Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

2024. április 26., 12:45

2024. április 26., 12:45

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

A közös bukaresti főpolgármeter-jelöltként kiválasztott orvos, Cătălin Cîrstoiu pályafutása egy olyan rakétára emlékeztet, amelynek már az indítását is számos probléma előzte meg, majd a sikeresnek tűnő kilövést követő percekben látványos robbanás után, darabokban hullik vissza a földre.

Mint ismeretes, a két párt azt követően, hogy úgy döntött: közös európai parlamenti választási listát állítanak, elhatározta, hogy Bukarestben is közös főpolgármester-jelölttel rukkol elő.

Csakhogy a kiszemelt Cîrstoiu kapcsán szinte azonnal kompromittáló információk jelentek meg, amelyek értelmében törvényt sértett, amikor egy állami kórház menedzsereként a felesége magánklinikáján is kezelte pácienseit.

Az ügy miatt végül a két párt vezetői úgy döntöttek, hogy alig több mint egy hónap után ejtik a közös jelölt ötletét, és saját jelöltekkel vágnak neki a megmérettetésnek.

Persze mindehhez nem csupán Cîrstoiu vitathatóan etikus orvosi magatartása járult hozzá, hanem a felmérések is, amelyek azt mutatták: a bukarestiek határozottan nem vevők a PSD és a PNL közös jelöltjére, aki legfeljebb a dobogó harmadik fokát csíphette volna meg a választásokon.

Ismét csak bebizonyosodott ugyanis, hogy a politikában a kettő meg kettő nem mindig négy, hanem néha öt, máskor viszont akár másfél is lehet.

A koalícióra lépő pártok potenciális voksai ugyanis nem adódnak össze automatikusan, rengeteg múlik azon, hogy a szimpatizánsok, a választópolgárok hogyan értékelik a frigyet.

Márpedig a bukaresti eredmények azt jelzik, hogy a két kormánypárt elkötelezett választói határozottan nem kérnek az együttműködés „áldásaiból”.

Az persze jó, hogy a kormánypártok illetékesei belátták: ami nem megy, azt nem kell erőltetni, ezért menet közben váltottak, de ez nem változtat a tényen, hogy elvesztegettek egy hónapot.

Amit most nem lesz könnyű behozni, bár a PSD végül kipróbált emberét, Gabriela Fireát küldte be a ringbe, aki már betöltötte a polgármesteri tisztséget, a PNL pedig egy aktív miniszterrel próbálkozik.

Az eddigi szerencsétlenkedés azonban megbosszulhatja magát, elbizonytalaníthatja a szimpatizánsok egy részét, így aztán egy nevető harmadik – vélhetően a hivatalban levő főpolgármester – húzhatja majd be a győzelmet.

Ez azonban legyen a bukarestiek ügye.

Azonban az, hogy a kormánykoalíció – vagyis a két legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt – ekkorát koppant a fővárosban, országos kihatással is járhat, a bukaresti fiaskó megrendítheti a közös kormányzás alapjait is.

Ugyanis az országos felmérések is azt mutatják: a PSD és a PNL szimpatizánsainak egy része még mindig nem bírja megemészteni, hogy a két, korábban őselleneségnek számító párt a koalíciós összebútorozás után most közös listával fut neki az EP-választásnak.

Ha némi fenntartással fogadjuk is az AtlasIntel felmérését, amely szerint a PSD- és a PNL közös listájának támogatottsága csupán 31,6 százalék – ami a PSD egyedi támogatottságának felel meg, vagyis azt jelezheti, hogy mindkét párt törzsszavazóinak tekintélyes része elfordult eddigi kedvencétől, és a PNL-sek az új jobboldali tömbhöz, a PSD-sek pedig az AUR-hoz vándoroltak –, az INSCOP friss felmérése is azt mutatja, hogy együtt kevesebb voksra számíthatnak, mint külön.

Míg ugyanis a közös EP-lista a voksok 46,6 százalékát kapná, addig az önkormányzati választáson, ahol a két párt önállóan indul, összesen a voksok több mint 55 százalékát szereznék meg.

Ez pedig még akkor is szembetűnő különbség, ha tudjuk, hogy a közvetlen környezetében élő jelöltet jobban ismerő polgár hajlamosabb leszavazni a jelöltre akkor is, ha a párttal, amelyet képvisel, valamilyen problémája van.

Nem véletlen, hogy a kiszivárgott hírek szerint a két párt vezetői már arról tárgyaltak, hogy a parlamenti választásokon önállóan induljanak, hiszen a bukaresti fiaskó most a közös EP-szereplésre is kihathat.

Azon túlmenően pedig a két párt kormányképességébe vetett bizalomra is, hiszen ha képtelenek voltak lemenedzselni közösen a bukaresti jelöltállítást, akkor mi várható, ha országos vagy nemzetközi szintű problémákkal szembesülnek?

A mostani fiaskó jókora presztízsveszteséget hozott a PSD és a PNL számára, kikezdheti a közös kormányzás indokoltságába vetett hitet, és népszerűség-csökkenést is hozhat. Aminek csak az egyik hozadéka, hogy a PNL-ből kiábrándultak voksai nyomán megszilárdul az új jobboldali tömb – a negatív forgatókönyv az, hogy az AUR és az SOS Románia még erősebbé válik a balliberális koalíció baloldaláról lemorzsolódó, a soviniszta szólamokra is vevő, nem kis számú szavazó miatt.

Az EP-választások így vízválasztónak számítanak majd, és könnyen előfordulhat, hogy a parlamenti választásokra ráfordulva a koalíciós pártok puszipajtásból ismét ádáz ellenséggé válnak majd.

Amit viszont ismét csak az amúgy sem acélos kormányzás fog megsínyleni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.