Páva Adorján

2019. április 10., 09:31

Rendszeresen hülyét csinálunk a gyerekekből

Igencsak felbosszanthatták a Kovászna megyei főtanfelügyelőt a tavaszi próbavizsgák gyenge eredményei: Kiss Imrével elszaladt a ló.

„Lehet hibáztatni a rendszert, a tanárokat, a tananyagot, de ezen nem lehet változtatni, viszont felkészüléssel, munkával lehet eredményeket elérni” – hangzott a főtanfelügyelő összegzése. Amely sajnos rendkívül idejétmúlt hozzáállást tükröz, és szembemegy a romániai oktatás rákfenéje ellen küzdők törekvéseivel.

Semmi újat nem mondunk azzal, hogy rengeteg statisztikai adat, szakmai elemzés és vélemény, számtalan élő (diák)példa bizonyítja: a romániai oktatási rendszer gyökeres változtatásokra szorul, az alapoktól kellene újjáépíteni. Az egyik legfőbb, közismert probléma, hogy túlnyomórészt ma is tölcsérrel öntik az általános lexikális tudást a gyerekekbe, akik emiatt rendkívül leterheltek, és kevés lehetőségük nyílik arra, hogy nyugodtan foglalkozhassanak kedvenc tantárgyaikkal, azokkal, amelyekben igazán jók. Nyugaton már régen felismerték: rugalmas, a fiatalok egyéni adottságaihoz könnyen igazodó oktatással lehet megszerettetni a tanulást, minél kevesebb minősítgetéssel, de annál több sikerélmény biztosításával.

Mindezzel a pedagógustársadalom is tisztában van, akárcsak azzal, hogy mennyire távol állunk ettől. Ugyanakkor egyre több haladó felfogású szakember feszegeti a határokat – sok-sok pluszmunkával –, és minél több gyakorlati, az egyéni képességeknek megfelelő tudást próbál átadni tanítványainak, használható eszközt faragva a megkövült oktatási rendszer rideg darabjaiból. Ezt a fajta „lázadást” a diákok és a szülők érdekvédelmi szervezetei is teljes mértékben támogatják.

Ezzel a „mozgalommal” mennek szembe azok a kijelentések, melyek szerint nem a rendszer a hibás. Tény, hogy a gyerekek nem készülnek, rosszul teljesítenek: a próba-képességvizsgán a diákok alig több, mint fele szerzett átmenőjegyet, míg az érettségi előtt állók kevesebb mint 37 százaléka ért el legalább 6-os átlagot (a háromszéki eredmények az országos átlag körül mozognak). De óhatatlanul felmerül a kérdés: csak a gyerekek penzuma az okulás, a javítás? Mi, felnőttek, szülők, szakemberek, politikusok karba tett kézzel várjuk, hogy egyszer csak elérjék a 6-ost? Elsősorban nem a mi kötelességünk változtatni azon, ami rosszul működik?

Igen: ha a gyerekek jobban tanulnának, valóban jobbak lennének a vizsgaeredmények. De nem lehet így leegyszerűsíteni a problémát. Olyan, mintha azt mondanánk, a rengeteg gépkocsibalesetért kizárólag a vétkes sofőrök a felelősek, punktum. Miközben jól tudjuk, hogy a megfelelő közúti infrastruktúra biztosításával, autópályák építésével jelentős mértékben csökkenne a szerencsétlenségek száma.

Lehet hibáztatni a rendszert, a tananyagot, de ezen nem lehet változtatni – állítja a háromszéki főtanfelügyelő. Nos ezzel a hozzáállással valóban minden úgy marad, ahogy van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...