Bálint Eszter

2019. július 08., 09:51

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást. Egyelőre pedig nem úgy tűnik, hogy egyhamar változás állna be, főként olyan körülmények között, hogy az idei év végén államfőválasztásokat tartanak, jövőre pedig önkormányzati és parlamenti választások is lesznek.

Nézzük csak az elmúlt napok híreit. Nyolc éve nem látott mélységbe süllyedt az állami költségvetés hiánya, ami főként a közszférában nyújtott béremeléseknek és a nyugdíjpont tavalyi emelésének tudható be. A kormány képviselői viszont nyugalomra intenek, és azt mondják, nemhogy nem fogja meghaladni a deficit a kritikus 3 százalékot, lesz pénz az év második felére beígért nyugdíjemelésekre is.

Adakozásra akarja ugyanakkor kényszeríteni a magánszférát is egy törvénytervezet, ami differenciált minimálbért vezetne be, vagyis míg egy szakképesítés nélküli munkás bruttó 2080 lejes minimálbért kapna, egy szakképzett munkás vagy egy érettségizett munkavállaló 2500-at, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazott pedig legalább ennek kétszeresét, vagyis bruttó 5200 lejt. A tervezetet 38 képviselő írta alá – a PSD, a PNL, az USR, az ALDE és az RMDSZ részéről –, sőt Marius Budăi munkaügyi miniszter is. Ehhez most inkább nem is fűznénk túl sok kommentárt, hiszen ki az, aki tiltakozna a nagyobb fizetés ellen, de azért az sem mindegy, hogy milyen áron, és mit ér a nagyobb bér, ha az tömeges elbocsátásokkal jár, vagy a cég csődjéhez vezet.

És miközben a kormánypárti politikusok nagy garral hangoztatják, hogy mindenre van pénz, saját maguk tehetetlenségéről és az anyagi erőforrások hiányáról rántják le a leplet az olyan jogszabályjavaslatokkal, mint a „hálatörvény”.  Ahogyan a Krónikának nyilatkozva Péter László szociológus is felhívta a figyelmet, azt, hogy ma milyen problémákkal kell az idős személyeknek szembenézniük, közvetett módon az állam okozta, hiszen a fiatalok nagy része nem ment volna el nagyobb kereset és jobb élet reményében, ha itt megkapja ugyanezt. És arról sem a mai munkaképes generáció tehet, hogy hiába a sok emelés, még mindig olyan alacsonyak a romániai nyugdíjak, hogy az alapvető szükségletek kielégítésére sem mindig üti a széle a hosszát. Magyarán, a javaslat a polgárokra hárítaná azokat a feladatokat, amelyeket az államnak kellene ellátnia.
Ahogy történik ez ma is számos esetben. Például ott van az elméletileg ingyenes egészségügyi ellátás, ami korántsem az, s itt nemcsak a hálapénzre gondolunk.

Vagy ott van a mai húszas-harmincas-negyvenes generáció felett Damoklész kardjaként lebegő bizonytalanság, nem hiábavaló-e minden olyan lej, amit az államkasszába fizetünk be, mert öregkorunkban mi abból már biztosan egy banit sem látunk viszont nyugdíjként. Maximum örülünk, hogy szüleinknek, nagyszüleinknek jut egy kevés, de mint már említettük, az is sovány vigasz.

Jogosan merül fel tehát ilyenkor a kérdés, hogy miért kell nekünk azt a sok adót befizetnünk, ha állandóan azzal kell szembesülnünk, hogy az állam rossz gazda, még a minimális szociális háló biztosítását is a nyakunkba varrná, és mindennek nem az az oka, hogy az épülő autópályák emésztik fel a pénzt. Félreértés ne essék, senkit sem akarunk az adófizetés megtagadására uszítani, és mi magunk sem készülünk hasonló drasztikus lépésre. De olyan jó lenne végre látni, hogy nem (csak) egy feneketlen zsákot gyarapítunk. Sajnos azonban ez továbbra is hiú ábránd. Marad a kormányzati szintű kapkodás. És a mindennapi bizonytalanság annak kapcsán, hogy mit hoz a holnap, megint milyen képtelenséggel rukkol elő a kormány.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Makkay József 2019. július 01., hétfő

Mi hoz több szavazatot: a kanáliscső vagy az aszfalt?

A napokban tette közzé az Országos Statisztikai Hivatal (INS) az ország településeinek közművesítésével kapcsolatos adatait. A szennyvízelvezetés és az ivóvízellátás 52,7 százalékos romániai „lefedettsége” nemcsak uniós összehasonlításban lesújtó.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...

Legnézettebb