Rostás Szabolcs

2019. február 04., 09:26

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Tulajdonképpen már számítottunk is az effajta hagymázas forgatókönyvek előkaparására, várható volt ugyanis, hogy bizonyos köröknek egyáltalán nem tetszik, miszerint a katolikus egyházfő „magyar helyszínt”, a csíksomlyói kegyhelyet is felkeresi romániai látogatása során. Sokan attól tartanak ugyanis – a román állami hatóságokon kívül beleértve az ortodox egyházat –, hogy Ferenc pápa erdélyi apostoli körútja során hangsúlyosan terítékre kerülhetnek a kommunizmus idején elnyomott, kisemmizett, a rendszerváltás után pedig mostohagyerekként kezelt történelmi magyar egyházak, valamint a görögkatolikus felekezet panaszai, elsősorban a vissza nem szolgáltatott vagyon problémája.

Persze a szentatya látogatásától ezek a gondok még nem fognak megoldódni, és az is tény, hogy a pápa nem fogja az asztalt csapkodva követelni Daniel pátriárkától vagy a bukaresti közméltóságoktól romániai egyháza, hívei jogainak szavatolását. Ám mivel Szent Péter utódja köztudottan nem szeret lakatot tenni a szájára, várhatóan nem fogja szó nélkül hagyni a hazai katolikus püspökök által a Vatikánnak már korábban jelzett problémákat. Márpedig ha a nagyvilág a pápa szájából hall a romániai rendellenességekről, akkor azt Bukarest nem teszi ki az ablakba.

Szóval nem véletlen, hogy egyeseken fokozott idegesség lett úrrá, és mérgüket igyekeznek a magyarokon levezetni. A mostani műbalhé kipattantója az a George Simion aktivista, aki az elmúlt években a nagyromán egyesülés megvalósításának, Románia és a Moldovai Köztársaság egybeolvasztásának követelésével vált ismertté a Prut innenső és túloldalán egyaránt. Bánatára azonban kevesen csatlakoznak hozzá az ügy érdekében, és súlyáról, támogatottságáról sokat elárul, hogy miközben Romániában nem számít tényezőnek, a Moldovai Köztársaságból tavaly ősszel öt évre kitiltották – lényeges adalék, hogy a döntés nem a két ország egyesülését tűzzel-vassal üldöző, oroszpárti Igor Dodon államfőtől, hanem a deklaráltan Európa-párti, a bukaresti kormánnyal jó viszonyt ápoló chișinăui demokrata kormánynak alárendelt titkosszolgálatoktól származik. Az európai parlamenti mandátumra pályázó aktivista Janus-arcúságáról pedig csak annyit, hogy a nyilvánosság előtt – értsd: a Krónika munkatársának kérdésére – egyáltalán nem szégyellte dicsérni, sőt követendő példaként állítani a bukaresti hatóságok elé annak az Orbán Viktornak a nemzetpolitikáját, akinek a látogatásaitól félti most Erdélyt, Romániát és a római pápát az egyik román napilap honlapján vezetett blogján közölt írásában.

Csakhogy a mostani hisztériakeltésnek nem ő a főkolomposa, hanem Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke. Aki Simion tolmácsolásában egyrészt amiatt dohog, hogy őt nem tájékoztatták az egyházkerületében esedékes pápalátogatásról, másrészt megengedhetetlennek tartja, hogy a katolikus egyházfőt Magyarország miniszterelnöke fogadja Csíksomlyón. A görögkeleti püspök nyilvánvalóan zagyvaságokat beszél, hiszen a Vatikánnak ortodox viszonylatban természetszerűleg nem vele, hanem a pátriárkával kell egyeztetnie a pápalátogatás előtt (ami meg is történt), Orbán Viktor vélelmezett szerepe pedig nem más, mint álhír – vagy hogy ő is értse: fake news –, a pasztorális látogatásra készülő Ferenc pápa csíksomlyói vendéglátói ugyanis kizárólag a ferencesek lehetnek.

A beteges magyar- és Orbán-fóbiában szenvedő, Erdélyt, de különösen a Székelyföldet elszakadástól féltő mélyrománokat azonban a tények nem zavarják, és üldözési mániájukban képesek a pápalátogatást is magyarellenes hergelésre felhasználni. Lelkük rajta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...