Balogh Levente

2019. október 04., 08:37

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, amelyet az elmúlt mintegy százötven évben mesterségesen, az óvodától az iskoláig plántáltak el, illetve erősítettek a románok elméjében, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség. Ami a leghétköznapibb helyzetektől a legmagasabb szintig lépten-nyomon megnyilvánul.

Az egyszerű román emberek által a magyarokra szinte már reflexszerűen alkalmazott, sértőnek szánt „bozgor” kifejezés használatától román „szurkolók” magyarellenes rigmusaira olyan meccseken is, ahol nem magyar az ellenfél egészen addig, hogy a román pártok képviselői egymással versengve próbálják tűzzel-vassal akadályozni a jogos magyar anyanyelvhasználati és oktatási követelések teljesítését.

A magyarellenesség képes bárhol bármikor megnyilvánulni, akkor is, amikor pedig tökéletesen indokolatlan lenne, mivel szakmai kérdésekben kellene dönteni vagy véleményt nyilvánítani. Kiváló példa minderre a nagyváradi repülőtér esete, amely sikertörténetnek indult, majd katasztrófa lett belőle. A több tízmillió euróból felújított légikikötőben először egymás után jelentek meg a külföldi járatok, majd ahogy az egyetlen szolgáltató, a Ryanair úgy döntött, lehúzza a rolót, csupán egy bukaresti járat és néhány külföldi charter maradt. A repteret üzemeltető megyei önkormányzat és a menedzsment pedig csak tetézte a gondokat az össze-vissza kommunikációval, a felelőtlen ígérgetésekkel és a folyamatos ködösítéssel.

A repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzatot történetesen egy RMDSZ-es politikus, Pásztor Sándor vezeti, miután az RMDSZ, a PSD és az ALDE alkotta koalíció eggyel több képviselővel rendelkezik a megyei közgyűlésben, mint az egyedüli ellenzéki PNL. A reptér igazgatótanácsának vezetője szintén magyar. Ennek nyomán olyan vádak láttak napvilágot jórészt az ellenzéki – ám a megyeszékhely, Nagyvárad önkormányzatában abszolút többségben levő és azt egyedül irányító – liberálisokhoz közel álló sajtóban, illetve egyes közéleti szereplők részéről, hogy a magyar elnök szándékosan sorvasztja a repteret, hogy ezzel a rivális „szomszéd vár”, Debrecen légikikötőjének malmára hajtsa a vizet. Amely amúgy valóban dinamikusan fejlődik, és tény, hogy a nagyváradi külföldi járatok megszűnése előnyös helyzetbe hozta a bihari megyeszékhelytől alig 60 kilométerre fekvő cívis város repterét.

Ezt az alattomos, magyarellenes diskurzust erősítette meg a pocsék eredmények miatt a megyei önkormányzat által menesztett reptérigazgató is, amikor azt próbálta sugallni, valóban ez lehetett az oka, hogy rászóltak: a megyei vezetők tudta nélkül ne tárgyaljon külföldi légitársaságok képviselőivel. De ez nem volt elég: a magyar vezetésű önkormányzatnak még azt is felrótta, hogy az általa kinevezett igazgatótanács az angol és a román mellett magyar feliratok kihelyezéséről is döntött a reptéri terminálban. Mintha ez valami rettenetes, főben járó bűn volna egy olyan városban, amelyben 50 ezer magyar él.

Pedig hát a háromnyelvűség nem példa nélküli hasonló helyzetben: a barcelonai reptéren is katalán, angol és spanyol nyelvűek a feliratok, és a dél-tiroli Bozenben is odafigyeltek a többnyelvűségre. Valószínűleg sem ő, sem a hozzá hasonló, látens magyargyűlölettől átitatott románok nem fogják fel, hogy ezzel sokkal többet ártanak az ügynek, mint amennyit használnak. Mert elég lett volna pontos, szakmai adatokkal alátámasztott tényekkel előállni. Az egyértelmű, hogy a Bihar megyei önkormányzat katasztrofálisan menedzseli a repülőteret – mint ahogy az elmúlt tizenöt-húsz évben az egész Bihar megyei RMDSZ sem volt folttalan: tevékenysége a botrányokról, az ellentmondásos nyilvános szereplésekről, a magyar oktatási, kulturális és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek politikai alapú kisajátításáról szól.

Ám amikor sértettségből és zsigeri magyarellenességből a szakmai érvek helyett egyesek a magyarkártyát húzzák elő, azzal éppen hogy a saját igazuk érvényességét gyengítik. Ezzel ellehetetlenítik vagy legalábbis megnehezítik minden hozzá nem értő vagy „csak” korrupt magyar vezető elmozdítását vagy felelősségre vonását, hiszen az joggal lobogtathatja: csak azért támadják, mert magyar. Arról már nem is beszélünk, hogy az ilyesmi csak tovább mérgezi az amúgy sem rózsás magyar–román viszonyt. Annak a javítása ugyanis régóta nem prioritás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Vélemény
Pataky István: A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak ...

Kiss Judit: Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem ...

Makkay József: Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. ...