Pataky István

2020. január 07., 09:22

Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. Természetesen nem fizikailag, sokkal inkább idegi, szellemi tekintetben.

 2018, a „nagy egyesülés” centenáriumának esztendeje elviselhetőre sikerült. A show-t elvitte a csúcsra járatott belpolitikai perpatvar. A kormányzó szociáldemokratáknak alig jutott idejük ünnepelni az igazságszolgáltatási rendszer átalakításának kísérlete közben, az ellenzéket pedig teljes mértékben lefoglalta a hatalom megszerzésének vágya. Az ízléstelen parádék, a magyargyalázó hangsúlyra építő román rendezvények száma elmaradt attól, mint amire számítottunk. És Magyarországon sem éltek a provokációs célzatú akciók eszközével.

Most eljött a „mi” évünk. Trianon századik évfordulója feldobja a labdát a Nagy Magyarországgal giccsesen büszkélkedőknek és a megrögzött revizionistáknak. De újra emelvényekre mászhatnak a sovinizmus román képviselői is.

Hogy a trianoni évforduló – a június 4-ei megemlékezésen túl – milyen formában lesz tematizálva, az csakis a politikai szereplőkön múlik. A történelmi viták a kelet-közép-európai térségben nem a különböző nemzetiségű történészek eltérő látásmódja, értékelése miatt kerülnek előtérbe, hanem, mert egyes politikusok úgy érzik, előnyös lehet számukra a múltbéli történések felmelegítése. Különösen választási évben. Rövid időn belül a román parlament elé kerülhet a szociáldemokrata törvényjavaslat június 4. egyfajta ünnepnappá nyilvánításáról. A tervezet esetleges elfogadása jogszabály formájában megkövetelné a magyarellenes provokációt. A Trianon 100 történelmi kutatócsoportot vezető Ablonczy Balázst idézve, milyen válasz lehet erre adni magyar részről? „Elkezdünk egymásra licitálni, és mi meg ünnepnappá tesszük Bukarest osztrák–magyar hadsereg általi elfoglalásának napját? Erre ők meg azt mondják, hogy jó, akkor állítsunk egy 63 méteres Avram Iancu-szobrot Borsnál a határon? Ez egy licit lenne, aminek soha nincs vége” – mondta az Azonnali című portálnak adott interjújában a magyarországi történész.

Ha a politika – valamilyen csoda folytán – értelmesen, helyén kezelve tud hozzányúlni a trianoni évfordulóhoz, akkor ez az év a június 4-ei megemlékezés mellett megmaradhat a történészi viták szintjén magyar–magyar és magyar–román viszonylatban is. Ami nem lenne kevés – tegyük hozzá. A fontos történelmi események többoldalú feldolgozása, esetenként a frappáns, olvasmányos tálalása ugyanis vonzza a téma iránt kevésbé érdeklődőket is. A politikai éllel műsorra tűzött múltbéli tragédiák viszont csak azokban mozgatnak meg érzelmeket, akiket egy focimeccs is éppúgy lázba hoz, ha a történelmileg gyűlölt ellenfél fut ki a gyepre. Kelet-közép-európai társadalmi érettségünk egyfajta fokmérője is lesz az idei viszonyulás a százéves Trianonhoz. Nincsenek különösebb illúzióim az eredményt illetően.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2020. január 01., szerda

Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető 2019-es év után még mozgalmasabb 2020-as esztendőre számíthatunk.

Pataky István 2019. december 30., hétfő

A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte a nemzeti liberálisokat, bólintása nélkül még levegőt sem vesznek a pártban.

Balogh Levente 2019. december 27., péntek

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Bálint Eszter 2019. december 23., hétfő

Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait (nem csak) gazdaságpolitikai téren.

Balogh Levente 2019. december 20., péntek

Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református lelkész védelmében magyarok és románok is utcára vonultak.

Pataky István 2019. december 19., csütörtök

A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést.

Kiss Judit 2019. december 18., szerda

Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesete, a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia miatt, nagyon jól illusztrálja, mennyire sűrűn szövi át a romániai viszonyokat a korrupció.

Balogh Levente 2019. december 17., kedd

Kétfordulós következetlenség

Mintha az országban nem lennének sokkal súlyosabb problémák, úgy erőlteti a frissen helyzetbe került kormánypárt és több szövetségese a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést.

Balogh Levente 2019. december 13., péntek

Megkésett csillaghullás

Amennyire indokolt, legalább annyira elkésett Klaus Johannis államfő döntése, amellyel visszavonta az állami kitüntetéseket mindazoktól, akiket jogerősen elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt.

Pataky István 2019. december 12., csütörtök

Nemzeti liberális pestisveszély

A kisebbségben, azaz parlamenti többség nélkül kormányzó Ludovic Orban – Klaus Johannis államfő hűséges őrmestere – úgy viselkedik, mintha pártja nemrég földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott volna.

Vélemény
Balogh Levente: Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak ...

Pataky István: A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte ...

Balogh Levente: Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic ...