Balogh Levente

2017. október 16., 22:44

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Már amennyiben a koalíciós tárgyalások során Kurz betartja előzetes ígéretét, és nem törekszik arra, hogy folytassa a második világháború utáni időszakban több évtizedes hagyományt jelentő nagykoalíciós kormányzást a most igencsak leszerepelt szociáldemokratákkal.

Elemzők szerint erre már csak azért is kicsi az esély, mert a közös kormányzás ugyan nem járt katasztrofális gazdasági eredményekkel, de a kampány egyik legfőbb témájává vált bevándorlás kérdésében éles ellentét alakult ki a konzervatívok és a szociáldemokraták között, olyannyira, hogy a most nagyjából a szociáldemokratákkal azonos eredményt elért, radikális – néhol túlzóan egyenesen szélsőjobbnak bélyegzett – Szabadságpárt meg is vádolta Kurzot, hogy „lenyúlta” a választási jelszavaikat.

És bár a bevándorlási válság Ausztriát nem érintette annyira súlyosan, mint Magyarországot vagy Németországot, Kurz jól ráérzett, hogy az osztrák polgárok – már csak az elmúlt években Nyugat-Európában szélsőséges iszlamisták által elkövetett terrortámadások miatt és az országban máris jelentős számban jelen levő muzulmán bevándorló miatt is – félnek attól, hogy még több közel-keleti vagy afrikai, az európaitól gyökeresen eltérő kulturális és szocializációs háttérrel rendelkező bevándorló érkezzen az országba, ráadásul nagyrészt ellenőrizetlenül.

Kurz győzelméhez nagymértékben hozzájárulhatott, hogy sikerült meggyőznie az eddigi, „langyos” kormányzással elégedetlen polgárok jelentős részét arról, hogy ő képviseli a fiatalos lendületet és a szükséges változást. Előbbi hiteles is, hiszen mindössze 31 éves, tehát rekordfiatalon lehet kormányfő, és megnyerő modora, illetve külseje a Néppárt átfazonírozása nyomán azt is el tudta hitetni, hogy valóban újfajta politikát képvisel – annak ellenére, hogy tulajdonképpen az establishment része ő maga is.

A szociáldemokratákat már előző vezetőjük és kancellárjuk, Werner Faymann „eltemette”, mivel a migrációs válság kapcsán a pc-jelszavak hangoztatásán és Magyarország, illetve a magyar kormányfő pocskondiázásán kívül másra nemigen volt képes – aztán amikor feltűnt, hogy tényleg nagy a baj, és a polgárok tényleg és jogosan aggódnak, akkor a határra tervezett kerítést képes volt szárnyakkal ellátott kapuként megnevezni.

A Szabadságpárt mostani sikere után, azzal, hogy csupán néhány tized százalék a különbség a szociáldemokraták és az ő támogatottsága között, ismét nyeregben érezheti magát, és amennyiben Kurz valóban letesz a szocdemekkel való együttműködés folytatásáról, akkor komoly az esély arra, hogy ismét kormánytényezővé váljon.

A jelenlegi eredmény fényében ez tulajdonképpen természetes lenne, hiszen az azt tükrözi, hogy az osztrák polgárok többsége a jobboldali fordulatra szavazott, zömük a kevésbé radikális, de mindenképpen határozott fellépést támogatja a bevándorlás észszerű szabályozása és az európai identitás megóvásának ügyében.

Hogy az ő, valamint az osztrák választási eredményt szintén kedvezőnek tekintő, mert irányukban empatikusabb kormányzásban és szorosabb együttműködésben reménykedő közép-európai országok – főleg a visegrádi csoport tagjai – várakozásaik mennyire igazolódnak be, az majd annak nyomán dől el, hogyan végződnek a koalíciós tárgyalások, és hogyan lesz képes Kurz az első vonalban, első számú vezetőként megküzdeni a felmerülő problémákkal.

Jelenleg sokan bíznak benne – és nem csupán Ausztriában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...