Molnár Judit

2017. július 02., 23:29

Séta a piramisban

Dicséretes, ahogy a nagyváradi városvezetés gondoskodik a lakosság fizikai erőnlétéről: havonta egyszer ingyenesen megsétáltatja azokat, akik nem veszik nyakukba a várost különböző számlákat kifizetni, hanem egy helyen próbálkoznak: a városháza beltéri üvegpiramisában.

Már nem először említem ezt az ötletes találmányt, ami ugyan a párizsi Louvre udvarán álló hasonló építmény kistestvére, de funkcionalitását tekintve túlhaladta azt. Nem akarom én Párizs ellenében szülővárosomat dicsőíteni, de a Louvre-beli piramis enyhén öncélú – volt, aki még holmi okkultista erőket is említett vele kapcsolatban, Váradon viszont kellett, mint a falat kenyér.

Erről egyébként már a megnyitáskor mindezt elmondtam, örömmel köszöntve a kezdeményezést, egy idő után viszont kénytelen voltam bírálni, amikor kiderült, hogy a kis postahivatalt megszüntették, vagy meg akarják szüntetni, már nem tudom pontosan. Egyébként szinte havi rendszerességgel látogatom, mert nagyon kényelmes, különösen miután az is kiderült, hogy amit eredetileg nem lehetett, azt most már lehet: a villanyszámlával sem kell kizarándokolni a villanytelepre.

Megmondták: az első pultnál lehet fizetni, megtörtént, otthon pedig diadalmasan újságoltam a férjemnek, ezentúl nem az ő feladata lesz a villanyszámla kifizetése, mert megoldom én a piramisban. Következő hónapban be is álltam az első pult előtti sorba, de mire rám került a sor, a hölgy intett, hogy nem nála, hanem egy jóval arrébb lévő pultnál.

Sebaj! Újabb hónap múlva egyenesen oda: nem, nem, kapom a választ, elől, a második pultnál. Na, ez már egy kicsit sok volt, lehet, kissé felemeltem híresen „halk” szavamat, megkérdezve, miért néznek bolondnak, ezt meghallotta az irodavezető hölgy, és mint a rendetlenkedő, de kedves kisóvodást odavezetett egy eddig még általam nem használt pulthoz. Azt is megvárta, amíg fizettem, aggódásáért, nehogy hangoskodás legyen megint, az lett a hálám, hogy egyszerűen megkérdeztem, mi az oka ennek a havi egészségügyi sétáltatásnak.

A válasz meglepett: mert csak egy gépen lehet számlát fizetni, mivel a villanytelep nem fizet érte, és a kolleganők önkéntes munkában veszik el tőlünk a pénzt, és naponta cserélik egymást. Nem hasogattam tovább a szőrszálat, és nem kérdeztem: ha egy nap véletlenül nem jön senki, akkor a gép előtt nyolc órát zavartalanul elüldögélő hivatalnoknak levonják a fizetését? Hát ennyire bugyuta nyanyának tűnök, hogy az IT bemesélnek ilyesmit?! Nem baj, a következő hónapban sor kerül erre is!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...