Emelt fővel mondott le Carmen Dan belügyminiszter

Hírösszefoglaló 2019. július 15., 13:02 utolsó módosítás: 2019. július 15., 13:54

Lemondott a belügyminiszteri tisztségről Carmen Dan. A tárcavezető a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának a kormányátalakításról döntő ülése előtt jelentette be, hogy lemondott tisztségéről.

Fotó: Agerpres/Grigore Popescu

„Emelt fővel távozom. (...) Nincs, amit felrónom magamnak” – mondta újságíróknak az Agerpres szerint Carmen Dan.

A távozó miniszter hozzátette, hétfő reggel „őszinte és közvetlen beszélgetést” folytatott a miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy nem kell szavazásra bocsátania menesztését a CEx hétfői ülésén, mert önként lemond posztjáról. Hozzáfűzte,

tudomása szerint menesztésének kilátásba helyezése „politikai döntés” eredménye, nem a teljesítménykritériumok figyelembe vételével határoztak így.

Bevallása szerint a Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott megbeszélésen az „utca nyomásáról” is beszéltek.

A május 26-i választások megszervezése kapcsán Carmen Dan ismét nyomatékosította, hogy minden, ami a belügyminisztérium hatáskörébe tartozott, „rendben zajlott”.

Arra a kérdésre, hogy tudja-e, ki fogja váltani őt a tisztségben, Carmen Dan azt mondta, tudomása szerint még nem született végleges döntés, de Nicolae Moga Konstanca megyei PSD-s szenátor esélyes a tisztségre, akinek sok sikert kívánt.

Megkérdezték tőle az újságírók azt is, úgy gondolja-e, hogy esetében a PSD engedett a menesztését több ízben is kérő Klaus Johannis államfő által gyakorolt nyomásnak. „Igen, úgy tűnik, hogy igen” – válaszolta Carmen Dan.

Nehezményezi Viorica Dăncilă PSD-elnök Carmen Dan „korai” lemondását

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes tagjai „semmit nem értettek meg” az eddig történtekből, és azt hiszik, méltányolni fogja valaki, ha a párt vezetőtestületeivel való egyeztetés előtt nyilatkoznak a sajtónak döntéseikről – mondta hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke Carmen Dan belügyminiszter bejelentésére reagálva, miszerint lemond tisztségéről. Azt kérdezték az újságírók a PSD országos végrehajtó bizottságának (CEx) ülésére készülő pártelnöktől, miként kommentálja a tisztségéről lemondott Carmen Dan nyilatkozatát, miszerint senki nem indokolta meg kilátásba helyezett menesztését, és szerinte mindennek az áll a hátterében, hogy a PSD engedett Klaus Johannis államfő nyomásának.

„Carmen Dan nem jól tájékozott, ha valóban ezt nyilatkozta. A PSD soha nem fog engedni az államfő nyomásgyakorlásának. Hamarosan elkezdődik egy kampány, amelyben ellenfelek leszünk, tehát semmi esetre sem szabad a neki kedvező döntéseket hoznunk” válaszolt a miniszterelnök. Dăncilă hozzátette, ha valaki valóban ragaszkodik a pártjához és hisz benne, előbb az alakulat vezetőtestületeivel közli döntését, és azután nyilatkozik ezekről a sajtónak. „Minden kollégától kértem, hogy így járjon el. Úgy tűnik, egyesek számára a személyes érdek előrébb való a pártérdeknél” – fogalmazott a PSD elnöke.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat