avatar
Balogh Levente

2023. május 26., 12:25

Levizsgázó kormánypártok pedagógussztrájk idején

Nincs az a válsághelyzet, amelyet a romániai politikum ne tudna még tovább fokozni.

Miközben ugyanis a pedagógussztrájk miatt az iskolák zömében szünetel a tanítás, munkabeszüntetésre készülnek az egészségügyi dolgozók is, a költségvetés helyzete miatt kiadáscsökkentő intézkedésekre volt szükség, a közvéleményt – és persze a kormánykoalíciós pártokat is – az tartja lázban, hogy vajon lemond-e Nicolae Ciucă miniszterelnök, ha igen, mikor, és ha már lemondott, mikortól lesz új kormánya az országnak. Illetve ha lesz, akkor annak kik lesznek a tagjai, melyik párt milyen tárcát birtokol, és vajon az RMDSZ tagja marad-e a kabinetnek?

A fentiekből egy válság is elég egyszerre, de most ismét csak sikerült egymásra halmozni őket.

Az egyik legfőbb ok természetesen az, hogy a jövőre esedékes, négy voksolást is hozó választási szuperév előtt mindegyik párt igyekszik a lehető legjobb pozícióba manőverezni magát, és a lehető legnagyobb befolyásra, illetve anyagi erőforrásra szert tenni.

Ciucă egyelőre nem mond le: folytatjuk a párbeszédet a tanügyi szakszervezetekkel
A koalíció vezetői úgy döntöttek, folytatják a párbeszédet a szakszervezetekkel – jelentette be Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă kormányfő.

Ennek tudható be, hogy ismét csak bebizonyosodott: Romániában az adott szó és az írásos megállapodás sem számít.

Hiába kötötte meg az előzmény nélküli 2021-es nagykoalíciós megállapodást az egymás legfőbb riválisának számító Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amelyben előre rögzítették, hogy az egyensúly jegyében 2023 május végén a PNL átadja a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, amely azzal is együtt jár, hogy több miniszteri tárcát is elcserélnek, hogy a PNL-t a kormányfői tisztség elvesztése miatt befolyásos minisztériumokkal kárpótolják, ma mégis az van napirenden, hogy ki milyen tárcákat tartana meg, és milyen, a megállapodásban eredetileg nem szereplő minisztériumokat venne el a többiektől.

A szellemet a PSD engedte ki a palackból, amikor jelezte: Sorin Grindeanu miniszter eddigi „kiváló teljesítménye” miatt inkább mégis megtartaná a közlekedési tárcát. A valós ok persze az, hogy olyan minisztériumról van szó, amely rengeteg uniós pénz fölött rendelkezik, ami egyrészt azért fontos, mert az alárendeltségébe tartozó intézményekben el lehet helyezni a párt klientúrájának tagjait, másrészt PR-szempontból sem elhanyagolható, hogy a miniszter folyamatosan újabb sztrádák és gyorsforgalmi utak építését jelenti be, másrészt néha, ha elkészül egy szakasz, akkor az avatáson átvághatja a szalagot.

Ez persze dominóhatást indított el: a PNL más befolyásos, szintén sok pénz fölött diszponáló és remek PR-lehetőségekkel kecsegtető minisztérium után nézett, és az eddigi értesülések alapján elvenné az RMDSZ-től a fejlesztési minisztériumot, hiába nem szerepelt az előzetes cseremegállapodásban a magyar szervezet.

Aztán mielőtt az RMDSZ koalícióból való kilépésével való fenyegetőzés után a helyzet önfeledt, nyilvánosság előtti vádaskodásokkal és látványos operettsértődésekkel tarkított iszapbirkózássá vált volna a koalíciós pártok között, a valóság nagy lendülettel rúgta rájuk az ajtót.

A pedagógusok kirobbantották a sztrájkot, az egészségügy is zúgolódik, és általában véve az egész társadalmon elégedetlenségi hullám söpör végig a növekvő árak gerjesztette létbizonytalanság miatt.

Ebben a helyzetben állt elő a PSD elnöke azzal a váratlan bejelentéssel, hogy a problémák megoldásáig inkább jegeljék a miniszteri tárcák elosztásáról szóló vitát, amihez az RMDSZ is lelkesen csatlakozott, és végül kénytelen-kelletlen a PNL is belement.

Nem mintha ebben a helyzetben a hangzatos nyilatkozatok ellenére a színfalak mögött nem a politikai érdekek mentén gondolkodnának továbbra is.

A PSD azért rúgta fel még jobban a koalíciós megállapodást a kormányváltás időpontjának kitolásával, mert ez szolgálja a pillanatnyi érdekeit, miközben a PNL egy ideig körömszakadtáig ragaszkodott az egyezmény betartásához, mert számára meg ez lenne létfontosságú.

A tét természetesen az, hogy jelen helyzetben egyszerre forró gesztenyévé vált a miniszterelnöki tisztség, a kormány irányítása.

A PSD elnöke nem szívesen venné át konfliktushelyzetben a gyeplőt, hiszen a jelek szerint a pedagógusok hajlandóak a végsőkig kitartani bérköveteléseik mellett, miközben az államkasszának aligha van lehetősége teljesíteni azokat a jelenlegi válsághelyzetben.

A PNL viszont ha tehetné, vélhetően már múlt héten átadta volna a kormányfői tisztséget, nehogy még jobban ráégjen az ügy. Ezt szolgálhatta az is, hogy Klaus Iohannis államfő egy, a PNL vezetőivel tartott bizalmas találkozón a mihamarabbi kormányfőváltás érdekében a kiszivárgott hírek szerint arra ösztönözte korábbi pártja politikusait: hagyják, hogy először a PSD válasszon a kiemelten fontos tárcák közül.

Ciolacu részéről eközben a halogatást szolgálhatta az a javaslat is, hogy csak azt követően folytatná az új kormány összetételéről szóló egyeztetéseket, hogy Klaus Iohannis államfő felkéri őt kormányalakításra.

Ezzel egyrészt kikényszerítheti, hogy a korábban ettől ódzkodó Iohannis tényleg őt bízza meg az új kabinet megalakításával, másrészt viszont ezt követően még egy ideig húzhatja a tárgyalások lezárását.

Addig azonban még mindig a Ciucă-kabinet vezeti az országot, és annak kell szembenéznie a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók – na meg a teljes társadalom – elégedetlenségével.

Nem mintha a kormányban nem lennének befolyásos posztokon PSD-s miniszterek is, de a két párt már eddig is tökélyre fejlesztette azt a képességet, hogy kommunikációjában úgy bírálja a másik minisztereit, mintha ellenzékben lenne.

Az RMDSZ számára is jól jön még egy kis idő az új kormány megalakulásáig, hiszen a jelek szerint a kisebb létszámú kabinetben egy tárcával kevesebbel kell beérnie, emellett tényleg elveszítheti a fejlesztési tárcát, amit a jelek szerint még akkor is nagyon zokon venne, ha helyette megkapná a szintén számos beruházásért felelős – vagyis jelentős összegek fölött rendelkező – európai projektekért felelős minisztériumot.

Ha azonban jóslatokba kellene bocsátkozni, akkor nemigen fogadnánk arra, hogy emiatt kilép a kormányból – még mindig jobb három minisztérium helyett kettő, mint a kormányzati forrásokhoz hozzá nem férő ellenzéki pártok keserű kenyerét enni.

És akkor még ott van az előre hozott választások lehetősége is, amit a PSD lebegtetett meg arra az esetre, ha nem fogadnák el a feltételeit – ez azonban jelen állás szerint nem csupán azért nem valószínű, mert eleve nem könnyű kikényszeríteni, hanem azért is, mert ez egy ilyen válsághelyzetben annak a pártnak a megítélését rontaná a legjobban, amely kitart mellette.

Tény persze, hogy ha a koalíciós pártok mindegyike beleegyezne, akkor más lenne a helyzet. Ezen megoldás mellett a jelenlegi támogatottsági szint újabb négy évre történő bebetonozása, illetve az elégedetlenségi hullámot meglovagoló AUR helyzetbe kerülésének megelőzése szólhat.

Akárhogy is lesz, a minisztériumok fölött vásári kofákként civakodó koalíciós pártok nem vizsgáztak a legjobban a társadalmi felelősség nevű tantárgyból így a pedagógussztrájk idején, még úgy sem, hogy végül Nicolae Ciucă kényszerűen vállalta, hogy a helyzet rendezéséig megmarad a miniszterelnöki tisztségben.

És abban is biztosak lehetünk, hogy ha véletlenül mégis tető alá hoznák a kormányfőcserét és az új kormányt is a következő hetekben, a közelgő választások miatt mindvégig a belső rivalizálás, a lehető legtöbb forrás megszerzése és az ellenfelek pályáról való leszorítása jelenti majd a legfőbb prioritást a számukra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
A pünkösdi keresztre feszítés tűznyelvei
Ábrám Zoltán 2023. május 22., hétfő

A pünkösdi keresztre feszítés tűznyelvei

Ez már akkora túlzás és vétség a tudatosan és érdekszerűen szubjektív, helyenként minősíthetetlen hangvételű fröcskölődők részéről, mintha maga Böjte Csaba a sajtó teljes nyilvánossága előtt – szintén minősíthetetlen stílusban – tagadná a vádakat.

Lipsește cu desăvârșire!
-- Külsős szerző -- 2023. május 21., vasárnap

Lipsește cu desăvârșire!

Ki és milyen jogon mondott le az állami egyetem igényléséről, és hogyan indokolja ezt a képtelen behódolást?

Legfőbb ideje, hogy Magyarország és Ukrajna tárgyaljon egymással
Balogh Levente 2023. május 19., péntek

Legfőbb ideje, hogy Magyarország és Ukrajna tárgyaljon egymással

Bár nehezen lehetett elképzelni, hogy a magyar-ukrán viszony még az eddigieknél is jobban megromolhat, Zelenszkij ukrán elnök – illetve a titkos amerikai hírszerzési dokumentumok kiszivárogtatói – gondoskodtak arról, hogy még feszültebbé váljon.

A bűnbaknak kikiáltott Gagauz Autonóm Tartomány
Makkay József 2023. május 16., kedd

A bűnbaknak kikiáltott Gagauz Autonóm Tartomány

Az utóbbi időben a moldovai és a romániai sajtó hangulatkeltő cikkekkel esett neki a Moldovai Köztársaságban működő Gagauz Autonóm Tartománynak, amelyről azt írják, hogy lakosságának többsége oroszbarát.

Május 9. után jöhet december 1.?
Balogh Levente 2023. május 12., péntek

Május 9. után jöhet december 1.?

Románia arra készül, hogy áthelyezzen egy ünnepnapot, és bár nem valami nagyszabású össznemzeti ünnepről van szó, a döntés annál szimbolikusabb jelentőségű az ország orientációja szempontjából.

Aszfalt, kisebbségi jogok és az RMDSZ
Rostás Szabolcs 2023. május 09., kedd

Aszfalt, kisebbségi jogok és az RMDSZ

Jóformán nem telt el nap anélkül az elmúlt hetek során, hogy a román sajtó ne láttassa a hárompárti kormánykoalíción kívül az RMDSZ-t.

Magyarellenes hatósági kettős mérce
Balogh Levente 2023. május 05., péntek

Magyarellenes hatósági kettős mérce

Romániában az állami hatóságok továbbra is bármikor, bármilyen helyzetben képesek a magyarokkal szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazni, amikor pedig ezzel szembesítik őket, szemrebbenés nélküli, cinikus terelés a válasz.

A jó pásztor bizonyossága – Gondolatok pápalátogatás után
Ábrám Zoltán 2023. május 02., kedd

A jó pásztor bizonyossága – Gondolatok pápalátogatás után

Ferenc pápa látogatásával nyilvánvalóan megerősödtek a Vatikán és Magyarország kapcsolatai, miközben a világ katolikussága szeretettel vetette tekintetét a Magyarok Nagyasszonya békét akaró országára.

A magyarlakta megyéket is veszélyeztetheti a technokrata reformdüh
Balogh Levente 2023. április 28., péntek

A magyarlakta megyéket is veszélyeztetheti a technokrata reformdüh

Egy kicsit olyannak tűnik Románia közigazgatási átszervezésének felülről, egy kaptafára történő szorgalmazása az üzleti szféra részéről, mint a borotválógépet feltaláló szovjet tudósról szóló klasszikus vicc.

Macron hozza el Európa stratégiai autonómiáját?
Balogh Levente 2023. április 21., péntek

Macron hozza el Európa stratégiai autonómiáját?

Az Európai Uniónak saját célok mentén, az európaiak érdekeit követve kell az világpolitikában és -gazdaságban részt vennie.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Legfőbb ideje, hogy Magyarország és Ukrajna tárgyaljon egymással

Bár nehezen lehetett elképzelni, hogy a magyar-ukrán viszony még az eddigieknél is jobban megromolhat, Zelenszkij ...

avatar
Makkay József: A bűnbaknak kikiáltott Gagauz Autonóm Tartomány

Az utóbbi időben a moldovai és a romániai sajtó hangulatkeltő cikkekkel esett neki a Moldovai Köztársaságban ...

avatar
Balogh Levente: Május 9. után jöhet december 1.?

Románia arra készül, hogy áthelyezzen egy ünnepnapot, és bár nem valami nagyszabású össznemzeti ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport