Kiss Judit

2017. szeptember 06., 09:21

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

Ékes példája ennek az ötödik osztályosok el nem készült tankönyveit helyettesítő, úgynevezett útmutató kiadvány, amelyről a szaktárcavezető azt mondta nagy büszkén a minap, rekordidő alatt hozták tető alá és szélsebesen el is juttatják az iskolákba. Minderre azért van szükség, hogy a következő két hónapban legyen mihez igazodniuk a tanároknak és diákoknak, addig is, amíg – a minisztériumi remények szerint – elkészülhetnek az igazi tankönyvek, amelyek az elhúzódó licitek miatt késlekednek.

A bársonyszék körül keringő elképzelések szokás szerint magabiztosak, ellentmondást nem tűrőek és derűlátóak, a tárcavezetői hangnem pedig biztatóan cseng: a kérdésre, mit terveznek, ha nyolc hét után sem készülnek el az ötödikes tankönyvek, Liviu Pop úgy fogalmaz: lehetséges, hogy újabb útmutató kiadványt nyomtatnak. Magyarán semmi ok aggodalomra, valahogy majd csak lesz, megoldódnak a problémák szép sorjában és mindennek eljön az ideje, mint a szalmakalapnak.

Az is megbízhatóságról, következetességről, előrelátó tervezésről tanúskodik, hogy a szaktárca elképzelhetőnek tartja, az eredeti tervekkel ellentétben előre hozzák a szóbeli érettségi időpontját, így tanév közben vizsgáznának a végzősök 2018 februárjában, aztán majd nyáron következnének az írásbelik. De persze ez sem biztos, a tanév elkezdődik hétfőn, aztán valamikor a homályos jövőben csak kiderül, mire számítsanak az érettségizők – ha máskor nem, pár nappal a megmérettetés előtt.

Ugyan miért is kéne előre tudnia diáknak, tanárnak, hogyan, mikorra készüljön fel? Nem elég nekik annyi, hogy izgatottan leshetik, vajon milyen újabb meglepetéseket tartogat a tanév? Hiszen a jelek szerint simán és bátran lehet tankönyveket útmutatókkal helyettesíteni, az útmutatókat további útmutatókkal, az eredeti terveket, időpontokat újabb elképzelésekkel, a főtanfelügyelőket felkészületlenebb főtanfelügyelőkkel. Így mutatja céltudatosan az utat a szaktárca egy minden tekintetben szervezettebben és gördülékenyebben működő oktatás felé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...