Búcsú a forradalmártól – Tőkés László méltatja Doina Corneát

Krónika 2018. május 05., 14:47 utolsó módosítás: 2018. május 05., 17:04

Doina Cornea elsőként vette észre, hogy a temesvári népfölkelés örve alatt a Securitate egy része és a román hadsereg belső hírszerző szolgálatai puccsot hajtottak végre, és elárulták a forradalmat – búcsúzik Tőkés László a pénteken elhunyt antikommunista ellenállótól.

Tőkés László és Doina Cornea 1990. január 20-án

Az életének 89. évében eltávozott Doina Cornea halálhírére közzétett részvétnyilatkozatában a temesvári forradalmár a gyászoló család és a román nép iránti őszinte együttérzéssel idézi fel a megboldogultnak a kommunista rezsim, a Ceaușescu-diktatúra elleni következetes és halálmegvető küzdelmét.

Az európai parlamenti képviselő különleges megtiszteltetésnek tartja, hogy „a Gonosz birodalmával” (the Evil empire – Ronald Reagan) szembeni ellenállásban útjaik találkoztak, majd a románok és magyarok összefogása jegyében a forradalmat követően az ország népét együtt képviselhették Bukarestben.

Tőkés László emlékeztetett, hogy 1990. január 23-án azonban Doina Cornea távozott a Nemzeti Megmentési Front Tanácsából, mivel rádöbbent, hogy nincs mit keresnie az Iliescu féle „forradalmárok” között, akiknek legfőbb törekvése a kommunista struktúrák és hatalmi viszonyok, valamint a bukott rezsim embereinek átmentése volt.

„Ő elsőként vette észre, hogy a temesvári népfölkelés örve alatt a Securitate egy része és a román hadsereg belső hírszerző szolgálatai puccsot hajtottak végre, és elárulták a forradalmat” – állapítja meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Tőkés felidézi, hogy közel húsz évvel a sorsfordító temesvári események után Doina Cornea a következőképpen nyilatkozott az időközben kialakult helyzetről: „Hiszékenységünk és gyávaságunk árát fizetjük ma.” „Halála szolgáljon mementó gyanánt a romániai forradalom iránti hűség megőrzésére és az egykor elkezdett demokratikus rendszerváltozás folytatására nézve. Az ő hitével és bátorságával térjünk vissza az általa járt útra, és haladjunk azon tovább!” – búcsúzik Doina Corneától Tőkés László.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat