Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lecsillapított aranyláz, felfokozott diverziók

2024. március 12., 10:58

2024. március 12., 10:58

Csak áll, és bámul ki a fejéből a verespataki bányaterv több mint másfél évtizedes történetét végigkövető krónikás, mert a közelmúlt fejleményei alapján rá kell jönnie: naiv volt, amikor azt hitte, újat nemigen mutathatnak neki ebben a témában.

Hiszen megtapasztalta, miként igyekeznek meggyőzni, megkörnyékezni gőzhenger módjára, válogatott módszerekkel mindenkit a Fehér megyei település alatt nyugvó színesfémlelőhely kiaknázásában érdekelt kanadai bányavállalat képviselői.

Hogyan sorolnak be a ciántechnológiás bányaprojekt mögé ilyen-olyan érdekből politikusok, különböző ágazatok szakemberei, a „legnagyobb körültekintést”, az „európai standardok tiszteletben tartását” ígérve az engedélyeztetési folyamat során, hogy aztán kiderüljön, állhatatosan munkálkodtak a bányanyitás lehetővé tételéért. Hogyan változtatja meg a grandiózus terv a páratlan örökséggel rendelkező Verespatak és környékének életét, vagy éppenséggel azt, hogy miként kiáltanak ki korruptnak, RMGC-bérencnek a projekt megvalósítása ellen küzdő környezetvédők, civilek mindenkit, aki kicsit másképp látja vagy láttatja az összképet.

És ha már itt tartunk, szögezzük is le gyorsan: az, hogy nem valósult meg a Verespatakra tervezett színesfémbánya, oroszlánrészt a romániai és külföldi civilek, zöldek ellenállásának köszönhető. Az ő tiltakozáshullámai, látványos akciói (egy alkalommal elfoglalták Kolozsváron az egykori New York szállót, máskor egyszerűen megszállták az aktuális RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter irodáját), jogi beavatkozásai vezettek az engedélyezési folyamat megakasztásához. Majd azt eredményezték, hogy a román állam fel merte vállalni Verespatak UNESCO-listára történő felterjesztését, ami egyúttal meg is pecsételte a bányaprojekt sorsát.

Csak hát, mint látjuk, a jelek szerint sokan még mindig nem nyugodtak bele a rengeteg indulatot kiváltó bányaterv meghiúsulásába. Egy egész ország áll elképedve a két Marcel, Ciolacu és Boloș elmúlt hetekben a verespataki bányaper ügyében tett nyilatkozatai hallatán, és próbálja kitalálni, mi volt a szándéka, célja a kormányfőnek és pénzügyminiszterének ezzel a katasztrofális kommunikációval. Mármint azzal, hogy mindketten azt adagolták a lakosságnak, miszerint Románia nagy eséllyel elveszíti a kanadai Gabriel Resources által indított pert, több mint 6 milliárd dollárra rúgó kártérítést fizethet, sőt még az is előfordulhat, hogy engedélyeztetni lesz kénytelen a kitermelést a Fehér megyei településen.

Egyesek – mindenekelőtt az ellenzéki pártok vezetői – szerint közvetlen vagy közvetett pénzügyi érdekek húzódnak a háttérben, a bukaresti kormány két illusztris tagja saját vagy strómanjai gyarapodása érdekében manipulálni igyekezett a tőkepiacot. Ami – ha ez volt a szándék – sikerült, hiszen a kanadai bányavállalat részvényeinek árfolyama megduplázódott az elmúlt hetek során. Megint mások – nem politikai ellenfelekről, hanem tekintélyes elemzőkről van szó – amondók, hogy ha a szociáldemokrata miniszterelnök és a liberális tárcavezető „nem korrupt, akkor egyszerűen kretén”.

Bármi is legyen a mozgatórugója a két Marcel érthetetlen megnyilvánulásának, meggyőződésünk, hogy tudatosan vészmadárkodtak az esetleges pervesztésről, megakártérítésről, és nem véletlenül vizionálták azt sem, hogy a román állam engedélyezni lesz „kénytelen” a színesfémbányát, és erről népszavazást is kiírhatnak. A két politikusnak ennek kapcsán még magyarázattal kell szolgálnia, és lesz is alkalma rá, hiszen a hosszúra nyúló idei választási kampány során sokszor nekik fogják szegezni ezt a kérdést, a tőzsdei manipuláció és hivatali visszaélés gyanújával feljelentett miniszterelnöknek akár az ügyészségen is.

És ha már manipuláció, diverzió. Azon már meg sem lepődünk, hogy Románia pernyertessége apropóján újfent lábra kaptak a bukaresti médiában évekkel ezelőtt már csúcsra járatott, Verespatak ügyében egyfajta „összmagyar összefogást” vizionáló összeesküvés-elméletek. Vagyis hogy a magyar állam, a titkosszolgálatok (utóbbiak emberei önmagukat egyebek mellett a Duna Televízió újságíróinak álcázva), valamint a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György közösen munkálkodtak a kanadai aranyásók bányatervének meghiúsításán, ehhez pedig az RMDSZ kormányzati tisztségviselői, környezetvédelmi miniszterei tevőlegesen hozzájárultak az engedélyezési folyamat akadályozásával, egy-egy jóváhagyás megtagadásával. Ez az egész pánmagyar konspiráció természetesen nem csak a Verespatak alatt nyugvó kincset célozta, hanem Erdélyt is. Lám, így jött létre az Orbán-kormány és a Soros-hálózat szövetsége a fantáziadús bukaresti forgatókönyvírók szerint…

De miközben Románia – Marcelék várakozásaival ellentétben – pert nyert a kanadai aranyásókkal szemben, és nagy eséllyel örökre el lehet felejteni a ciántechnológiás bányatervet, egyetlen kérdésre még mindig nem született meg a válasz. Ez pedig néhány évtizede ugyanúgy hangzik: mi lesz Verespatakkal? A román államnak sem a Gabriel Resources bevonulása előtt, sem pedig a kivonulása után nem volt, és ma sincs önálló stratégiája arra, miként menthetné meg a pusztulástól a páratlan ipari, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező települést, amely számára az UNESCO-védettség önmagában még nem jelent biztosítékot a túlélésre. Befektetést legutóbb a kanadai társaság hajtott végre a térségben, szigorúan a bányaprojekt beindításának reményében, más egyéb nem történt, és az idegenforgalom oly sokszor emlegetett fellendítése is várat magára.

Nevetséges politikai cirkusz és összeesküvések gyártása helyett azért az egykori Alburnus Maior többet érdemel. Az évek során civilek és zöldek demonstrációin hirdetett jelszó ma is érvényes: „Meg kell menteni Verespatakot!”. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Fegyverrel a külhoni románok védelmében?

Ha minden rosszul megy, nem csupán Oroszországgal, de akár még a szomszédaival is konfliktusba kerülhet Románia azon törvénymódosítás nyomán, amely szerint Bukarest akár katonai erővel is megvédheti az ország határain kívül élő román állampolgárokat.

Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

A demográfiai szakemberek kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra dőlnek meg a negatív rekordok. Az ország jövője azonban nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Balogh Levente

Balogh Levente

A TikTok-AUR-generáció

Nem a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem a TikTok közösségi alkalmazás a felelős azért, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb párt az AUR – legalábbis maguk a fősodratú pártok ezt szeretnék elhitetni a nyilvánossággal.

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.