Molnár Judit

2017. július 31., 00:23

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

Nem, egyszerűen csak azért bitorolhatják az örökzöld jelzőt, mert állandóan előkaphatók, használat után pedig mehetnek a kukába. Sokan már sejtik is, miféle örökzöld témákra gondolok! Hát persze: mindenekelőtt az autópályákra.

Most valamelyik szocdem lángésznek kipattant az agyából egy olyan egyszerű megoldás, amely még a komolyabb kekeckedőket is elgondolkodtatja – esetleg: a sztrádák iránt kérdezősködőknek lazán, de a közérthetőség végett annál tagoltabban vetik oda, hogy az istenadta románok fizetés- és nyugdíjemelésre szavaztak, nem pedig autósztrádákra. És amíg megfogalmazódnék az erre következő újabb kérdés, a nyilatkozónak már csak a tarkóját látni, amint beballag menedéket nyújtó irodájába.

Mit is lehetne gyorsabban visszakérdezni, hisz tulajdonképpen igaz a válasz: a jól ismert „nemcsak kenyérrel él az ember” parafrázisának értelmében nemcsak autópályával élhető az élet, időnként az autónak csakúgy, mint a vezetőjének szüksége van némi eleségre is. Én csak azt nem értem, hogy van még merszük akár a legcsavarosabban füllentő politikusoknak előkapni a huszonvalahány éve egyszerű hazugságnak bizonyult sztrádaépítést?!

Az első ballépést, ami megnyitotta az összes többi ki- és betáncolás előtt a lehetőségek kapuját valamikor a 90-es évek legelején, büszke közlekedési miniszterként az előző államelnök tette meg, kijelentve, hogy ez egy olyan mítosz, amire az országnak semmi szüksége. Most biztosan rezzenéstelenül letagadná, ahogy minden mást is, de a digitalizált világban az adatrögzítés már gyerekjáték.

Tény, hogy minden kormány előveszi a témát, megígéri a könnyen járható kilométerek százait, aztán gyorsan le is söpri a prioritások közül. Merthogy a nép a fizetések és nyugdíjak emeléséről szavazott. Amennyit viszont ezekről az elmúlt hónapokban hablatyoltak, nem hiszem, hogy bárki is tudná a pillanatnyi tényállást.

Egy legújabb agyrém az orvosok és orvosnők hatvanhét éves korig kihúzott munkaviszonya. Netán kötelezően?! Kimondani kimondták ugyan, de most még várják a hatást. Ha majd ősz közeledtével valakik felháborodnának miatta, rá lehet fogni a kánikula okozta napszúrás mellékhatására, de hírhedett szemtelenségüktől még az sem állna távol, ha az egészségügy siralmas állapotát tennék érte felelőssé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...