Kiss Judit

2017. június 20., 17:42

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Történik mindez a napokban, évtizedekkel azután, hogy nyilvánvalóvá váltak a vadgazdálkodás körüli problémák, és elkezdődött az emberek és nagyvadak kényszerű együttélése Romániában, az a folyamat, amelynek jelenlegi szakaszában akadnak olyan települések is, ahol nap mint nap visszajáró vendég a medve.

Hogy mi minden vezetett ide, gyakorta vázolják az illetékesek, és egyet is értenek: sürgősen tenni kellene valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Buzgón bólogatnak a környezetvédelmi minisztériumbeliek, a nagyvadak által sűrűn látogatott települések elöljárói, a környezet- és állatvédők, gazdaszervezetek, vadgazdálkodók – és a maga szerény eszközeivel persze panaszkodik a károsult. A kisember, akinek tyúkjait, disznóit, veteményét dézsmálja meg a nagyvad, tehetetlen, épp annyira, mint amennyire ártatlan alapvetően a medve, amelynek természetes élőhelyét felbolygatta, alaposan megzavarta az ember.

Mindennapossá váltak a medvék okozta károk, egyre jobban rettegnek az emberek, s ezzel párhuzamosan mind sűrűbben hangzik el: a vad közellenséggé vált, a hatóságok inkompetensek a kérdés megoldásában – főleg, amióta a tavaly felfüggesztették a nagyragadozók kilövését. Közhelyszerű lett az is, hogy sürgősen tenni kellene valamit, fel kell mérni reálisan a vadállományt, meg kell téríteni a károkat, hatékony intézkedésekre van szükség – közben meg nem történik érdemleges előrelépés az ügyben.

Úgy tűnik, a magát az evolúció csúcsán trónoló lénynek képzelő ember Romániában képtelen arra, hogy kezelje a (patt)helyzetet, annak ellenére, hogy napnál világosabb: csak idő kérdése, mikor fog emberéletben is kárt tenni a medve. A teremtés csúcsa által előidézett nagyvad–ember konfliktus eközben egyre mélyül, a túlszaporodott állatok mind gyakoribb látogatásai fényében pedig korántsem tűnik viccesnek, hogy a medve nem játék.

Ráadásul a jelek szerint egyelőre nem is reménykedhet abban a háziállatait vagy saját testi épségét féltő polgár, hogy segíteni fognak rajta. Múlt héten a környezetvédelmi tárca egyeztetésre hívta a medvekérdésben érintett feleket, javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek kimozdítják a holtpontról a teljes kilövési tilalom okozta konfliktushelyzetet, és valódi megoldást hoznának a károk megelőzésére. Csak hát, mit ad Isten, időközben kirobbant a politikai válság, a minisztereknek lába kelt, a bársonyszék üres, a honatyáknak meg kisebb gondja is nagyobb a medvekérdésnél.

A nagyvadak pedig – attól függetlenül, hogy közellenségnek tekintik-e őket, kormányválság van-e vagy sem – továbbra is zavartalanul jöhetnek-mehetnek, az illetékesek, akik persze érdekellentétben állnak más illetékesekkel, hajtogatják a magukét. Ellentét, ellenség, közellenség mindig akad, válasz azonban nincs a kérdésre: miben reménykedjen a kisember?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...