Átalakuló erdélyi falugazdász-hálózattal vágnak neki az új uniós agrártámogatási rendszernek

Makkay József 2023. február 06., 17:20 utolsó módosítás: 2023. február 06., 17:21

Három nagy magyar gazdaszervezet keretében fejti ki tevékenységét március 1-jétől a budapesti Agrárminisztérium által javadalmazott 62 erdélyi falugazdász. A szaktanácsadással foglalkozó mezőgazdasági szakemberek az ettől az évtől gyökeresen átalakuló agrártámogatási rendszert népszerűsítik széles körben. A Krónika által megszólaltatott gazdaegyesületi vezetők szerint a gazdák szakszerű tájékoztatása lépéselőnybe hozhatja az erdélyi magyar gazdatársadalmat, olyan körülmények között, amikor Romániában nem létezik állami támogatással működő szaktanácsadási hálózat.

Átalakuló erdélyi falugazdász-hálózattal vágnak neki az új uniós agrártámogatási rendszernek
galéria
Gazdafórum Marosvásárhelyen. A falugazdászok Erdély-szerte bemutatják a termelőknek a megváltozott agrártámogatásokat Fotó: Haáz Vince

Átszervezés előtt áll a budapesti Agrárminisztérium által finanszírozott erdélyi falugazdászhálózat. A 62 falugazdászt eddig nyolc erdélyi magyar gazdaszervezet foglalkoztatta: a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete, RMGE Maros, Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, Érmelléki Gazdák Egyesülete, Pro Agricultura Egyesület, Caritas Vidékfejlesztés, valamint a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. Március elsejétől a három legnagyobb erdélyi magyar gazdaszervezet ,,osztozik” a falugazdászként dolgozó magyar szakembereken. A három székelyföldi megyét, a Bákó megyei csángóvidéket és Brassó megyét átfogó Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 31 falugazdásszal fog dolgozni, a közép-erdélyi, a dél-erdélyi és a bánsági magyar gazdákért 12 falugazdásszal a kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület felel, a partiumi megyék magyar gazdái pedig a szatmárnémeti székhelyű Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület hatáskörébe tartoznak.

Az erdélyi falugazdászok többsége eddig is a három gazdaszervezet keretében fejtette ki tevékenységét,

most viszont átkerül hozzájuk a többi kisegyesületi mezőgazdasági szakember is.

A budapesti Agrárminisztériumban meghozott döntéssel kapcsolatban Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta, ez a változás már régebb ideje érlelődik, és most kerül megvalósításra. ,,Amikor 2017-ben elkészítettük a falugazdász-hálózat működésének forgatókönyvét, azt javasoltuk, hogy hatékonyság szempontjából jó volna, ha legalább a székelyföldi megyék szintjén egységes irányítás alatt dolgoznának a falugazdászok.

A mezőgazdaságnak sok ágazata van, és a kis egyesületek 2-3 emberrel nem tudnak minden szakterületet átfogni.

Azt szorgalmaztuk, hogy a mezőgazdasági egyesületek, érdekvédelmi szervezetek támogatását válasszák külön a falugazdászhálózat működtetésétől. Ez most vált valósággá, ami szerintem mindenki számára elfogadható” – fogalmazott a Krónikának a csíki mezőgazdasági szakember. Érvelését azzal támasztja alá, hogy Erdély-szerte sok magyar gazdaegyesület működik, és eddig is csak pár szervezet foglalkoztathatott falugazdászt. Az érdekvédelmi és a szaktanácsadási tevékenység ilyen formán történő szétválasztása Becze szerint profibbá teszi a falugazdász-hálózatot.

Becze István történelmi pillanatnak tartja a magyar állam által finanszírozott erdélyi falugazdász-hálózat működtetését Fotó: Veres Nándor

A jövőben hangsúlyosabban figyelnének szakembereik továbbképzésére.

A Sapientia egyetemen kívül erre a tevékenységre megnyerték a Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Karát, a budapesti Állatorvostudományi Egyetemet, illetve a győri Széchenyi István Egyetem kutatóintézeteit. A székely gazdaszervezet vezetője kiemelte a magyar tudományos háttérintézetekkel kiépített kapcsolatokat, így az erdélyi falugazdászok napirenden lesznek mindazzal a tudásanyaggal, amely elengedhetetlen a korszerű gazdálkodáshoz. Becze István ugyanakkor partnerkapcsolatra törekszik a kisebb egyesületekkel is. Mint fogalmazott, az RMGE Maros Maros megyében tovább vinné bejáratott gazdaképző programjait.

Március elsején keződik a hajrá

A székelyföldi gazdaszervezet a falugazdászok teljesítményét abban mérné, hogy szakmai tanácsadásukkal mennyire működik eredményesen a gazdák terményértékesítése, mennyire hatékony a gazdálkodásuk és milyen szinten tudnak hozzájutni agrártámogatási forrásokhoz. Becze István történelmi pillanatnak tartja a magyar állam által finanszírozott erdélyi falugazdász-hálózat működtetését olyan körülmények között, amikor ennek nincs román megfelelője, hiányzik az államilag finanszírozott mezőgazdasági szaktanácsadási hálózat.

Ránk hárul a feladat, hogy helyzetbe hozzuk az erdélyi magyar gazdákat: hatékonyabban gazdálkodjanak és jobb árban tudják termékeiket értékesíteni”

– tette hozzá a szakember. A székelyföldi települések mezőgazdasági teljesítménye alapján Becze úgy látja, amióta falugazdász-hálózat működik, sokkal több sikeres pályázatot nyertek a gazdák és ezt a tevékenységet tovább szeretnék fejleszteni.

Amire idén kiemelkedően nagy szükség lesz, hiszen az európai közös agrárpolitika gyökeres átalakulásával a március 1-től május 15-ig leadható területalapú támogatások, illetve a különböző mezőgazdasági pályázatok és de minimis támogatások rendszere megváltozik. Igaz, egyelőre csak a főbb agrártámogatási irányvonalak ismertek, mert a részleteken most dolgozik a bukaresti mezőgazdasági minisztérium. Visszajelzések szerint a gyakorlati tudnivalókat február végéig véglegesítik. Becze István szerint nem lesznek gondok: eddig is 2,5 hónap állt a gazdák rendelkezésére a területalapú támogatások leadása érdekében. Székelyföldön a helyi önkormányzatok is derekasan kiveszik részüket az űrlapok kitöltéséből, a falugazdászokkal karöltve mindenben segítik a gazdákat.

Antal Géza szerint szórványban nehezebb a hálózat működtetése, de mindenhol megtalálják a megfelelő partnereket Fotó: Facebook/Antal Géza

Szórványban sokkal nehezebb

Közép-Erdélyben és a dél-erdélyi szórványtelepüléseken már nem működik ilyen olajozottan a magyar gazdák boldogulása. A hét megyét kiszolgáló Pro Agricultura Egyesületnek összesen 12 falugazdásza van, ami jóval nagyobb feladatokat ró a szakemberekre.

,,Nálunk valós gond a kis létszámú csapat, amit többször is jeleztünk.

Egy-egy falugazdásznak nagy területeket kell lefednie, így nem tudnak mindent felvállalni. Sok feladat emberhiány miatt nem kerül elvégzésre,

viszont nagy segítségünkre szolgál, hogy kiváló a kapcsolatunk a megyei gazdaszervezetekkel” – mondta portálunknak Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke, aki egyben az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

A gazdaszervezet vezetője azt is nehézségnek tartja, hogy a közép- és dél-erdélyi megyékben a mezőgazdasági intézményekben kevés a magyar szakember, vagy teljesen hiányzik. A magyar gazdák számára a falugazdász a biztos pont, őt keresik ügyes-bajos dolgaikkal, hiszen sem a helyi önkormányzatokban, sem a mezőgazdasági intézményekben nem igazán alakult ki bizalmi viszony a többségi román szakemberekkel. Vannak persze pozítiv példák is, de a magyar gazda ,,mentsvára” a magyar falugazdász marad, akivel időnként személyesen találkozik, és akivel telefonon vagy email-en tarthatja a kapcsolatot. Antal szerint a falugazdászok igyekeznek jó kapcsolatot kiépíteni a megye mezőgazdasági intézményeinek szakembereivel, aminek pozitív hatása van a környékbeli magyar gazdák boldogulására. Az erdélyi falugazdászok megosztják egymás között a tapasztalataikat: internetes platformjukon egymás segítségét kérik, amikor bizonyos szakterületen a másik kolléga a szakértő, így az ő tanácsát közvetítik a gazdának.

Csoportkép az erdélyi falugazdászokat foglalkoztató szervezetek vezetőivel Fotó: Facebook/Torda Márta

Kisgazdák számára nehéz a pályázatírás

A közép-erdélyi falugazdász-hálózat számára is az új Nemzeti Vidékfejlesztési Terv ismertetése a legfőbb feladat. Falugazdászaik Vincze Lóránt európai parlamenti képviselővel indultak el erdélyi ismeretterjesztő turnéra, hogy a támogatáspolitika változásairól tájékoztassák a termelőket. Noha minden részlet csak mácius elejétől válik ismertté, a főbb irányvonalak mentén már lehet tudni, hogy a gazdák mire számíthatnak.

A Pro Agricultura Egyesület tavaly indította el nagyívű gazdaképző sorozatát, a Digitális Agrárakadémiát, amelyet idén folytatnak. Az előadók a mezőgazdaságban megjelenő csúcstechnológiákat ismertetik a résztvevőknek. Antal Géza szerint a gazdák azért ódzkodnak az ilyen megoldásoktól, mert egyszerűen nem ismerik, nem tudnak róla, de amennyiben ezt szakemberek közérthetően elmagyarázzák és bemutatják a gyakorlatban is, sokan rájönnek, hogy például drónnal könyebb és hatékonyabb permetezni, vagy hogy miként kell használni egy talajszkennert.

Antal szerint rá kell vezetni az erdélyi gazdákat a legkorszerűbb technológiák elsajátítására, mert az egyre erősebb versenyhelyzetben csak így tudnak helytállni.

A kisgazdaságok legnagyobb gondja a pályázatok összeállítása és leadása. Főleg az 50-100 hektáros, illetve az ennél kisebb területet művelő gazdák igénylik a falugazdászok segítségét. A kisöszegű pályázatokkal nem szívesen foglalkoznak pályázatíró cégek, így a falugazdász-hálózat keresi a megoldást, hogy a kisgadák se maradjanak le az igényelhető agrártámogatásokról.

A gazdatámogatások terén is sok még a megoldásra váró feladat Erdélyben, de Antal Géza úgy látja, a falugazdászokat foglalkoztató három nagy gazdaszervezet szoros együttműködése könyebben talál megoldást ezekre a kihívásokra is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport