Páva Adorján

2019. március 21., 09:12

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Alapjában véve szép gesztus, hogy a mindenkori bukaresti kormányfő hagyományosan üzenetet fogalmaz meg a romániai magyarságnak nemzeti ünnepünkön, ám a hallgatásnál jóval többet árt, ha hamis állításokkal próbálja alantas módon szívünkbe lopni magát. Hiszen – idén is – már a március 15-ét követő első munkanapon bebizonyosodott, hogy Viorica Dăncilă csak blöffölt, kamuzott, megvezetni próbált ünnepinek szánt mondandójával, ami rendkívül tiszteletlen húzás, egyenesen sértő, felháborító megnyilatkozás.

A kormányfő ugyanis múlt pénteki üzenetében arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését. Nos Székelyföldön a kormány helyi megbízottjai már hétfőn megragadták az alkalmat, hogy a Dăncilă által hangoztatott „bizonyossággal” homlokegyenest ellentétesen cselekedjenek. Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa ugyanis ismét megbüntette Sepsiszentgyörgy, illetve Székelyudvarhely polgármesterét a magyar nemzeti ünnepen kitűzött magyar zászlók miatt. A háromszéki város elöljárója kétszer ötezer lejes bírságot kapott, a székely anyavárosban pedig ötezres tétel kiszabásával „támogatták teljes elköteleződéssel a nemzeti önazonosság szabad kifejezését”.

A prefektusok támadását súlyosbítja, hogy nem holmi egyszeri túlbuzgóságról van szó. Hiszen köztudott, hogy a kormánymegbízottak immár hagyományt kreáltak a magyar nemzeti ünnepeket követő bírságolgatásból, a több helyszínre kiterjedő fellépés pedig összehangolt akcióról árulkodik. Ugyanakkor a Székelyföldön hatalmaskodó kormánymegbízottakat az sem késztette meghátrálásra, hogy a hasonló okból kiszabott tavalyi sepsiszentgyörgyi bírságot első fokon megsemmisítette a bíróság (mielőtt bárki kalapot emelne a romániai igazságszolgáltatás előtt, gyorsan hozzátesszük, hogy a tavalyi udvarhelyi és kézdivásárhelyi büntetés ügyében első fokon már pert veszítettek a székely elöljárók).

A magyar jelképüldözés élharcosai rendre arra hivatkoznak, hogy más országok – jelen esetben Magyarország – zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában. A prefektusok nem hajlandók elfogadni, hogy a piros-fehér-zöld elsősorban minden magyar legkifejezőbb nemzeti jelképe, és amikor nemzeti ünnepeink alkalmával, zászlók, szalagok vagy szív alakú díszítések formájában kitűzzük erdélyi köztereinken (is), Viorica Dăncilát idézve: szabadon kifejezzük nemzeti önazonosságunkat. Jobban mondva ezt próbáljuk megtenni, de megakadályoznak benne. Ha valakinek – például a kormányfőnek – kétségei lennének e felől, kérje el Antal Árpád vagy Gálfi Árpád polgármestertől a bírságokról kiállított jegyzőkönyveket.

Románia modellnek számít, ahogy nyitottsággal és pozitív szellemben integrálta a nemzetiségek értékeit és hagyományait, ezért a nemzetiségek kultúrája a román nemzeti örökség részévé vált – mondta még március 15-ei üzenetében a kormányfő. Pontosítanánk: a nemzetiségek folytonos vegzálása, sértegetése, büntetése, elnyomása, beolvasztása vált a román nemzeti örökség részévé. Ez a hozzáállás pedig olyan „modell”, amely csakis rendkívül nagy munkával, a gyűlölet, kirekesztés, felsőbbrendűségérzet kultúrájából fakadó beidegződések fokozatos leépítésével, átnevelésével alakítható valóban tisztességes, példamutató (állam)formává. Az „átmodellezés” pedig akkor fog elkezdődni, amikor legalább békén hagynak. Nem üldöznek, és nem hazudnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Legnézettebb