Pataky István

2019. március 11., 08:24

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. Mára egy olyan hangulatkeltő, aljas politikai célokat szolgáló hisztériamédiummá züllött, amely csak a nagyon tágan és nagyvonalúan értelmezett sajtószabadság keretein belül tolerálható.

Cozmin Gușă, a Realitatea többségi részvényese mostanában műsort vezet. Ez a szociáldemokratáktól a demokrata pártig tévelygő kalandor korábban tanácsadóként szolgált a legbefolyásosabb moldovai maffiózóként is emlegetett Vlad Plahotniuc, a majdnem elnökválasztást nyerő Mircea Geoană, a verhetetlennek hitt Traian Băsescu, a börtönt belülről is megismerő Adrian Năstase és az ingyenes bukaresti tömegrendezvényeiről ismert Marian Vanghelie mellett. Az aranyosgyéresi születésű reneszánsz ember mellesleg geopolitikai szakértő is. S ami nem nyilvános Gușáról, de fontos tudni: az igazságszolgáltatás elől az utóbbi időben Belgrádban bujkáló Sebastian Ghiță román üzletember bizalmasa. Most a saját tévéjében játssza az újságírót.

Gușă az utóbbi napokban Marosvásárhelyről és Maroshévízről jelentkezett esti beszélgetős műsorával. Ilyen tömény magyargyűlöletet talán a kilencvenes évek elején láthattunk utoljára két tévéműsorba sűrítve. A fő célpont az RMDSZ volt, ami természetesen nem jelent automatikusan magyarellenességet. Ahogyan az izraeli kormány bírálata sem antiszemitizmus, úgy egy etnikai alapon szerveződő párt is szidalmazható mindenféle sovén háttér nélkül. Csakhogy ezekben a műsorokban az RMDSZ-re való hivatkozás álca csupán. A résztvevők az esetek többségében nemcsak a meglévő törvényes jogokat vitatják el a magyar közösségtől, hanem hazugságokkal vagy féligazságokkal heccelik a román nézőket. Teszi ezt gyakran a Realitatea másik sztárja, Rareș Bogdan is meghívottjai társaságában. A magyarok ellen habzó szájjal hőzöngő Bogdant egyébként megválasztása után szívesen látta volna saját csapatában Klaus Johannis államfő. A mai zavaros politikai viszonyokat jelzi, hogy a sovén műsorvezetőt sok erdélyi magyar is szereti. Csüngenek a műsorán, amikor estéről estére a legordinárébb stílusban szidja a kormányt, Dragneát, a PSD-t, s szemérmesen félrenéznek, amikor a magyar téma kerül a pszichopata jegyeket magán hordozó műsorvezető terítékére. Ez a Rareș Bogdan nevű egyén kerülhet a legnagyobb román ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti listájának élére amolyan húzónévként.

A Realitatea Gușă műsoraiban többnyire a Victor Ponta-féle Pro Románia párt és a Traian Băsescu alapította PMP nacionalistáit propagálja, Bogdannak pedig a liberálisok futtatása a feladata. Azoké a liberálisoké, akik – nevük ellenére – az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládjához tartoznak. Ez a színes tagságú tömörülés dönt rövidesen arról, hogy kizárja-e soraiból a Fideszt. A PNL állítólag ezen a héten dönt az álláspontjáról. Ünnepélyes ígéretet teszek: ha valamilyen kis csoda folytán a román liberálisok Orbán Viktor pártjának támogatása mellett foglalnak állást, teljes hosszában végignézek három egymást követő valóságshow-t Rareș Bogdannal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...