Pataky István

2019. július 10., 09:01

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. Mindez nem meglepetés, többnyire erre lehetett tippelni a május végi megmérettetés előtt.

Igazi bozótharc kezdődik az Unión belül az erősebb befolyásért, a sikeres lobbikért. A politika iránt érdeklődők számára érdekesebb lesz az EU, azok viszont megint csalódnak, akik arra számítottak, hogy Brüsszel valamiféle váratlan konszenzus révén a polgárok felé fordul és elkezd komolyan foglalkozni az őket érdeklő, érintő témákkal. Olyanokkal, mint az egész kontinensen romló szociális helyzet vagy a migráció. A színjáték nagyobbik részét a Párizs és Berlin között zajló presztízs-, illetve hatalmi háború fogja elvinni, ehhez tud csatlakozni a kisebb csatákban valamelyik fél oldalán az EU többi játékosa.

Az Unión belül egyelőre biztos pontnak tűnik a közép-kelet-európai együttműködés. A visegrádiak egységes fellépése és bizonyos esetekben hatékony kiegészülése a balti államokkal, Horvátországgal, Szlovéniával vagy Romániával kifejezetten eredményes lehet a mostani káoszban. A nagyjából azonos gazdasági helyzet miatt az érdekazonosság természetes. Ha a térségbeli vezetőknek sikerül hosszú távon is átlépni a történelmi helyzetekből vagy éppen ideológiai megközelítésekből adódó cicaharcaikon, az egyre erősebb külső bomlasztási kísérletek sem járhatnak sikerrel. Magyar–szlovák viszonylatban a lehető legbiztatóbb, hogy Zuzana Čaputová, Szlovákia három hete beiktatott új, liberális államfője holnap Budapestre látogat, konzervatív kollégája, Áder János meghívására. A vizit rácáfol a károgókra, akik a szlovákiai elnökválasztás végeredményének kihirdetése után az államközi kapcsolat megromlását várták. A visegrádiak éppen azoknak mutatnak követendő példát, akik valamiféle általuk kitalált mérce szerint várják el az uniós integráció mélyítését. Itt, a „periférián” van négy ország, amely megmutatja, hogy lehet ideológiai nézeteltérések mellett is szoros érdekszövetségben tevékenykedni. Valahogy így kellene ezt Európa-szerte.

Románia időnként – ha érdeke úgy szolgálja – feltűnik a közép-kelet-európai együttműködésben, de közben Brüsszelre, Berlinre és Párizsra figyel. A bátrabb külpolitikát szorgalmazó Liviu Dragnea börtönbe zárása után Viorica Dăncilă miniszterelnök szinte naponta fogad örök hűséget az éppen távozó uniós vezetőknek. Klaus Johannis államfő csak azt követően köszön jó reggeltet, miután Angela Merkel német kancellár kabinetjéből is megerősítették, hogy tényleg felkelt a nap. Dacian Cioloș pedig Emmanuel Macron elnök engedélye nélkül tán még francia feleségének sem mondja el a véleményét. A román politikai erők egy szempillantás alatt magyarellenességbe hajló patriotizmusa Brüsszelben láthatatlanná zsugorodik. A térségbeli egység kialakulását akadályozni igyekvők egyelőre ideális partnert találnak Romániában, miközben Bukarestben észre sem veszik, hogy eszközként használják őket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Makkay József 2019. július 01., hétfő

Mi hoz több szavazatot: a kanáliscső vagy az aszfalt?

A napokban tette közzé az Országos Statisztikai Hivatal (INS) az ország településeinek közművesítésével kapcsolatos adatait. A szennyvízelvezetés és az ivóvízellátás 52,7 százalékos romániai „lefedettsége” nemcsak uniós összehasonlításban lesújtó.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...