatja az ukránoknak a Patriot légvédelmi rendszert
2024. május 14., kedd

Egyre simlisebbek a telefonos csalók: újabb módszerre figyelmeztetnek a hatóságok

Magukat banki alkalmazottaknak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet a Román Rendőrség.

Egyre simlisebbek a telefonos csalók: újabb módszerre figyelmeztetnek a hatóságok
2024. május 14., kedd

Tíz évre eltilthatják a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezető sofőröket

Tíz évre eltilthatják a járművezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülő személyeket – többek között erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelyet kedden fogadott el döntéshozó kamaraként a bukaresti képviselőház.

Tíz évre eltilthatják a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt vezető sofőröket
2024. május 14., kedd

Egyedül Iohannis erőlteti, hogy Románia légvédelmi rendszert adjon át Ukrajnának?

A jelenleg használt Patriot légvédelmi rendszer nélkülözhetetlen Románia számára – jelentette ki kedden Brassóban Angel Tîlvăr védelmi miniszter.

Egyedül Iohannis erőlteti, hogy Románia légvédelmi rendszert adjon át Ukrajnának?
2024. május 14., kedd

Kivizsgálja a versenyhivatal, miért drágultak meredeken a mosószerek

Marcel Ciolacu kormányfő kedden bejelentette, hogy a Versenytanács vizsgálatot fog indítani a mosószerek 25 százalékos drágulása miatt.

Kivizsgálja a versenyhivatal, miért drágultak meredeken a mosószerek
2024. május 14., kedd

Szépen gyűlnek a visszaváltott italcsomagolások; már olyan automata is van, amelybe nem egyenként kell bedobálni a palackokat

Májusban meg fogja haladni a 200 milliót a visszaváltott italcsomagolások száma – jelentette ki kedden Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Szépen gyűlnek a visszaváltott italcsomagolások; már olyan automata is van, amelybe nem egyenként kell bedobálni a palackokat
2024. május 14., kedd

Antiszemita hőbörgésbe csapott át Şoşoacă felszólalása a román-izraeli szolidaritás napján

A román nép és az ország érdekeinek elárulásával vádolta meg a törvényhozókat Diana Şoşoacă szenátor a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából tartott keddi ünnepi parlamenti ülésen.

Antiszemita hőbörgésbe csapott át Şoşoacă felszólalása a román-izraeli szolidaritás napján