Átment a román parlament szakbizottságán a magyarokat sértő „Trianon-ünnep”

Balogh Levente 2019. december 03., 16:24 utolsó módosítás: 2019. december 03., 16:33

Újabb magyarellenes törvénytervezet kapott zöld jelzést a parlamentben: a képviselőház közigazgatási bizottsága kedden kedvezően véleményezte azt a kezdeményezést, amely román nemzeti ünneppé tenné június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját.

A törvénytervezetet egyik beterjesztője Titus Corlăţean volt külügyminiszter Fotó: tituscorlatean.ro

A szavazás eredménye kapcsán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője leszögezte: a trianoni békeszerződés napjának román nemzeti ünneppé történő nyilvánítása

sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden eddigi olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja,  ahogyan az erre vonatkozó törvénytervezet korlátozza a közös jövőt és tervezést is.

„Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, továbbá képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket az egymás elfogadására és tiszteletben tartására. Elfogadhatatlan az a tény is, hogy

egyes román politikusok, ebben az esetben egy volt külügyminiszter a román–magyar békés együttélés kárára szeretne politikai tőkét kovácsolni magának.

Ma a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a PSD és PMP képviselők szavazatai által átment az a törvénytervezet, amely június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná. Az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament” – szögezte le Korodi.

Mint ismeretes, a törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt két szenátora, Titus Corlăţean volt külügyminiszter és Şeban Nicolae terjesztette be. A tervezet szerint ezen a napon a történelmi esemény „jelentőségét” népszerűsítő rendezvényeket kellene tartani, és országszerte ki kellene tűzni a nemzeti lobogót.

A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a közszolgálati médiának is be kell számolnia.
A kezdeményezők szerint a trianoni diktátum képezi a kétoldalú román–magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig – a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt – magától értetődő feltétele a két ország közti kapcsolatok fejlődésének.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat