Balogh Levente

2019. március 12., 09:35

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Miközben Marosvásárhelyen a magyarok – immár az Európai Unió bírósága által a nemzeti régiók kiemelt finanszírozását célzó polgári kezdeményezés ügyében hozott kedvező ítélet által is felvillanyozva – ismét csak hitet tettek az autonómia mellett, addig a román hatóságoknak nem futotta többre annál az ócska és szánalmas provokációnál, hogy a Székely vértanúk emlékműve körül kirakott, a székely zászlón szereplő csillaghoz hasonló alakzatot oktogonná alakíttassák, és levétessék a feliratot a székely vértanúk kútjáról.

A marosvásárhelyi önkormányzat román illetékeseinek „csillagászkodása” tökéletes látlelet arról, hogyan viszonyulnak a román hatóságok a magyarokhoz: még a jelenlétünk látható bizonyítékait is megpróbálják tűzzel-vassal, vagy ha kell, vakolókanállal eltüntetni, nehogy már egyrészt „vizuális sérelem” essen az egységes, tisztán román nemzetállam mítoszán, másrészt hogy nehogy már jól érezzük magunkat a saját szülőföldünkön.

Ugyanakkor saját gyengeségüket is elárulják: mennyire tisztelhet bárki is egy olyan államot, amelynek a hatóságait ilyen elemi szintű rettegés tölti el egy nemzeti közösség jelképei láttán?
Mindazonáltal az érem másik oldalán ott van az autonómiaküzdelem terén elért részsiker, az uniós bíróság ítélete. Azért nevezzük részsikernek, mert ez még csupán megnyitja a lehetőséget, hogy egyáltalán elinduljunk egy igencsak nehéznek és göröngyösnek ígérkező úton: hogy EU-szerte összegyűjtsünk egymillió támogató aláírást, hogy az Európai Bizottság egyáltalán rákényszeríthető legyen arra, hogy érdemben foglalkozzék a nemzeti – vagyis többek között a kisebbségi közösségek által többségben lakott régiók – különleges támogatásával.

Ha ezúttal is sikerül mozgósítani az uniós tagállamokban élő kisebbségi sorstársakat, és összejön az egymillió aláírás, mint a kisebbségek jogállásának uniós szintű szabályozását követelő Minority SafePack esetében, az még mindig csak egy újabb állomás lesz a harcban. Hiszen az ügy már eleve azért került bíróság elé, mert az EU kormányának is nevezett Bizottság úgy ódzkodik a kisebbségi ügyektől, mint az egyszeri primitív román hivatali hátramozdító a magyar vagy a székely zászlótól, és kézzel-lábbal próbál elzárkózni attól, hogy foglalkoznia kelljen velük. Ezért a kezét már előre feltartva csak annyit mond, hogy a kisebbségi ügy tagállami hatáskör.

A tagállamok aztán saját hatáskörben „rendezik” is az ügyet, ha már nem kell a brüsszeli illetékesek dorgálásaitól tartaniuk – rendszerint nagyjából úgy, ahogy azt most is láthattuk a marosvásárhelyi román illetékesek részéről.

Egyébként Székely Nemzeti Tanács által elindított ügy kapcsán máris dicséretes, hogy az összes magyar politikai szervezet jelezte: segíteni kíván az aláírásgyűjtésben, beleértve az RMDSZ-t is. Az ugyanakkor éppen hogy csökkentheti a brüsszeli érdekérvényesítő képességeinket, hogy a jelek szerint búcsút mondhatunk a három erdélyi magyar EP-képviselői hely egyikének, miután az RMDSZ legfeljebb biodíszletként hajlandó a másik két párt jelöltjeit fölvenni a választási listájára, a magyar szavazatok maximalizálására, és a három mandátum megtartására legalább esélyt teremtő koalíciót pedig azzal utasítja el, hogy „nem adja fel az identitását”. Holott az RMDSZ listájára való „feliratkozás” a többi párttól követelné meg az identitás feladását. Meg aztán miért szavaznának az RMDSZ-listára a többi párt szimpatizánsai, ha az ő jelöltjüknek esélye sincs bejutni?

A követendő példa tehát az újabb uniós szintű erdélyi magyar jogalkotási kezdeményezés kapcsán – legalább az ígéretek szintjén – kialakult összefogás kellene hogy legyen. A közös ügyek akadályozását pedig hagyjuk meg a román „csillagászoknak”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Borboly Csaba 2019. július 24., szerda

Borboly Csaba: a Békás-szorost Hargita Megye Tanácsa szerezte vissza (egyelőre alapfokon), nem Mezei János

Talán sokan már el is feledkeztek róla, olyan régóta húzódik a Hargita és Neamț megye közti határvita. Hargita Megye Tanácsánál nem felejtettük el, és már tíz éve is emlékeztettük rá a gyergyószentmiklósi városvezetést, hogy teendője van az ügyben.

Kiss Judit 2019. július 23., kedd

Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét, történt, hogy tizenkét évnyi olaszországi, franciaországi munka után hazatért szülővárosába egy, a nyugat-európai országokban sofőrként dolgozó férfi.

Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos ...

Kiss Judit: Egy fecske és egy mentőautó

Miközben a hazai fiatalok tekintélyes hányada fogja a vándorbotot, és külföldön próbál ...

Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...