Makkay József

2019. szeptember 04., 08:30

Szavazatot nem hozó gyerekétkeztetés

Jó hír, hogy az Európai Bizottság idén ősztől jelentős összeggel támogatja az Európai Unió tagországaiban az iskolai étkeztetés egyszerűbb formáit, mint a tej- és kifli-, valamint a zöldség- és gyümölcsprogramot.

A tagállami költségvetések lehetőségei alapján iskolai étkeztetési programok eddig is működtek a legtöbb uniós országban, a mostani brüsszeli finanszírozás azonban még nagyobb impulzust ad a gyerekkorban megalapozható egészséges táplálkozás kialakításában. Amivel, valljuk be, hadilábon állunk. Ahogyan az egyik jeles erdélyi méhészszakember fogalmazott a napokban: a gyerekek és a fiatalok folyamatosan ki vannak téve a legnagyobb veszélynek, ami úton-útfélen szembejön velük, mégpedig az egészségükre káros ipari édességek hatalmas választékának. Nehéz, de nem lehetetlen meggyőzni a szülőket arról, hogy az egészséges édesség a méz és más méhészeti termék, és amikor lehet, ezzel helyettesítsék édesszájú gyerekeik kívánságát. De ugyanez érvényes a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is. A romániai audiovizuális médiát felügyelő tanács által előírt és a kép-
ernyőkön rendszeresen megjelenő és elhangzó zöldség- és gyümölcsfogyasztási „szlogenek” nem egészségügyi szakemberek üres okoskodásaként kerülnek az éterbe, hanem életbe vágó jótanácsként azok számára, akiknek van füle ezt meghallani.

Az iskolai étkeztetés nem sikertörténet Romániában. Az állam által támogatott tej-kifli program évek óta változatlan, és folyamatos cirkusz övezi. Vagy beszállító, vagy pénz nincs, vagy az iskolákban ezzel dobálóznak a gyerekek, mert mindennap ugyanaz az élelmiszer előbb-utóbb unalmassá válik. A felváltva, almával bevezetett „színesebb” választék a szerencsésebb helyzet, hiszen egy-egy friss gyümölcsöt szívesebben elfogyaszt a gyerek is, mint a „dögunalmas” kiflit, aminek sokszor íze sincs. Ha a pékség szabadpiacra termelné iskolai kiflijét, biztosan a nyakán maradna, mert a vásárlók elkerülnék.

Volt már a román szaktárcának meleg ebédet kínáló programja is, de az évek óta csak néhány iskolában működik „próbaként”. Azaz tesztelik valamiért, holott nem nehéz kitalálni, hogy nem a gyerekek és a pedagógusok elutasítása, hanem pénzhiány miatt nem lehet országos szinten bevezetni. Pedig ez volna az igazi megoldás, akárcsak Magyarországon. Van egy sejtésem: ha a nyugdíjasokhoz hasonlóan a gyerekek is szavaznának, akkor már rég nemcsak a nyugdíjemelésről szólnának a kormányprogramok, hanem az iskolai étkeztetésről is.

Szakemberek szerint a megfelelő iskolai étkeztetés megszervezésének és összeállításának hosszú évtizedekre szóló hozadéka van az egészséges táplálkozás megalapozásában. Nem mindegy, hogy a különböző közegészségügyi programok részeként sikerül-e visszafogni a későbbi betegségek melegágyának számító gyerekkori elhízást, és olyan táplálkozási szokások kialakítására serkenteni a fiatalokat, amelyet jó eséllyel megőriznek felnőttkorban is. Ha ilyen szempontból közelítjük meg a témát, akkor életbe vágó, hogy a gyerek tízóraira kap-e valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, vagy ebédre egy meleg levest. Még akkor is, ha a szakácsok szerint nehéz iskolai étkezdében gyerekeknek főzni, mert az étkezési szakemberek, szakorvosok által kötelezően felügyelt étrendbe nem kerülhetnek olyan ételek, amelyek károsak az egészségre, miközben heti rendszerességgel halnak is kell szerepelnie a menüben, amit szintén nem mindenki szeret. De az otthoninál gyakran változatosabb étrendet előbb-utóbb a kisgyerekek is megszokják, és ezzel jó irányba mozdulhat el a táplálkozásuk.

Mivel az állam által finanszírozott iskolai meleg ebédtől még távol állunk, mindenképpen jól jön az uniós támogatottságú tej-kifli, zöldség- és gyümölcsprogram. Azzal a feltétellel, hogy mindig ízletes és ehető tízórai kerül a gyerekek elé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. szeptember 03., kedd

Autópálya vasúti sorompóval

Akár a mindenkori Románia jelképe is lehetne az észak-erdélyi autópálya nemrég elkészült, Nyárádtő és Radnót közötti, tizenegynéhány kilométeres szakasza, amelyet jelentős hírverés közepette adtak át a forgalomnak.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 02., hétfő

Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban használt szlogennek, most azonban nem mehetünk el szó nélkül az RMDSZ által kiválasztott mellett.

Pataky István 2019. augusztus 30., péntek

Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói végre valami mást is láthatnak, hallhatnak, mint a caracali „rém” házában találtak elemzését és a rendőrt játszó műsorvezetők hisztérikus előadását.

Makkay József 2019. augusztus 29., csütörtök

Jobb Hollandiában, mint Erdélyben hagymát szedni?

Sok gazda és agrárvállalkozó farmján megfordultam az utóbbi hónapokban Erdélyben. Olyanok portáján is jártam, akik agrárpályázatok és bankkölcsönök segítségével újították fel telephelyüket, gépparkjukat, de egyik esetben sem a pénz bizonyult a legnagyobb gondnak.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 27., kedd

Politikai játszmák a választóközönségnek

Minden bizonnyal létezik a romániai választópolgárok egy rétege, amelynek meggyőződése, hogy nyomós érvek vezettek a bukaresti balliberális koalíció felbomlásához, a 2016-os parlamenti választás előtt kötött politikai kényszerházasság már semmiképpen sem húzhatta tovább.

Kiss Judit 2019. augusztus 27., kedd

Kétségek tanévkezdés előtt

Ha jóhiszeműek vagyunk, kíváncsian várjuk, hoz-e, és ha igen, milyen pozitív változásokat hoz a küszöbön álló tanév. Ha pedig az elmúlt időszak történéseiből kiindulva a realitás talaján állunk, korántsem lehetünk felhőtlenül optimisták.

Pataky István 2019. augusztus 22., csütörtök

Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel és köszönetekkel halmozza el Orbán Viktort Sopronban. Mi folyik itt? Feje tetejére állt a világ? 

Makkay József 2019. augusztus 21., szerda

Másodrangú állampolgárként Kolozsváron

Egyik ismerősöm mesélte, milyen kálvárián ment keresztül, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal által meghirdetett állásra jelentkezett. 

Kiss Judit 2019. augusztus 20., kedd

Amikor miénk itt a tér

Hazatérnek az elvándoroltak, összesereglenek a kulturális programkavalkádra kíváncsiak, az újra meg újra megismétlődő találkozások, viszontlátások reményében megélénkül a gyalogosforgalom a belvárosi utcákon-tereken: ilyenek a magyarság évről évre ismétlődő ünnepei.

Rostás Szabolcs 2019. augusztus 19., hétfő

Önámítás, autópálya, helikopter

Leginkább egy önmagát és környezetét nagy ígéretekkel és vállalásokkal ámító, a konkrét tettekre azonban rest és tehetetlen családhoz hasonlít a fungáló bukaresti kormány.

Vélemény
Balogh Levente: Autópálya vasúti sorompóval

Akár a mindenkori Románia jelképe is lehetne az észak-erdélyi autópálya nemrég elkészült, ...

Rostás Szabolcs: Tisztelet, önbecsülés

Utólag, mondjuk néhány év elteltével már nem sok jelentősége van egy választási kampányban ...

Pataky István: Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói ...