avatar
Balogh Levente

2023. november 10., 11:09

Voksokra váltott készpénz

Egy jól hangzó, de kellőképpen át nem gondolt, megfelelő hatástanulmány elkészítése nélkül elfogadott törvény, egy közelgő választási szuperév előtti előre hozott kampányidőszak, valamint egy csökkenő támogatottságot mutató felmérés: „csupán” ennyi kellett ahhoz, hogy a kormány egyelőre letegyen a készpénzhasználat drasztikus csökkentését kikényszeríteni hivatott jogszabályról.

Mint ismeretes, az adócsalás visszaszorításának jelszavával kidolgozott eredeti tervek szerint a jogi személyek és természetes személyek közötti bevételek és kifizetések napi felső határa 5000 lej lehetett volna személyenként. Emellett a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50 000 lejt. Két természetes személy között naponta legtöbb 10 000 lejes készpénzfizetés történhetett volna.

Ez papíron nagyon szépnek tűnik – csakhogy a romániai valósághoz annyi köze van, mint egyszeri Hamász-terroristának a keresztényi könyörületességhez.

Hiszen hiányzik a megfelelő infrastruktúra, a lakosság több mint fele nem fér hozzá az elektronikus banki szolgáltatásokhoz, mivel nem hogy a saját településén, de még a szomszéd faluban sincs bankfiók, sem bankautomata – márpedig az adóhivatal által sugallt tervezet szerint a cégtulajdonosoknak – elkerülendő a sorban állást a bankfiókokban – az ezt lehetővé tevő automatákba kellett volna betenniük a nap végén a bevételt.

Az is tény ugyanakkor, hogy – hasonlóan az oltások témájához – itt is szárnyra kaptak az eszelős összeesküvés-elméletek, amelyek szerint teljesen be akarják tiltani a készpénzt, hogy aztán ezzel ellenőrizhessenek a hatóságok minden egyes vásárlást.

Ami egyrészt természetesen ostobaság, másrészt pedig ha valaki nem akar pénzt mosni, adót csalni, akkor elvileg nincs semmi rejtegetni valója.

Arról nem is beszélve, hogy egyesek ezt is a polgárok állandó megfigyelés alatt tartása irányába tett lépésként próbálták beállítani – miközben az nem zavarja őket, hogy a zsebükben levő okostelefon segítségével úgyis nyomon követhetők. Pláne, ha ők maguk posztolnak lépten-nyomon a közösségi oldalaikon arról, hogy éppen hol tartózkodnak, mit ettek, vagy éppen mit vásároltak.

Sokan azt rótták fel, hogy a kormány mindezzel csupán a bankoknak kedvezne, hiszen arra kényszerítené az embereket, hogy bankszámlát nyissanak, és fizessék a számlavezetési díjat.

Amiben elvileg igazuk is lehetne – de például olyant még nem hallottunk, hogy valaki a kötelező gépjármű-felelősség-biztosítások kapcsán vádaskodott volna ilyesmivel, holott ebben az esetben is arról van szó, hogy az autótulajdonosokat arra kényszerítik, hogy kössenek biztosítást, ami után évente nem is kis összeget kell fizetniük a biztosítóknak, amelyek számára ez értelemszerűen nyereséget jelent.

Persze az összeesküvés-elméleteken túl az valóban helytálló érv a készpénzhasználat jelentős korlátozása ellen, hogy a banki informatikai rendszerek meghibásodása vagy áramszünet esetén csakis a jó öreg bankók és érmék segítségével lehet elintézni bármilyen vásárlást. Ezért valóban nem lehet szó a készpénzhasználat kiiktatásáról.

Ráadásul az még hagyján, hogy sokan ragaszkodnak a készpénzhez, és akkor is kiveszik az automatából a fizetésüket, ha amúgy azt bakszámlára kapják, de sok szakértő szerint a törvény a saját pénzünk szabadon történő használatára vonatkozó jogot is korlátozná, ami gyaníthatóan elbukna egy alkotmánybírósági normakontrollon.

Vagyis a kormány részéről tényleg az volt a legjobb döntés, hogy – két kivétellel – kukázta a tervezetet.

Nem mintha ezt teljes mértékben a józan belátás számlájára lehetne írni.

Mindennek belátását és a visszakozást ugyanis vélhetően nem csupán a józan ész indokolta, és nem is feltétlenül a lakosság körében tapasztalható általános ellenkezés, hanem inkább a jövő évi választások – illetve a legfrissebb felmérések, amelyek a pártok népszerűségének alakulását mutatják.

A készpénzhasználat ügye kampánytémává vált – úgy, hogy a soron következő választások csupán jövő nyáron lesznek. Ám a pártja népszerűsítésének és a rendszerellenesség imázsa erősítésének eszközét gyakran a legostobább összeesküvés-elméletek felkarolásában és terjesztésében látó AUR-elnököt, George Simiont ez nem zavarta, és az emberek félelmeit és hiányos informáltságát kihasználva azonnal rárepült a témára, azzal riogatva, hogy a kormány a készpénzhasználat felszámolására készül, el akarja lehetetleníteni az egyszerű embereket, és teljes ellenőrzést akar gyakorolni fölöttük.

A nagyközönség pedig fogékonynak bizonyult erre a retorikára – és mivel ezt a többi párt szakértői is érzékelték, ők is felszálltak a „készpénzvonatra”.

Mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöksége már eldöntötte, hogy nem koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen indul a jövő évi választásokon, simán be lehetett vállalni a készpénzhasználat ügyét kampánytémaként – pláne úgy, hogy ezzel a jelenleg a miniszterelnököt adó PSD-n is lehetett egyet ütni, azt sugallva, hogy az egész a szociáldemokraták ötlete volt. Ezért állt elő a PNL néhány politikusa azzal, hogy törvénytervezetet dolgoznak ki a készpénzhasználat korlátozása ellen.

Nem maradt le az RMDSZ sem, amely a legfrissebb felmérések szerint valahol a parlamenti küszöb környékén billeg, és komoly esély mutatkozik arra, hogy ne jusson be a törvényhozásba.

Ennek nyomán a szervezet stratégái úgy döntöttek, hogy jobb, ha a magyar alakulat is meglovagolja az intézkedéssel szembeni ellenérzéseket, ezért is tartotta fontosnak Kelemen Hunor, hogy a romakongresszuson arról beszéljen: a bőrdzseki mellett a készpénz sem megy soha ki a divatból.

Mindezek után nem csoda, hogy a kormány végül kitáncolt a kezdeményezés mögül, ha már az elfogadása után az egyik koalíciós párt is ellene fordult.

Mindez már az előszele annak, ami a következő hónapokban várható: a kormány – és persze az ellenzéki politikusok is, bár ők legalább kevesebb téttel – mindent a jövő évi választások előtti kampánynak rendelnek alá.

Hiszen négy megmérettetés is lesz, és nagyon nem mindegy, hogy hogyan szerepelnek majd. Ezért aztán durva költségvetési hiány ide, gazdasági gondok oda, a szükséges, viszont népszerűtlen, a kormányoldal támogatottságának további csökkenésének veszélyét magukban hordozó intézkedések várhatóan vagy meg sem születnek, vagy menet közben felpuhulnak, ha valamelyik ellenzéki párt – vagy éppen a kinn is vagyok, benn is vagyok című játékot előadó PNL – elkezdi ellene hergelni az embereket.

Aztán hogy honnan lesz pénz, és hogyan állítják talpra a költségvetést és a gazdaságot, az majd legyen a következő kormány gondja.

Hiszen ha minden jól megy, 2024 után közel négy évig nem lesz semmilyen kampány. Akkor majd jöhetnek a népszerűtlen lépések – újak is, meg persze azok is, amelyek a kampányév miatt elmaradtak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Amikor a gyűlölet valóban nem pálya
Rostás Szabolcs 2023. november 07., kedd

Amikor a gyűlölet valóban nem pálya

Magyar futballisták állnak sorfalat, megtapsolják román ellenfelüket, román szurkolók pedig éltetik Magyarország válogatottját? Ilyesmi eddig teljesen szürreálisnak tűnt, sci-fibe illő jelenetnek számított, erre tessék, mégis megtörténik.

Megingott világrend
Balogh Levente 2023. november 03., péntek

Megingott világrend

Az ukrajnai háború után most az Izrael ellen a Hamász által elkövetett gyáva és barbár terrortámadás nyomán indított megtorló művelet farvizén zajló események is megerősíteni látszanak: megingóban, felbomlóban a 20. század közepe óta kialakult világrend.

Ki a magyar Nobel-díjas?
Ábrám Zoltán 2023. október 29., vasárnap

Ki a magyar Nobel-díjas?

A helyzet bonyolult ugyan, de vitathatatlanul magyar az, vagy bármely nemzetiségű, aki saját maga saját szabad akaratából annak tartja magát.

Ér-e bármit is a székely tömb mint olyan?
-- Külsős szerző -- 2023. október 29., vasárnap

Ér-e bármit is a székely tömb mint olyan?

Számunkra a székely tömb (vagy az azon kívüli települések, közigazgatási egységek, ahol nagyobb számban élünk) az asszimilációs nyomás ellensúlyozásának vagy kivédésének eszközeit nyújtja.

Mongolozó idióták
Balogh Levente 2023. október 27., péntek

Mongolozó idióták

A magyar közösségnek nincs helye Erdélyben, mivel Mongóliából érkezett, ezért javallott visszatérnie oda – ezt tudhattuk meg az elmúlt napokban egy készséges román „történészek” által tartott gyorstalpaló „történelemórából”.

Nézzünk félre, doktor úr?
Rostás Szabolcs 2023. október 21., szombat

Nézzünk félre, doktor úr?

Máté Gábor kolozsvári megállapítása teljesen ellentmond annak, amiként működnie kell az emberi kapcsolatoknak, legyen szó családról, munkahelyről, lakótársulásról, tágabb közösségről.

Október 7.: Izrael 9/11-e vagy Pearl Harbora?
Balogh Levente 2023. október 20., péntek

Október 7.: Izrael 9/11-e vagy Pearl Harbora?

Rég nem volt ennyire ingatag a világ biztonsági helyzete, mint most, miután az ukrajnai háború negatív hatásait tetézve a Gázát irányító Hamász palesztin terrorszervezet merényletsorozatot követett el Izraelben.

Kisebbségi jogok: Bukarest hajthatatlan
Balogh Levente 2023. október 13., péntek

Kisebbségi jogok: Bukarest hajthatatlan

A romániai magyar közösség jogai és a magyar gazdaságfejlesztési program ügyében Bukarest továbbra is ugyanolyan hajthatatlan, mint eddig – ez az egyik legbiztosabb következtetés, amit a magyar a román államfő közötti tárgyalások kapcsán leszűrhetünk.

Merci, monsieur Macron!
Balogh Levente 2023. október 06., péntek

Merci, monsieur Macron!

Még ha az erdélyi magyar közösség számára rövid távon konkrét eredményekkel nem is jár az, hogy Macron nagyobb mértékű autonómiát ajánlott Korzika számára, mégiscsak jó szolgálatot tett azoknak, akik szerint a magyarokat is megilleti az önrendelkezés.

Két Nobel-díjjal gazdagodott a nemzet
Ábrám Zoltán 2023. október 04., szerda

Két Nobel-díjjal gazdagodott a nemzet

„Ami kétségtelenül közös a magyar, Magyarországon született Nobel-díjasokban: a tudásukat a magyar kultúrából merítették, de a kedvezőbb szakmai, politikai körülmények miatt mindannyian elvándoroltak szülőhelyükről”.

Vélemény
avatar
Rostás Szabolcs: Amikor a gyűlölet valóban nem pálya

Magyar futballisták állnak sorfalat, megtapsolják román ellenfelüket, román szurkolók pedig éltetik ...

avatar
Balogh Levente: Megingott világrend

Az ukrajnai háború után most az Izrael ellen a Hamász által elkövetett gyáva és barbár ...

avatar
Balogh Levente: Mongolozó idióták

A magyar közösségnek nincs helye Erdélyben, mivel Mongóliából érkezett, ezért javallott visszatérnie ...

Legnézettebb
péntek, 09:49
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport