Az alkotmánybíróság jóváhagyta az államfőválasztás első fordulójának eredményét

2019. november 15., 17:07 utolsó módosítás: 2019. november 22., 10:53

Az alkotmánybíróság jóváhagyta pénteken az elnökválasztás első fordulójának eredményét, amely szerint a tisztségben lévő Klaus Johannis államfő és Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke fog megmérkőzni egymással a jövő vasárnapi második fordulóban.

Archív felvétel

A taláros testület egyhangú döntéssel emelte jogerőre a központi választási bizottság által előző nap közzétett hivatalos végeredményt. Ezt megelőzően tíz óvást utasított el, amelyek többsége – különböző okokra hivatkozva – az eredmény megsemmisítését és a választás megismétlését követelte.

Johannis két jobbközép párt kiesett jelöltjének – a 15 százalékos eredményt elérő Dan Barnának és a voksok 5,7 százalékát elnyerő Theodor Paleologunak – a támogatását is megszerezte,

anélkül, hogy az őket indító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve Népi Mozgalom Pártja (PMP) feltételeket támasztott volna vele szemben.

Mindkét alakulat azzal érvelt, hogy nem támogathatják annak a PSD-nek a jelöltjét, amely szerintük kormányzása három éve alatt nem az ország, hanem korrupt politikusai érdekeit szolgálta, elijesztette a befektetőket, és mérhetetlen károkat okozott Románia nemzetközi megítélésének.

Dăncilă az első fordulóban 8,8 százalékával a negyedik helyen végző Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő híveitől remélhet többletszavazatokat,

de a két balliberális párt által segített jelölt azt mondta, hogy nem támogatja a második fordulóba jutott jelöltek egyikét sem.

Az elnökválasztás első fordulójában 3,9 százalékos eredményt elérő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott, hogy miután a versenyben maradt elnökjelöltek egyike sem kereste meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget,

az RMDSZ hívei belátására bízza, hogy hogyan szavaznak, csak azt kéri tőlük, hogy éljenek választójogukkal.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke hozzátette: „összes elégedetlensége és haragja ellenére” ő maga az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Klaus Johannisra fog szavazni.


Az elnökválasztás második fordulóját november 24-én rendezik meg Romániában, a külföldi választóköröket azonban már november 22-én megnyitják, ugyanis a diaszpórában élő román állampolgároknak most is három napot biztosítanak arra, hogy leadhassák szavazatukat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat