Fűben, fában orvosság? – Jövedelmező üzlet a gyógynövénytermesztés

Fűben, fában orvosság? – Jövedelmező üzlet a gyógynövénytermesztés

A különböző mezőgazdasági kul­túrák jövedelmezőségének stagnálása vagy csökkenése miatt az utóbbi évtizedben egyre több gazda és nagyobb területen termelő agrárvállalkozó fordult a gyógynövénytermesztés felé.

Makkay József

2015. május 31., 11:162015. május 31., 11:16

A gyógynövények iránt megnőtt hazai érdeklődés egyrészt a nyugat-európai felvevőpiac bővülésével, a látványosan növekvő exportlehetőséggel, illetve a magyarországi tapasztalatcserékkel hozható összefüggésbe.

Magyarország már a két világháború között jelentős gyógynövény-termesztési tapasztalatokra tett szert, ami a hetvenes évekre európai nagyhatalommá léptette elő: ott állították elő az európai termesztett gyógynövényszükséglet mintegy 60 százalékát. Ez az arány a rendszerváltás után csökkent ugyan, de ma is rekordnagyságú területen termelnek gyógynövényeket. Igaz, napjainkra az egykori arányok átalakultak, a gazdák érdeklődése továbbra is az élelmiszeripar számára (is) fontos alapanyagnak számító mustár- és mákültetvények iránt a legnagyobb, de nagy területek jutnak a többi gyógynövények termesztésére is.

Ezzel szemben a rendszerváltás után szinte nulláról induló romániai gyógynövénytermesztés az igen kedvező nyugat-európai exportlehetőségeknek köszönhe­tően 2006-ra 20 ezer hektáros csúcsot döntött, amelyet a válság egynegyedére, mintegy 5-6 ezer hektárra csökkentett. A 2010-es esztendő 16 ezer hektáros összterületéhez képest a következő években 10 ezer hektár körüli területnagyság jutott a gyógynövények számára.

Divatba jött „csodanövények\"

„Ma a gyógynövénytermesztést és forgalmazást jelentősen befolyásolják a divathullámok\" – jelentette ki lapunknak Maczalik Ernő biológus, a legismertebb erdélyi magyar gyógynövényszakértő. A bulvárlapok és az internetes média időnként feldob egy-egy „csodanövényt\", amire tömegek harapnak rá. Az élelmesebb termelők és feldolgozók ezeket a divathullámokat lovagolják meg.

A Csíkkarcfalván élő szakember szerint az úgynevezett „csodatevő\", hirtelen divatossá váló gyógynövények néhány év alatt ugyan lecsengenek, de ez idő alatt igen jó jövedelemforrást jelentenek az üzletágban érdekelt termelőknek, feldolgozóknak és kereskedőknek egyaránt. A divathullámok mögött kereskedelmi érdekek állnak: az irányított híradások egy-egy gyógynövény évszázadok-évezredek óta ismert gyógyító hatását hirtelen megsokszorozzák.

Maczalik Ernő a fő problémát abban látja, hogy gyógynövénytémában rengeteg hír kering az interneten. A megbízható információkkal párhuzamosan félretájékoztató, félrevezető cikkek, írások tömkelege is megjelenik, így minimális gyógynövényismeret hiányában bárki könnyen csapdába kerül, a nyájszellem miatt elkezdi vásárolni a „csodatevő\" teákat és élelmiszer-kiegészítőket.

„A gyógynövény iránt érdeklődőknek ajánlom, vegyenek kézbe megbízható, a nagyközönség számára is elérhető tudományos-ismeretterjesztő szakkönyvet, amelyből nemcsak a gyógynövény pontos leírását, hanem annak kipróbált gyógyító erejét is megtanulhatja\" – javasolja a szakember, aki évente rengeteg előadást tart a témában a Székelyföldön. A gyógynövényekkel kapcsolatos mítoszokhoz hozzájárult a Maria Treben-könyvek újbóli piacra dobása, amely csak Magyarországon 16 kiadást ért meg.

Maczalik szerint Maria Treben empirikusan sajátított el nagyon sok, gyógynövénnyel kapcsolatos ismeretet, azonban ott bukott el, amikor elhitették vele, hogy tudós. Olyan orvosi szakterületekre is bekontárkodott, amelyhez sem felkészültsége, sem szaktudása nem volt, így nem véletlen, hogy írásaiban számos gyógynövénynek misztikus erőket tulajdonít.

„Gyógynövényeket jól ismerő szakemberként vallom, hogy az orvostudomány megvalósításait nem szabad azzal a jelszóval sutba dobni, hogy a gyógynövények mindenre gyógyírt jelentenek. Ez egyszerűen nem igaz. A szintetikus gyógyszereknek jól meghatározott helyük van a terápiákban. Mind a gyógyszeres, mind a gyógyfüves kúráknak megvan a maguk helye és szerepe\" – foglalja össze a gyógyítás lehetőségeit Maczalik Ernő.

Szigorodó törvények

A székelyföldi szakember és a Ro­mániai Gyógynövénytermesztők és Feldolgozók Egyesületének éves sajtótájékoztatói megerősítik a trendet, miszerint Romániába is egyre több távol-keleti vagy dél-amerikai, „csodaszernek\" tartott gyógynövényt vagy gyógynövénykeveréket importálnak. Ezek bevizsgálása után derül ki, hogy az egzotikus füveknek tulajdonított gyógyító hatás rendszerint legenda.

A laboratóriumi bevizsgálást végző biológusok, vegyészek és orvosok figyelmeztetésére változtatta meg tavaly a román kormány a gyógynövénytermesztésről, feldolgozásról és forgalmazásról szóló 2003/491-es törvényt, sokkal szigorúbb feltételekhez kötve a piacra kerülő gyógyteák és gyógynövényekből készülő különböző kivonatok, párlatok, kenőcsök és élelmiszer-kiegészítők forgalmazását.

Az új szabályozás igyekszik visszafogni a „gyógyító álmokat\" áruló cégek, kereskedők ellenőrizetlen vagy kevésbé ellenőrzött felhozatalát. Ezen a területen nincs egységes európai szabályozás, így a tagállamok döntik el, hol, miként ellenőrzik gyógynövénypiacukat. Maczalik szerint a gyógynövény-forgalmazás terén átestünk a ló túlsó oldalára, de ez magát, a gyógynövényágazatot nem veszélyezteti, hiszen nagyon sok hasznos, gyógyító erejű készítmény készül szerte a világon. A szakemberek hangsúlyosabb bevonása a gyártási és az ellenőrzési folyamatokba a tisztánlátást és a nagyközönség szakszerű felvilágosítását segíti elő.

Jövedelmező jövő

Agrárszakemberek számításai szerint egységnyi területen – szántóföldi növénytermesztésben – ma gyógynövénytermesztéssel lehet a legnagyobb haszonra szert tenni. A gyógynövénytermesztés mezőgazdaságon belüli részesedése azonban továbbra is igen csekély. Kiváló minőségű gyógynövények előállításához a termesztési technológia biogazdálkodási módszereket igényel, ezt pedig sok termelő nem vállalja.

Maczalik Ernő szerint hosszabb távon a termesztett gyógynövényeké a jövő, hiszen viszonylag kevés az igényekhez képest a vadonból begyűjthető mennyiség. Egyre több területre nem engedik be a gyűjtőket, a megyei környezetvédelmi hatóságok pedig külön területi engedélyhez kötik a begyűjthető gyógynövényeket, amelyek között ma már számos védett faj is található.

Erdélyben mintegy 40 féle gyógynövény termeszthető jó eredménnyel. Valamennyi tájegység számára megtalálhatók a legmegfelelőbb fajok, attól függően, melyik mennyire vízigényes, illetve milyen talajt kedvel. Maczalik 30 áron termel zsályát, bors- és fodormentát, izsókot, szurokfüvet, körömvirágot, bazsalikomot és csombort. „Idén a székely pityóka kilójáért 25 banit kínáltak a nagybani felvásárlók, ehhez képest a gyógynövénytermesztésből származó profit összehasonlíthatatlanul magasabb\" – állítja a biológus.

Országszerte megjelentek a kisebb-nagyobb feldolgozóüzemek, ugyanakkor a gyógynövények jelentős felvásárlója a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is. A szegényes hazai kínálat miatt azonban sok alapanyagot külföldről importálnak. Hasonló gondokkal küszködnek a nyugat-európai gyárak is, amelyek elméletileg vásárolhatnak az európainál olcsóbb, de gyengébb minőségű, gyakorta szennyező technológiával előállított kínai vagy egyiptomi nyersanyagot is. Ezt azonban sok feldolgozó nem vállalja, így a kelet-európai termés piaca továbbra is biztos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 21., péntek

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják

Az elmúlt egy hónapban több gazdafórumon vett részt Erdélyben, Partiumban Magyar Lóránd parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus, ahol a gazdálkodóknak az őket érintő támogatásokról beszélt.

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják
2023. március 17., péntek

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona

Nehéz helyzetbe hozta a romániai termelőket az országba érkező, olcsó ukrán gabona, mivel csak önköltségi ár alatt tudják értékesíteni tavalyi gabonakészleteiket, figyelmeztet Dan Motreanu nemzeti liberális EP-képviselő.

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona
2023. március 17., péntek

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint júniustól indul az agrárpályázatok szezonja. A Krónikának nyilatkozó pályázatelbíráló szakember arra inti a gazdákat, hogy a kiírások megjelenésekor nagyon figyelmesen olvassák el a pályázati feltételeket.

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben
2023. március 13., hétfő

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére

A romániai mezőgazdaság örökzöld témája a vadkár. A medve, a farkas és a vaddisznó szaporodó kártételét megelégelték a gazdák. A Krónika által megkérdezett szakember szerint ha a védett vadak miatt az ország mezőgazdasága hatalmas károkat szenved.

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére
2023. március 12., vasárnap

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett

A kalotaszegi falvak közül Mérában tartják a legtöbb bivalyt, a Kolozsváron piacoló állattartók tejtermékeire nagy a kereslet. Az apadó állatállomány azonban a csökkenő európai uniós támogatással magyarázható. Néhány mérai bivalytartó gazdánál jártunk.

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett
2023. március 10., péntek

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát

A talajavító hatóság Olténiában indította el az idei öntözési szezont. A várható szárazságra készülő szakminisztériumnak azonban továbbra sincs elegendő forrása az irrigációs rendszerek újjáépítésére.

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát
2023. március 08., szerda

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket

Hagyományos közép-erdélyi étel- és süteményrecepteket gyűjt a Pro Agricultura Egyesület, a beküldők között díjakat sorsolnak ki.

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint húsvétra lesz elegendő bárányhús elérhető áron. A tárcavezető kijelentésének azonban ellentmondanak a termelők, akik szerint idén is drága lesz a húsvéti ínyencség.

Lesz bárányhús, de milyen áron?
Lesz bárányhús, de milyen áron?
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

2023. március 07., kedd

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Utolsó előtti állomásához érkezett a mezőgazdasági minisztérium pályázati útmutatója. A Krónikának nyilatkozó Barabási Antal Szabolcs államtitkár elmondta, a csomagot áprilisban bocsátják közvitára. Az új idényben is kiemelten kezelik az ifjú gazdákat.

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt
2023. március 05., vasárnap

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás

Az Európai Bizottság 2030-ig 71 százalékkal akarja csökkenteni a tagállamok húsfogyasztását. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a brüsszeli elképzelés kivitelezhetetlen.

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás