Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. szeptember 21., 11:44

Válaszút előtt

Tagadhatatlan, hogy a szakma sajtóban nyilatkozó képviselői már hónapok óta Christoph Daum távozásáért esedeztek. Ezért pusztán a menesztése miatt is fellélegeztek a 2018-as oroszországi seregszemlén való részvételre esélytelen csapat háza táján.

Mihez fog kezdeni Cosmin Contra Románia labdarúgó-válogatottjával? Ez az egyik azon kérdések közül, amelyek automatikusan feltevődtek a kapitányváltás nyomán, és egy csapásra új töltetet adnak a világbajnoki csoportselejtezők utolsó két fordulójának.

Tagadhatatlan, hogy a szakma sajtóban nyilatkozó képviselői már hónapok óta Christoph Daum távozásáért esedeztek. Ezért pusztán a menesztése miatt is fellélegeztek a 2018-as oroszországi seregszemlén való részvételre esélytelen csapat háza táján.

Voltak ugyanakkor olyan hangok is, amelyek szerint a meglévő futballistákkal még a legtapasztaltabb szakemberek sem tudnának jobb eredményt elérni, ezért Contra kinevezésétől nem remélnek változást, és célszerűbbnek tartották volna ideiglenes szakirányítás mellett „kibekkelni” a hátralévő két találkozót a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) jövő évi tisztújító közgyűléséig.

Cosmin Contra veszi át a román futballválogatott irányítását
Cosmin Contra lesz a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A Dinamo trénere a múlt héten menesztett Christoph Daumot váltja a kispadon.

Utóbbi javaslatot főleg Răzvan Burleanu FRF-elnök ellenzői említették, mert a szakma többsége azért nem bánja a spanyolországi focin megizmosodott Contra kinevezését. Bírálói is inkább csak a korát tartják a hátrányának.

A Dinamótól elcsábított 41 éves új szövetségi kapitány viszont úgy érzi, hogy vannak olyan képességei, amelyek talán a labdarúgás „vén rókáiból” hiányoznak. Ő épp arra számít, hogy fiatalsága a csapat javára válik. Nyilatkozatai alapján éppen azt a lelkesedést szeretné visszahozni a válogatott köré, amelyet Magyarországon is egy hozzá hasonlóan fiatal szakembernek sikerült elérnie.

Dárdai Pálnak akkor pár hét, illetve hónap is elegendő volt ahhoz, hogy egy teljesen megtört válogatottat – a realitások mezején maradva – felrázzon, és az utólag is helyesnek ítélt irányba terelje. Tette mindezt épp olyan „megbélyegzett” játékosokkal, mint amilyenek most a román válogatottban is szerepelnek.

Az októberi mérkőzésekre ugyan még nem Contra küldte ki a meghívókat a külföldi bajnokságokban szereplő focistáknak, a Liga 1-ből viszont már ő válogathat, és az egészen bizonyos, hogy ismeri a hazai felhozatalt.

A vb-selejtezők szempontjából tét nélküli két mérkőzés pedig kulcsfontosságú lesz a választások és Európa-bajnoki szervezés előtt álló szövetség megítélésében. Răzvan Lucescunak fiatalon nem sikerült csodát tennie a múltban rekedt emlékekből táplálkozó román válogatottal, a német szakvezető is kudarcot vallott.

A kérdés, hogy Contra elődei sorsára jut majd, vagy „eldárdaizza” a lehetőségét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...