Pataky István

2019. február 28., 08:09

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a versenyben maradt három jelölt közül az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Amin viszont nem érdemes vitatkozni: a brüsszeli meghallgatás, vita, szavazás épp annyira volt politikai jellegű, mint bármilyen hasonló döntés a bukaresti, budapesti vagy éppen a berlini törvényhozásban. Választásokon mandátumot nyert politikusok voksoltak többségben Kövesi mellett, többnyire olyanok, akik Romániáról a nyugat-európai sajtóból tájékozódnak, Erdélyt Drakula földjeként ismerik, s nemcsak a marosvásárhelyi katolikus iskola elleni DNA-hadjáratról nem tudnak, de még arról sem hallottak, hogy a leváltott korrupcióellenes főügyész ellen hazájában bűnvádi eljárás indult hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt.

A szakmailag nyilvánvalóan felkészült EP-képviselők figyelme átsiklott Kövesi kijelentésén, miszerint a korábban általa vezetett intézmény kilencven százalékos eredményességgel működött. A DNA évente mintegy ezer személy ellen emelt vádat, közülük körülbelül kilencszázat jogerősen elítéltek – mondta a román ellenzék ünnepelt szimbóluma brüsszeli előadásán. Mit is jelent ez valójában? Hogy minden egyes esztendőben száz embert megvádolnak, esetleg bilincsbe verve elhurcolnak, majd felmentenek, mert kiderül az ártatlanságuk. Évente legalább százan jogtalan, igazságtalan, esetleg aljas szándék által vezérelt – akár egy egész életre kiható – ellehetetlenítés áldozatai Romániában. A DNA egy néhány évvel ezelőtti igazi sikertörténetből vált titkosszolgálatok és politikai játszmák irányítóinak eszközévé, de a brüsszeli bizottságba beszédült döntéshozókat ez körülbelül annyira érdekelte, mint Viorica Dăncilát a nyelvtanlecke.

Az Európai Parlamentben a csetepaték, egyezkedések intenzitása, hangneme csak egy árnyalattal visszafogottabb a bukaresti iszapbirkózásnál. De ettől még befolyásos intézmény. Különösen mostanság, amikor forrong, s új helyét keresi az egész Unió. A pártcsaládok közötti elvtelen, de kényelmes kiegyezések éveken keresztül futószalagon vonultatták fel a kompromisszumok árán megtalált súlytalan, szürke vezetőket az Európai Unió intézményeinek élén.

Az isiász gyötörte Unió megújulásának első, halvány esélyét a májusi európai parlamenti választások hozhatják el. A várhatóan lényegesen megváltozó erőviszonyok közepette a kisstílű háttéralkukban edzett bürokraták helyett a bozótharchoz szokottak kerülhetnek előnybe. A konfliktusmentes változatlanságot felválthatja a gyors átalakulások folyamata. Amiből nem ajánlatos kimaradni. A sok esetben mindannyiunknak csalódást okozó Unió felrázásáért érdemes elmenni szavazni tavasszal. A tét ugyanis sokkal nagyobb lesz, mint a most létrehozandó újabb sóhivatal, az Európai Ügyészség vezetőjének személye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...