Pataky István

2019. október 10., 08:18

Nincs román igény magyar szavazatokra

Az utóbbi harminc év szomorú tapasztalatai alapján kijelenthető: addig jó, amíg a román közbeszédben, sajtóban nincs szó magyarokról.

Ha ugyanis bármilyen, politikailag kijátszható magyar vonatkozású hír nagyobb bukaresti médiavisszhangot kap, megállíthatatlanul rajzolódik ki az a torzító, manipuláló vagy egyszerűen hazug kép, amely kizárólag a románok és a magyarok hergelésére alkalmas. Jönnek a román nacionalista megmondóemberek, az RMDSZ tiltakozó nyilatkozatai, majd néhány nap múlva minden megy tovább a maga útján, némi méregadaggal erősítve kőbe vésett kölcsönös sztereotípiáinkat.

A bukaresti íratlan politikai szabály szerint a nagyobb és kisebb pártok a románok szavazatain osztozkodnak, azokat próbálják megszerezni, az RMDSZ pedig egyenlő a magyar voksolókkal, pont. Eddig egyetlen román vezető politikus, a mostanában zavaros vizeken evező Traian Băsescu ismerte fel azt, hogy a magyaroknak szóló közvetlen üzenetekkel, a magyarlakta területeket pozitívan érintő kormányzati támogatásokkal és a magyar–román államközi viszony normalizálásával könnyedén lehet voksokat gyűjteni székely megyékből is. De azóta helyreállt a rend. A novemberi megméretésre készülők közül egyetlen esélyes államfőjelölt sem igyekszik kampányszerűen magyar szavazatokat szerezni.

Szlovákiában hiába volt magyar jelölt is a legutóbbi elnökválasztáson, a magyarlakta területeken az első fordulóban is tarolt Zuzana Čaputová. Igaz, kampányában külön stratégiát épített a felvidéki magyarokra, többször is megfordult körükben. Röviddel megválasztása után Budapestre látogatott, alapvetően különböző világnézetük ellenére fontosnak tartotta a találkozást Orbán Viktor miniszterelnökkel, nyilvánvaló gesztusként az őrá szavazó magyar voksolók felé. Szerbiában már hosszú évek óta kampányolnak magyarul, s indítanak magyarokat vajdasági listáikon a különböző ideológiájú szerb pártok.

Félreértés ne essék, az erdélyi magyarság beolvadásának egyik jól látható jele lenne a tömeges „átszavazás” megjelenése. Ugyanakkor addig nehezen beszélhetünk normális politikai állapotokról Romániában, amíg a pártok – román szavazóik elriasztásától tartva – kerülik a magyarok megszólítását. Lehet-e bizalmat gerjeszteni a magyarokban úgy, hogy a Magyarországról érkező gazdasági támogatásokat kifogásolják, a budapesti kormánnyal való párbeszédet kerülik, a székelyföldi infrastruktúrát viszont tudatosan elhanyagolják a bukaresti kormányzást alakító politikai erők? Ha pedig harminc évvel a rendszerváltás után a politikum rajongását élvező román hadsereg erőfitogtató céllal gyakorolja a szeparatisták megregulázását magyarlakta vidékeken, akkor nem biztos, hogy rémálmunk van, ha olykor Ceaușescu hideg leheletét érezzük a tarkónkon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. október 09., szerda

Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), játszik, szórakozik. Ha szólnak hozzá, oda sem figyel, teljes mértékben leköti a pillanatonként sok-sok villódzó képet kínáló virtuális világ.

Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden olyan kezdeményezésnek, amely a kisebbségi jogok ügyének nemzetköziesítésével kapcsolatos.

Makkay József 2019. október 07., hétfő

Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer embernek – az ötéves születésnapját ünneplő Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni telephelyére mintegy negyvenezer ember özönlött székelyföldi településekről, és távolabbról is.

Balogh Levente 2019. október 04., péntek

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség.

Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Vélemény
Kiss Judit: Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), ...

Balogh Levente: Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden ...

Makkay József: Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer ...