Rostás Szabolcs

2017. október 16., 10:45

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Ki nyert Bukarestben? – teszik fel a kérdést sokan a hatalmon lévő román Szociáldemokrata Párton (PSD) belül lezajlott adok-kapok ideiglenes (és tegyük hozzá: felszínes) elsimítását követően.

Klaus Johannis és a hozzá közel álló ellenzéki liberálisok – adja magát a meglehetősen egyértelmű válasz. A miniszterelnök teátrális lázadása kiváltotta kormánypárti kraválból a szociáldemokraták sehogy se jöhettek ki felemelt fővel.

Mihai Tudoséról kiderült, a kormányüléseken produkált kirohanásaihoz hasonlóan (amikor a tévékamerák előtt, despota módra lehordja a sárga földig minisztereit) újfent megpróbálja bizonygatni, hogy ő az úr a Victoria-palotában, és brüsszeli elvárásra hivatkozva akarta kipenderíteni kabinetjéből a nyomozó hatóság célkeresztjébe került minisztereket.

Bármennyire is úgy tűnik egyeseknek, hogy a kormányfő felülkerekedett az „kváziminiszterelnökként” is emlegetett Liviu Dragneán, nem árt emlékeztetni, hogy a Tudose által támasztott feddhetetlenségi kritérium nem teljesült, hiszen Sevil Shhaideh (vélhetően mentora, a PSD-elnök közbenjárására) a kormány tagja, a koalíciós partner liberálisok szintén bűnvádi eljárás alatt álló minisztere pedig a helyén maradt.

Amúgy a miniszterelnök abban a tudatban állhatott bele saját alakulata megzsarolásába („lemondok, ha nem válthatom le a minisztereimet”), hogy tisztában van vele: a PSD számára végzetes lenne újrajátszani a Sorin Grindeanu megbuktatásakor végrehajtott forgatókönyvet, saját kormánya megbuktatását.

Ettől függetlenül még tény, hogy Dragnea tekintélye alaposan megtépázódott a kormányzó alakulat élén, ahol egyelőre mégis annak köszönhetően marad elmozdíthatatlan, hogy a saját emberei osztogatják a közpénzt a fejlesztési tárcánál, az igazságszolgáltatás nem siet elbírálni másik büntetőperét, no és mert a PSD-n belül még nem akadt igazi kihívója.

De az alakulat sorsszerű „kannibalizmusán” (a PSD eddig valamennyi vezetőjét felfalta) túlmenően az is intő jel Dragnea számára, hogy Tudose a jelek szerint egyfajta paktumot kötött Klaus Johannis államfővel. Aki a rá amúgy nem jellemző politikai ösztönre ráérezve felhasználta a PSD-n belüli konfliktust arra, hogy éket verjen a kormányfő és a pártelnök közé.

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Ugyanakkor a liberálisok (PNL) is reális esélyekkel indulhatnak a 2020-as parlamenti megmérettetésen, amit viszont nem a kormányzóképességüknek, hanem szintén a PSD belharcának köszönhetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...