Rostás Szabolcs

2019. augusztus 19., 09:46

Önámítás, autópálya, helikopter

Leginkább egy önmagát és környezetét nagy ígéretekkel és vállalásokkal ámító, a konkrét tettekre azonban rest és tehetetlen családhoz hasonlít a fungáló bukaresti kormány.

Olyanra, ahol a felnőttek rendszeresen újévi fogadalomként esküsznek arra, hogy leszoknak a dohányzásról, kevesebbet költenek fölösleges dolgokra, ritkábban utaznak gépkocsival, mert a tömegközlekedés olcsóbb (és kevésbé szennyező), a gyerekek pedig megígérik, hogy nem ragaszkodnak a napi fagylaltozáshoz, édességevéshez, ugyanakkor nem akarják megvetetni a szüleikkel a világ összes játékát. És bár a cél valamennyiük érdekét szolgálná – nagyobb lakás, fordulatszám-szabályozásos, forgásirány-váltásos fúrógép, szárítóval ellátott mosógép, új bicikli, hőn áhított megtakarítás, a bankhitel törlesztése stb. –, a lemondás, az önmegtartóztatás sehogy se jön össze, a spórlás vágyálom csupán, a nagy vállalásokból alig valósul meg valami.

Nos, valami hasonló önámítás érhető tetten a jelenlegi román kormány esetében is, történetesen ami az infrastruktúra-fejlesztést illeti. A 2016-os parlamenti választást megelőzően a román szociáldemokraták (PSD) az ország valamennyi régiójába új autópályákat, gyorsforgalmi utakat vizionáltak, amelyek az akkori kortesígéretek szerint keresztül-kasul szelik majd át a Kárpátokat. Az eredményt ismerjük: a nagyszabású tervekkel ellentétben az építkezés nem halad, még a román centenárium évében, 2018-ban sem épült meg a jelképesnek szánt száz kilométer sztráda, a témában több a botrányos fejlemény (lásd a forgalomnak át nem adott dél-erdélyi szakaszt, az egyik külföldi kivitelezővel történt összefejelést), mint az elkészült aszfaltcsík. Románia minden szempontból számottevő lemaradást képvisel a térség országaihoz képest az infrastruktúra-hálózat bővítése terén, a 800 kilométert alig meghaladó autópályahossz tekintetében az országot – területnagyságához mérten – még a nemrég háborúk sújtotta balkáni államok is lekörözik.

Az elmúlt évtizedek előzményeinek, a bukaresti hatóságok hozzá nem értéssel párosuló teszetoszaságának ismeretében ugyan ki hiszi el a kormánynak, hogy ezentúl megembereli magát, és több autópályát fog építeni csak azért, mert immár hangzatos módon stratégiai jelentőségű országos projektnek nyilvánít egy-egy tervet? Mint ahogy tenné ezúttal a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő, éppenséggel a román egyesülésről elkeresztelt sztráda esetében, amelynek kivitelezésére a parlament által megszavazott törvény kötelezi a kormányt. Holott valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy mindez parasztvakítás és szemfényvesztés csupán: attól még nem feltétlenül fog megvalósulni valami, hogy iszonyúan fontosnak kiáltjuk ki. Sőt nagyon jól tudjuk, hogy Romániában a jogszabályban rögzített vállalás sem szentírás.

Persze nem csupán a fedezet nélküli vállalásokkal, a beváltatlan ígéretekkel van itt baj, hanem a hatalmon lévők arcátlanságával is. Miközben köztudott, hogy tíz romániai polgárból legkevesebb kilenc kifejezetten érzékeny a hazai infrastruktúra állapotára, és mondhatni ugrik, amikor az országszerte tapasztalható „úttalanság” kerül terítékre, kétszer is meg kell gondolja egy közszereplő, hogy mivel és hogyan utazik. Ennek ismeretében (is) nevezhetjük nemtörődömségnek, a választópolgár semmibevételének, hogy a kormányzó szociáldemokraták, valamint Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy döntött: moldvai kampánykörútja során bérelt helikopterrel utazik egyik városból a másikba. Természetesen nem várható el a választott vagy kinevezett tisztségviselőktől, hogy lovasszekéren vagy kerékpárral közlekedjenek az ország rögös útjain. Az viszont egyértelműen hatalmas politikai baklövésnek számít a nagyobbik kormánypárt és a miniszterelnök részéről, hogy légi úton közlekedett éppen az ország legelmaradottabb régiójában, ahol az elmúlt hónapokban egymást érték az autópályát követelő tüntetések, egy vállalkozó pedig a kormányzati hanyagság iránti tiltakozásképp, figyelemfelhívásként maga épített egy méter hosszú sztrádacsíkot Suceava megyében. Márpedig ha a fedezet nélküli politikusi ígérgetések a választók, az ország érdekeinek mellőzésével párosulnak, abból semmi jó nem szokott kisülni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. augusztus 16., péntek

Egy frusztrációkra épülő ország és hősei

Újabb, a magyar–román viszonyban és Közép-Európa történetében dicstelen szerepet játszó román személyiség érdemelte ki azt a kegyet, hogy szobra állhasson Erdélyben, konkrétan annak fővárosában.

Pataky István 2019. augusztus 15., csütörtök

Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia eddigi legszürkébb és legunalmasabb államfője újrázik ősszel.

Páva Adorján 2019. augusztus 12., hétfő

Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.

Balogh Levente 2019. augusztus 09., péntek

Román csendőrség díjat az UEFA-nak!

Elöljáróban leszögezném: ha rajtam múlna, és ezt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai lehetővé tennék, sem a Honvédet, sem a Craiovát nem engedtem volna tovább az Európa Liga selejtezőjének harmadik körébe.

Kiss Judit 2019. augusztus 08., csütörtök

Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, A kesztyű lakóira a Mosó Masa mosodája című, immár több mint ötven éve napvilágot látott, sok kiadást megért, narancssárga fedelű könyvből.

Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk.

Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Vélemény
Balogh Levente: Egy frusztrációkra épülő ország és hősei

Újabb, a magyar–román viszonyban és Közép-Európa történetében dicstelen szerepet játszó ...

Pataky István: Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia ...

Páva Adorján: Dorin Florea végelgyengülése

Dorin Florea az elmúlt bő két évtizedben bebizonyította, miben jó.