Balogh Levente

2019. április 26., 13:55

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Az alkotmányos berendezkedés – amelynek egyik legfontosabb eleme a közvetlenül választott, erős elnök, akinek vétójoga van a kormánytagok kinevezésében, és jelentős beleszólást kap a fontos ügyekbe – persze már eleve kódolja az államfő és a kormány közötti konfliktust, főleg az olyan az esetekben, mint a jelenlegi is, amikor az államfő és a kormány egymással ellentétes politikai oldalt képvisel.

Ahová azonban mostanra fajultak a dolgok, az még ebben a rendszerben is brutális. Oda jutottunk, hogy a kormányt – még – ténylegesen irányító PSD-elnök, Liviu Dragnea kényére-kedvére cserélné a neki nem tetsző minisztereket, miközben a volt pártja, az ellenzékben politizáló nemzeti liberálisok EP-választási sikere, illetve a saját év végi újraválasztása érdekében pedálozó Klaus Johannis államfő – egyszeri vétójogát kihasználva – valamennyi, a kormányfő által először javasolt új minisztert elutasít. E pótcselekvések miatt pedig – amelyért a felelősség mindkét felet terheli – a tényleg fontos ügyek háttérbe szorulnak.

A legutóbbi minisztercserék mozgatórugója egyértelműen az, hogy Dragnea továbbra is demonstrálni akarja: igenis ő irányítja a kormányt. Ennek érdekében az elmúlt két és fél évben már két, neki ellenszegülő miniszterelnöktől is megszabadult, most viszont – legalábbis egyelőre – megelégedett egy kisebb áldozattal, Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, akinek „bűne” annyi, hogy nem volt hajlandó sürgősségi kormányrendeletet kidolgozni a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás alkotmánybíróság által alkotmányosnak talált módosításainak hatályba léptetéséről. Amelyek között bizony olyan is akad, amely Dragnea számára is mentőövet jelenthet az ellene zajló korrupciós eljárásban, miután választási csalás miatt korábban egyszer már jogerősen elítélték.

A sürgősségi kormányrendelet kapcsán a korábban Dragnea hűséges kiszolgálójaként működő Viorica Dăncilă miniszterelnök részéről is érezhető volt némi húzódozás, főleg azt követően, hogy az Európai Bizottság részéről neki kellett lenyelnie a kritikákat és dorgálásokat, sőt a megtorló lépésekkel való fenyegetőzéseket a rendeletek útján történő igazságügyi módosítások lehetősége miatt.

Persze Dragnea végül ki tudta kényszeríteni, hogy a PSD megvonja a bizalmat az igazságügy-minisztertől, így vele vitették el a balhét, ám úgy tűnik, hogy a pártelnök továbbra is neheztel a kormányfőre.

Miután Dragnea a minisztercserékkel újabb esélyt adott Klaus Johannisnak arra, hogy az utódjukul javasolt jelöltek, illetve az egész kormányzat alkalmatlanságára hivatkozva elutasítsa őket, és ezzel kampányoljon, most elégedetlennek tűnik azzal, hogy a miniszterelnök belement abba az államfői javaslatba, hogy ideiglenes minisztereket nevezzenek ki ahelyett, hogy a kormány struktúrájának átalakításával az államfőt megkerülve, a parlament voksaival bonyolítsák le a minisztercseréket. Ez szűrhető le abból, hogy megjegyezte: a kormányoldal többségben van, így még megfontolhatja, hogy a parlament elé vigye a minisztercserék ügyét.

Csakhogy ebben nem biztos, hogy igaza van. A Btk. módosításainak szerdai szavazásakor az RMDSZ még támogatta a kormányoldalt – ha már maga is részt vett a módosítások kidolgozásában –, azonban azt már jelezték, hogy egy esetleges, a kormányról szóló voksoláson nem számíthatnak a szavazataikra. A taktikázással az RMDSZ azt próbálja jelezni: nem kritikátlan függeléke a sokat bírált kormánypártoknak – és persze azt is, hogy megvan még a zsarolási potenciálja. Viszont döntésével bizonytalanságba taszítja a kormányoldalt, amelynek így legfeljebb csak nagyon szűken lenne meg a minisztercserék megszavazásához szükséges többsége.

A kérdés az, miért forszírozná mindennek ellenére Dragnea a kormányról szóló szavazást. Egy esetleges leszavazott szerkezeti átalakítás ugyanis nemcsak a miniszterelnök számára lenne kínos, hanem a kormánypártok számára is minden eddiginél nagyobb presztízsveszteséget jelentene.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...