Rostás Szabolcs

2019. március 19., 09:03

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban bő két hónappal a megmérettetést megelőzően kirajzolódik a romániai politikai alakulatoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Amelyek alapján nyilvánvaló, hogy a bukaresti hatalom és ellenzéke – némiképp követve a korábbi EP-választásokon tapasztalt irányvonalat – hangsúlyozottan a hazai témákra, a belpolitikai csatározásokra igyekszik kihegyezni mondanivalóját, és ennek alapján próbálja megszerezni a választópolgárok szavazatát. „Meg kell szabadítanunk az országot a PSD, az ALDE és az RMDSZ alkotta szörnyszülött koalíciótól!” – harsogják az ellenzéki liberálisok; „Ha a felelőtlen ellenzék kerül hatalomra, visszavonják a nyugdíj- és béremelést!” – hangzik a hatalmon lévők replikája. Ennek következtében pedig az egyszerű választó teljesen összezavarodik, elvégre eddig úgy tudta, hogy az európai parlamenti választások nem befolyásolják a hatalomgyakorlást az uniós tagállamokban, és nem is ez alapján alakulnak meg a nemzeti kormányok.

Az persze jó nagy túlzás – hogy ne emlegessünk füllentést –, ha egy jelölt annak ígéretével igyekszik megszerezni a választók támogatását, hogy ennyi és ennyi millió euró uniós támogatást fog kilobbizni hazája számára Brüsszelben. Merthogy ez se nem kompetenciája, se nem feladata, de nem is áll módjában. Köztudott az is, hogy legyen szó bármelyik EU-tagállam polgáráról, roppant nehéz feladat megértetni vele az uniós törvényhozási megmérettetés jelentőségét, és meggyőzni arról: az ő életét is alapvetően befolyásol(hat)ják az Európa Parlamentben hozott döntések. Bármilyen messze is érzi saját szűk pátriájától a brüsszeli-strasbourgi döntéshozatali mechanizmusokat az európai választópolgárok többsége, nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindez elsősorban nem az ő hibája, arról nem beszélve, hogy ezeknek a választásoknak a tétjét, az Unió egészének a lényegét nem lehet kizárólag belpolitikai kérdésekre leszűkítve megfogalmazni.

A romániai pártokról lerí, hogy semmilyen víziójuk nincs Európa, az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, ennek következtében megoldási javaslatokat sem képesek felmutatni azokra a problémákra – legyen szó demográfiai hanyatlásról, gazdasági kihívásokról, a migráció kérdéséről vagy éppenséggel a klímavédelem tematikájáról –, amelyekkel a kontinens szembesül. De nemcsak a politikai alakulatok, hanem a mindenkori bukaresti kormány felelőssége is óriási a tekintetben, hogy a romániai lakosság jelentős része nem sikertörténetként, hanem éppenséggel kudarcként éli meg az ország tizenkét évvel ezelőtti EU-csatlakozását, beleértve az azóta eltelt időszakot is. Egyre többen látják úgy, hogy Románia nem képes élni az uniós tagság nyújtotta lehetőségekkel, és ez egyformán érvényes a politikai téren elszenvedett kudarcokra (gondoljunk csak az igazságügy terén folytatott, szűnni nem akaró ellenőrzési mechanizmusra, amely miatt beláthatatlan a schengeni integráció időpontja), valamint az életminőség javítására.

Óriási kihívás lesz urnák elé csalogatni a választópolgárokat májusban, amikor az elmúlt hónapokban a bukaresti kormánynak saját, vagyis a Románia által delegált uniós biztossal sem sikerült közös nevezőre jutnia még azzal kapcsolatban sem, hogy milyen projektekre hívhat le közösségi támogatást. A Románia részvételével rendezett első, 2009-es EP-választáson mindössze 27, 2014-ben pedig 32 százalékos volt a részvétel nálunk, ami jóval kevesebb a 42 százalékos uniós átlagnál. Ha a román pártok továbbra is az őszi államfő-, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választás politikai előjátékának tekintik az idei EP-megmérettetést, akkor nem is lehet fokozottabb érdeklődésre számítani a választók részéről. Mindez ugyanakkor azzal is együtt jár, hogy ugyanilyen mértékben csökken a polgároknak az EU-ba, annak intézményeibe vetett bizalma is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...