Rostás Szabolcs

2018. március 25., 22:58

Nemzetbiztonság, igazságszolgáltatás

Kevesen tudnak indulatmentesen reagálni a Horváth Anna, Kolozsvár egykori alpolgármestere ügyében alapfokon kihirdetett táblabírósági ítéletre azok közül, akik érdeklődést tanúsítanak a közélet iránt.

A bíróság folyosóját megtöltötték az RMDSZ-es politikussal szolidarizáló barátok, ismerősök, párttársak, a Szent Mihály-templomban rendezett koncert résztvevői hosszas tapssal fejezik ki támogatásukat, a közösségi oldalakon parázs vita folyik a romániai igazságszolgáltatás állapotáról, valamint az ahhoz való viszonyulásról, a megyei lap pedig #ELÍTÉLTETTÜNK felkiáltással indítja hétvégi számának címlapját. Merthogy Horváth Anna pere sokak szemében az erdélyi magyaroké is, közösségi ügy, mivel a politikus által gyakorlatilag a romániai magyarságot igyekszik ütni, megfélemlíteni a hatalom.

Végeredményben nem baj, ha egy közösség ragaszkodik a vezetőihez. Történetesen azokhoz is, akik adott esetben hibáztak. Sokan érezték fontosnak az együttérzés mostani, „Mindannyian Ancsák vagyunk” típusú állásfoglalás formájában történő kifejezését korábban is, elsősorban Nagy Zsolt egykori távközlési miniszter esetében, amikor a „Veled vagyunk, Zsolt” volt a jelszó. A teljes romániai magyar közösség érdeke megtudni például, miért nyilvánította a román hírszerzés nemzetbiztonsági kockázatnak Horváth Annát, és figyelte meg ennek ürügyén hónapokon át, mint ahogy annak a széles körben elterjedt vélekedéseknek is jó lenne megismerni a valóságtartalmát, miszerint valóban hadjáratot indítottak-e a román állambiztonsági szervek ama vezető magyar politikusok ellen, akik a magyar közösség, nem pedig a román állam érdekeit tartják szem előtt. (Ha ez az elmélet igaz, akkor kérdés, hogy számos más csúcsvezető miért nem került célkeresztbe). Addig valóban nem lehet nyugta közülünk senkinek, amíg ebben az országban nemzetbiztonsági kockázatot jelent az, hogy valaki magyar.

Arról nem beszélve, hogy a korrupcióellenes ügyészség a közelmúltban több alkalommal is melléfogott a magyarokkal kapcsolatban. Ide sorolhatnánk például a korrupciós bűncselekményekkel megvádolt, majd véglegesen felmentett Rácz Károlynak, Kézdivásárhely volt polgármesterének vagy a román államtól kártérítést nyert Réman Domokos egykori minisztériumi tisztségviselőnek az esetét. Ezek mind olyan ügyek, amelyek miatt megrendült a magyarok bizalma az államban, a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban. Ennek ellenére hiba lenne, ha a felsorolt felmentések, a DNA körüli botrányok vagy Kolozsvár volt alpolgármesterének ügyéből azt a következtetést vonnánk le, hogy Romániában megszűnt a jogállam, és hogy ügyészállamot akarnak, akik független igazságszolgáltatást követelnek.

Romániának valóban független, jó minőségű igazságszolgáltatásra van szüksége. Ami nem csak a magyarok érdeke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...