Balogh Levente

2018. január 26., 08:51

Ráérős kormányalakítás

Mintha egy kis zavar támadt volna a kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnök alig több mint fél éven belül a párt második renitenskedő miniszterelnökét is megbuktatta.

Eleinte úgy tűnt, minden a lehető legolajozottabban megy majd. Hiszen a Dragneával ellentétbe került Mihai Tudose miniszterelnök gond nélkül lemondott, miután a pártvezetés megvonta tőle a politikai bizalmat, majd ugyancsak rekordgyorsasággal sikerült kiválasztani az utódját a Dragneával azonos megyéből, Teleormanból származó Viorica Dăncilă személyében. Úgy tűnt, minden a legjobb úton halad afelé, hogy Dragnea végre mindent szorosan a kezében tartson – elsősorban a kormányt –, hiszen az eddig az EP-ben parkolópályán tartott Dăncilă kapcsán elődeivel ellentétben kevésbé tűnt valószínűnek, hogy bármilyen témában is szembefordul vele.

A kormányalakítás azonban a vártnál keményebb diónak tűnik. A jelek szerint itt már nem feltétlenül csak Dragnea kénye-kedve szerint történnek a dolgok, legalábbis akár ezt is jelentheti az a tény, hogy az előre bejelentett hétfői időpontban a párt végrehajtó testülete nem döntött a kormányt érintő változásokról, az új kabinet tagjainak névsoráról. A kiszivárgott hírek szerint azért, mert a megyei szervezetek rivalizálásba kezdtek, hogy kinek az emberei kerüljenek be a kabinetbe. Vagyis miután Dragnea megkapta a reményei szerint teljes mértékben „távirányítható” kormányfőt, a kormány munkájába saját embereiken keresztül más párttársai is bele akarnak szólni.

Dragnea pedig legalább részben enged nekik, hiszen számára saját pozíciójának, párton belüli támogatásának a megőrzése a cél, ezért cserében pedig a megyei szervezetek kiskirályai egyre nagyobb árat kérhetnek, ha már helyzetbe hozta őket azzal, hogy egy újabb kormányfő megbuktatásában kérte a segítségüket. Igaz, azzal le is kötelezheti őket, ha „bemenedzseli” az általuk javasolt embert a kormányba.

Elgondolkodtató kérdés, miért érzi mindeközben Dragnea úgy, hogy az RMDSZ támogatását is meg kell szereznie a kormány számára. Valószínűleg úgy látja, hogy valamilyen formában ellensúlyoznia kell a párton, illetve a koalíción belüli, számára potenciális veszélyt jelentő áramlatokat. Ezért szorgalmazza, hogy „biztosítékként” az RMDSZ támogassa a parlamentben az új kormányfőt és kabinetjét.

A másik ok, hogy a mindenkori román kormánynak mindig jól jön, ha „a magyarok” is legitimálják. Ez persze valamelyest növeli az RMDSZ súlyát, de a kormányra lépéséről szóló híresztelések egyelőre nem többek spekulációnál. Amíg hivatalosan nélküle is megvan a kormány parlamenti többsége, addig nem rendelkezik akkora befolyásolási potenciállal, hogy célkitűzéseit legalább részben megvalósíthassa, csupán azt az illúziót keltené, hogy kisebbségbarát koalíció van hatalmon, és megkérdőjelezhetővé tenné, ha a magyar kormány – mégoly indokoltan is – bizonyos helyzetekben fellép Bukaresttel szemben az erdélyi magyar közösséget ért sérelmek miatt.

Hiszen ha épp az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumán vállalna ismét kormányszereplést, az a külvilág szemében – a tényekkel ellentétben – épp azt a képet erősítené, hogy az önmagát ünneplő Romániában tényleg nincsenek érdemi problémák a magyar kisebbség jogainak szavatolása körül.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Vélemény
Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...